Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsittämätöntä ja koomista vatkaamista poliisissa – Pitäisikö sisäisistä riidoista päästä pikku hiljaa yli?

Kotimaa
 
Minna Passi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n rikos- ja oikeustoimittaja.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnissä käydään tällä hetkellä kovilla kierroksilla. Esillä ei ole niinkään se, että kuka oikeasti on rosvo ja kuka ei, vaan kuka on sanonut ketäkin rosvoksi.

Oikeussalissa on kuultu todistajina useita poliiseja ja yhtenä teemana ovat olleet keskusrikospoliisin (krp) ja huumepoliisin tulehtuneet välit.

Useat Helsingin poliisissa työskentelevät poliisit ovat kertoneet, että krp:ssä on poliisimiehiä, jotka ovat Aarnion ja koko huumepoliisin julkisia vihamiehiä. Erityisesti esiin on nostettu kaksi tutkinnanjohtajaa, jotka ovat olleet mukana Aarnio-tutkinnassa ja yksi ylempi päällikkö.

Eräs todistajana kuultu Helsingin poliisissa työskentelevä rikoskomisario sanoi keskiviikkona, että tiettyihin krp:n poliisimiehiin ei ole tällä hetkellä mitään välejä, eikä tule olemaankaan moneen vuoteen.

Iltapäivällä samasta asiasta jatkoi kuopiolaispoliisi, joka kertoi, että myös Kuopion huumepoliisilla on ollut ongelmia krp:n kanssa. Hän paljasti, että hänellä on olemassa jopa salanauhoitus, jossa krp:n rikosylikomisario haukkuu ilmeisesti ainakin Aarniota rosvoksi poliisien laivaristeilyllä.

Onhan se tietysti ikävää jos nimitellään ja haukutaan. Oikeudenkäynnin kannalta oleellista ei kuitenkaan ole se, tykkäävätkö krp ja huumepoliisi toisistaan. Oleellista on se, onko syytteiden tueksi näyttöä.

Poliisin ei tarvitse pitää tutkintansa kohteista. Helsingin huumepoliisikin on kohdistanut tutkintaa mieheen, jota on yksikössä yleisesti vihattu ja joka on aktiivisesti vihannut huumepoliisia. Keskeistä on se, että tutkinta pitää pystyä tekemään reilusti negatiivisista tunteista huolimatta. Jos objektiivisuuteen ei pysty, silloin virkamiehen pitää ymmärtää jäävätä itsensä.

Aarnio-jutun tutkinnassakin on varmasti tehty virheitä ja käräjäoikeus joutuu punnitsemaan niiden merkitystä tuomiota harkitessaan. Poliisin sisäisten kiistojen puiminen oikeudessa saa kuitenkin jo koomisia piirteitä. Itse asiassa siinä määrin, että väkisin tulee mieleen, pitäisikö Poliisihallituksen ostaa konsulttipalveluita varhaiskasvatuksen ammattilaisilta. Poliisilaitoksilla taas kannattaisi miettiä pikkujoulujen perumista, jos parin tuopin jälkeen kaikilla on nauhurit pyörimässä.

Vakavasti puhuen: kansalaisen kannalta oleellista on se, että poliisit keskittyisivät kaikissa yksiköissä pikku hiljaa enemmän rikostutkintaan kuin sisäisiin riitoihinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat