Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoito heikentyy tuntuvasti

Kotimaa
 
Vesa Oja / HS
Hallitus haluaa kuopata subjektiivisen päivähoito-oikeuden säästösyistä.
Hallitus haluaa kuopata subjektiivisen päivähoito-oikeuden säästösyistä. Kuva: Vesa Oja / HS

Eduskunnan sivistysvaliokunta hyväksyi keskiviikkona hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten jäsenten enemmistöllä lakiesityksen, joka puolittaa lapsen oikeuden varhaiskasvatukseen ensi vuoden elokuusta lähtien.

Esitys etenee nyt eduskunnan suureen saliin.

Kokopäivähoito säilyy kokoaikaisesti töissä käyvien lapsella tai jos erikseen harkitaan, että lapsen etu sitä vaatii. Muiden on tyytyminen 20 tuntiin viikossa, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi kahta hoitopäivää viikossa.

Jo aiemmin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä perustuslakivaliokunta ovat näyttäneet vihreää valoa subjektiivisen päivähoito-oikeuden kuoppaamiselle. Tosin evästeenä on tähdennetty, että uudistuksen toteutus vaatii ”kiinteää seurantaa”.

Sivistysvaliokunnan mukaan tulisi laatia kokonaisarviointi uudistusten vaikutuksista lapsiin ja sukupuolten tasa-arvoon. Myös henkilöstön ja lasten suhteellisista määristä tulisi säätää vastedes lailla.

Hallitus perusteli uudistusta – tai paluuta vanhaan päivähoidon tarveharkintaan – julkisen talouden heikolla tilalla. Säästöjä siitä on arvioitu kertyvän noin 60 miljoonaa euroa vuodessa. Taustalla ovat kymmenen vuoden takaiset tilastot ja arviot, että noin 11 000 lasta siirtyisi osapäivähoitoon.

Tosin todellisten säästöjen koitumista pitkällä aikavälillä on epäillyt jopa hallituspuolue kokoomuksen talousasiantuntija, kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Päivähoidon, kasvatuksen ja myös perusoikeuksien asiantuntijat ovat enimmäkseen arvostelleet säästöjä. Perustuslakivaliokunnan mukaan laki voidaan säätää tavallisena lakina.

Valtiosääntöoikeuden asiantuntijat mittailivat esitystä perustuslain pykälillä, jotka säätävät yhdenvertaisuudesta ja turvaavat sivistykselliset ja sosiaaliset oikeudet. Perustuslaki lupaa myös tukea vanhempia lasten kasvatuksessa.

Asiantuntijoista esimerkiksi dosentti Liisa Nieminen huomauttaa, ettei perheen tukea saisi valtiontaloudellisista syistä heikentää miten paljon tahansa.

”Näin merkittäviä heikennyksiä mitä hallitus tässä esittää, ei ole perusoikeusuudistuksen voimassa ollessa juuri nähty”, hän arvioi etuuden puolitusta.

Samasta oikeuksien heikennyskiellosta muistuttaa lausunnossaan myös professori Raija Huhtanen, mutta hän päätyy siihen, ettei heikennyksistä yksityisille aiheutuvia vaikutuksia voida pitää suhteettomina verrattuna tavoiteltaviin hyötyihin.

Varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden kannat esitykseen ovat yksiselitteisemmin kielteisiä. Kun lukee vain sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä perustuslakivaliokunnan saamat kolmisenkymmentä lausuntoa, valtaosa niistä pitää esitystä kaikin puolin huonona: Eriarvioisuus kasvaa, kun osassa kuntia oikeus säilyy ja osassa puolittuu. Yksinkertainen järjestelmä muuttuu kolmiportaiseksi. Tarveharkinta lisää kunnan byrokratiaa, leimaa perheitä ja aiheuttaa lisäkuluja lastensuojeluun. Osapäivälapset saattavat löytää itsensä 39 lapsen ryhmistä, joiden kokoonpano lisäksi vaihtelee.

Rajauksen tyrmääjiä ovat muiden muassa perushoitajien Super, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, opettajien OAJ, lastentarhan opettajien LTOL, Mannerheimin lastensuojeluliitto MLL sekä joukko varhaiskasvatuksen professoreita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat