Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen seuraava hävittäjä tulee Euroopasta tai USA:sta

Venäjän sotilasilmaliikenne Suomenlahdella on vähentynyt mutta pysynyt korkealla tasolla.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Suomi etsii viimeisen suuren päivityksen läpikäyneille Hornet-hävittäjille seuraajaa.
Suomi etsii viimeisen suuren päivityksen läpikäyneille Hornet-hävittäjille seuraajaa. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Hornetit vanhenevat

 Hornet-hävittäjät vanhenevat vuosina 2025–2030.

 Korvaavien hävittäjien hankinta kestää noin 15 vuotta.

 Hanketta valmistelevan esiselvitystyöryhmän raportti valmistui kesäkuussa.

Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajan valinta on askeleen lähempänä.

Uusi hävittäjä tulee joko Britanniasta, Ranskasta, Ruotsista tai Yhdysvalloista. Venäjältä tai Kiinasta hävittäjää ei aiota hankkia, kertoi Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri keskiviikkona.

”Ilmavoimien tekemään työhön perustuen puolustusministeriö lähettää lähiaikoina kirjeen neljän maan hallituksille. Maat ovat Britannia, Ranska, Ruotsi ja Yhdysvallat. Kirje menee tiedoksi näissä maissa toimiville hävittäjävalmistajille”, kenraalimajuri Jäämeri sanoi Ilmavoimien vuotuisessa mediatapaamisessa Vantaalla.

Kirjeissä maiden hallituksille kerrotaan Hornetin seuraajan valitsemisesta, eli niin sanotun HX-hankkeen rakenteesta ja tilanteesta.

Ilmavoimat tähtää siihen, että helmikuun loppuun mennessä lähtisi hävittäjien valmistajille tietopyyntö, missä kerrottaisiin tarkemmin hankkeesta ja tiedusteltaisiin mahdollisuutta osallistua siihen. Muodollisesti tietopyyntö on niin sanottu RFI eli request for information.

”Tämän hetken tilanne on se, että tietopyyntö ei yksilöidy hävittäjätyyppeihin.”

Ilmavoimat on päätynyt selvityksissään viiteen mahdolliseen hävittäjävalmistajaan.

Valmistajat ovat BAE Systems, Dassault Aviation, Saab, Lockheed Martin ja Boeing.

BAE valmistaa Eurofighter Typhoon -hävittäjiä, Dassault Rafale-hävittäjiä, Saab Jas Gripen -hävittäjiä, Lockheed Martin F-16- sekä F-35-hävittäjiä ja Boeing F-15- sekä F/A-18-hävittäjiä.

Jäämeren mukaan kaikilla kyseisillä valmistajilla on hävittäjätyyppejä, joiden on tunnistettu olevan sellaisessa vaiheessa, että ne voisivat täyttää Suomen tarpeet.

Kylmän sodan aikana Ilmavoimilla oli hävittäjiä kahdelta eri valmistajalta ja kahdesta eri maasta. Jäämeren mukaan on mahdollista, että Suomi hankkisi myös nyt kaksi hävittäjätyyppiä.

”Sitä ei ole millään lailla tarkastelussa rajattu pois. Minun mielestäni olisi kovin erikoista, jos niin tehtäisiin”, Jäämeri sanoi.

”Jos on kaksi eri tyyppiä, on todennäköisesti ainakin kaksi erilaista huolto- ja tukijärjestelmää”, hän kuitenkin huomauttaa.

Jäämeren mukaan Ilmavoimat pyytänevätkin todennäköisesti tietoja ”erikokoisille paketeille”.

Venäläisen sotilasilmaliikenteen kasvu Suomen lähialueilla on tänä vuonna pysähtynyt, kertoi Jäämeri. Hän kuitenkin muistutti, että viime vuonna tuli juuri itsenäisyyspäivän aikoihin iso piikki sotilasliikenteen määrään.

”Vuosi 2015 on jatkunut suuren volyymin vuotena. Vuodesta 2012 on lähialueen ilmatoiminta kolminkertaistunut, ja siitä pääosa on ollut Suomenlahdella.”

Jäämeri arvioi, että tänä vuonna sotilasliikenne Suomen rajojen läheisyydessä kansainvälisessä ilmatilassa jää hieman viime vuotta pienemmäksi.

Viime vuonna Suomenlahdella oli noin tuhat lentoa valtion ilma-aluksilla tai sotilaskoneilla. Tänä vuonna lukumäärä jäänee 10–20 prosenttia pienemmäksi.

”Liikenne on noussut pysyvästi korkeammalle tasolle”, Jäämeri arvioi.

Ilmavoimille lisääntynyt liikenne tarkoittaa sitä, että myös tunnistuslentoja on pitänyt lisätä samassa suhteessa.

”Esimerkkejä ovat lennot, joista ei ole esitetty meitä tyydyttävää lentosuunnitelmaa, ei lainkaan lentosuunnitelmaa tai lennetään ilman omakonetunnuslaitetta.”

Martti Kainulainen
Kenraalimajuri Kim Jäämeri.
Kenraalimajuri Kim Jäämeri.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat