Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU aikoo sallia sähkötupakan myynnin – terveysjärjestö varoittaa uudesta nikotiini­riippuvaisten sukupolvesta

Kotimaa
 
Phil Noble / Reuters
Uusi tupakkalaki on menossa tammikuussa eduskuntaan käsittelyyn.
Uusi tupakkalaki on menossa tammikuussa eduskuntaan käsittelyyn. Kuva: Phil Noble / Reuters
Fakta

Kiina keksi sähkötupakan

 Sähkötupakkaa alettiin valmistaa Kiinassa vuonna 2003. Sen käyttö on yleistynyt maailmalla vuodesta 2008 lähtien.

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkötupakkaa käyttää noin kolme prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista.

 Suomessa ei myydä nikotiinipitoista sähkötupakkaa. Se on luokiteltu apteekkituotteeksi, mutta myyntilupaa apteekeilla ei siihen ole. Sähkötupakkaa voi kuitenkin tilata internetistä ulkomailta.

Sähkötupakan käytön lisääntyminen on vaarassa luoda uuden nikotiiniriippuvaisten sukupolven Suomeen, varoittaa terveysjärjestö Ash (Action on Smoking and Health).

Uusi tupakkalaki on menossa tammikuussa eduskuntaan käsittelyyn. Merkittävimmät uudistukset liittyvät tupakka-askien merkintöihin ja sähkösavukkeiden myyntiin. Valtaosa lain sisällöstä pohjautuu EU:n tupakkadirektiiviin, joka astuu voimaan ensi toukokuussa.

Tupakkadirektiivin johdosta sähkösavukkeet ovat siirtymässä tupakkalain piiriin, mikä lakiluonnoksen mukaan tarkoittaa sitä, että ne vapautuvat myyntiin perinteisten tupakkatuotteiden tavoin.

Terveysjärjestö Ash on huolissaan nikotiinin vaikutuksesta nuorten terveyteen. Vaikka tupakointi on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, nikotiinia sisältävän sähkötupakan käyttö lisää suosiotaan.

Ashin toiminnanjohtaja Mervi Hara toivoo, että lainsäätäjät puuttuisivat sähkötupakan säätelyyn tupakkalakia uudistettaessa.

”Aikuisten ei pidä sallia nikotiinituotteiden tyrkyttämistä nuorille. Nyt niitä markkinoidaan kuin savukkeita aikoinaan, lähes terveystuotteina”, Hara sanoo järjestön tiedotteessa.

”Lainsäätäjät ovat nyt perimmäisten kysymysten äärellä: halutaanko edistää nikotiiniriippuvaisen sukupolven syntymistä?”

Sähkötupakassa ei ole perinteisen tupakan tavoin häkää ja tervaa, mutta Ashin mukaan myös nikotiini on vaarallista.

Järjestö nostaa esille Saksan Syöväntutkimuskeskuksen keskiviikkona julkaiseman raportin, jossa nikotiinin todetaan voivan aiheuttaa keuhkojen kehityshäiriötä sekä lisätä alttiutta sairastua erilaisiin tulehduksiin, kakkostyypin diabetekseen, valtimonkovettumatautiin ja syöpään.

Nikotiini on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava aine ja vaarallinen erityisesti nuorille.

”Näyttää siltä, että nuoruusiän nikotiiniriippuvuudella on yhteys masennukseen ja muihin mielenterveyden häiriöihin. Tämä selittyy nuorten aivojen kehittymisen keskeneräisyydellä”, sanoo dosentti Outi Salminen järjestön tiedotteessa.

Hänen mukaansa sähkösavukkeet eivät ole suositeltava keino tupakoinnin lopettamiseen, koska ne antavat ”nopean, piikkimäisen nikotiinipitoisuuden” ja ylläpitävät riippuvuutta.

”Tämän vuoksi sähkösavukkeiden käyttö jää usein niin sanotusti päälle.”

Tähän asti nikotiinipitoista sähkötupakkanestettä ei ole saanut myydä Suomessa. Käyttäjät ovat tilanneet nikotiininesteitä omaan käyttöönsä muista EU-maista.

Sähkösavukkeille on tulossa tupakan tavoin 18 vuoden myynti-ikäraja ja niiden makuaineet ollaan kieltämässä.

Terveysjärjestön kannasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat