Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisen lannoitetehtaan fosforivuoto Suomenlahteen oli jättimäinen

Kotimaa
 
Christian Westerback / HS
Fosforihapon sivutuotteena syntyvä kipsijäte on kasattu valtavaksi vuoreksi Fosforitin tehdasalueen laidalle Kingiseppissä. HS kävi alueella kesäkuussa 2012.
Fosforihapon sivutuotteena syntyvä kipsijäte on kasattu valtavaksi vuoreksi Fosforitin tehdasalueen laidalle Kingiseppissä. HS kävi alueella kesäkuussa 2012. Kuva: Christian Westerback / HS

Venäjällä vuonna 2011 paljastunut Fosforitin lannoitetehtaan fosforivuoto oli yli kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä alun perin arvioitiin.

Jättimäisen vuodon tukkimisen myötä Suomenlahden ja koko Itämeren fosforikuormitus on vähentynyt merkittävästi.

Tehdas jätekipsivuorineen on Kingiseppin (Jaama) kaupungissa lähellä Viron rajaa.

Päästön todellisesta määrästä on saatu lisätietoa brittiläisen konsulttiyhtiö Atkinsin toteuttamasta seurannasta. Sen tarkoituksena oli selvittää, miten lannoitetehtaan keväällä 2012 rakentama puhdistusjärjestelmä toimii. Samalla on seurattu viereisen Laukaanjoen fosforipitoisuuksia sekä tehtaan ylä- että alapuolella.

Atkinsin mukaan puhdistusjärjestelmä toimii ja Laukaanjoen fosforikuormitus on hallinnassa. Vedenlaatu on hyvä, ja tehdasalueelta Laukaanjokeen päätyvä fosfaattikuormitus oli viime vuonna enää alle 20 tonnia.

Raportista selviää, että päästö oli huomattavasti suurempi kuin Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Seppo Knuuttila alun perin arvioi.

Tehtaan alueelta on päätynyt Suomenlahteen jopa yli 2 200 tonnia leville suoraan käyttökelpoista fosfaattifosforia. Määrä on kaksinkertainen Suomesta Itämereen päätyvään ihmisen aiheuttamaan kuormaan verrattuna. Itämeren maista ainoastaan Puolasta päätyy mereen enemmän fosfaattifosforia kuin yhden ainoan venäläistehtaan alueelta tuli.

Knuuttilan mukaan venäläisten omat havainnot kattoivat kaikki tehdasalueen päästöt ainoastaan vuonna 2011, jolloin vesinäytteitä otettiin Laukaanjoesta kipsivuoren alapuolelta. Kun tehdasalueen kaikki päästöt otetaan mukaan laskelmaan, päästön suuruus nousee täysin omaan mittaluokkaansa.

Fosforit tukki vuodon keväällä 2012. Päästön loppumisen vaikutus Suomenlahden fosforikuormitukseen on ollut merkittävä. Se vastaa peräti viidenneksen vähennystä välittömästi rehevöittävän, leviä ruokkivan fosforin kuormaan koko Itämerellä.

Yhdessä Pietarin jätevesiremontin kanssa Laukaanjoen valtavan fosforikuorman vähenemä on jo näkynyt aiempaa pienempinä levämäärinä etenkin itäisellä Suomenlahdella, joka on kirkastunut viime vuosina.

”Kun Fosforitin ja Pietarissa tehtyjen toimien vaikutus kumuloituu vuosi vuodelta, vaikutusten on aikaa myöten pakko näkyä Suomenlahden tilassa, ensin idässä ja myöhemmin muuallakin”, Knuuttila sanoo.

Atkins tutki Fosforitin tilannetta puolueettomana asiantuntijana, jonka Fosforitin emoyhtiö EuroChem palkkasi seuraamaan, toimiiko jätevesien käsittelyjärjestelmä ja onko vuoto todella loppunut.

Atkins teki työn vuonna 2013 suomalaisen John Nurmisen säätiön valvonnassa.

”Päästöleikkaus oli massiivista luokkaa. Näin valtavan päästön saaminen pois on upea saavutus”, sanoo John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat