Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta Eurajoen turmelemisesta

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Vedenpuhdistamo JVP-Eura päästi vuosien ajan puhdistamattomia jätevesiä Eurajokeen.
Vedenpuhdistamo JVP-Eura päästi vuosien ajan puhdistamattomia jätevesiä Eurajokeen. Kuva: Juha Sinisalo

Rauma. Syyttäjä vaatii Turun kaupungin kaupunkikehitysryhmän johtajalle Pekka Sundmanille ehdollista vankeusrangaistusta Eurajoen turmelemisesta.

Syyte liittyy Eurajokeen vuosina 2006–2012 päästettyihin puhdistamattomiin ulosteperäisiin jätevesiin. Sundman toimi kyseisinä vuosina jätevesipuhdistamo JVP-Euran osa-aikaisena toimitusjohtajana. Sundman työskenteli samaan aikaan myös Varsinais-Suomen ely-keskuksen ylijohtajana. Hän siirtyi vuonna 2013 Turun kaupungin palvelukseen.

Sundmanin lisäksi syytteessä on yhtiön silloinen käyttöpäällikkö.

Euran kunnan ja paikallisten yhtiöiden omistamalle puhdistamoyhtiölle syyttäjä vaatii yhteisösakkoa 30 000 euroa. Lisäksi syyttäjä vaatii yhtiötä maksamaan valtiolle rikoshyödyn eli 400 000 euroa.

Syyttäjä Hannu Väntsin mukaan Sundman ja käyttöpäällikkö toimivat tahallaan tai ainakin törkeän huolimattomasti, kun he sallivat yhtiön työntekijöiden päästää usean vuoden ajan jokeen huomattavan osan puhdistamolle tulleista jätevesistä.

Puhdistamon puhdistuskyky oli riittämätön, sillä jätevesien lisäksi sinne päätyi paljon sulamis- ja sadevesiä. Tämä johtui Euran kunnan viemäriverkon huonosta kunnosta.

”Syytettyjen toiminnan takia Eurajoen vesi on joutunut vuosien aikana useasti käyttökieltoon likaantumisen aiheuttaman terveysvaaran takia”, syyttäjä Väntsi sanoi.

Syytetyt kiistävät syytteet. Avustajansa mukaan Pekka Sundman ei toiminut tahallisesti eikä törkeän huolimattomasti. Sundman ei sallinut ohituksia eikä tiennyt ohijuoksutuksista ennen syyskuuta 2012.

”Kunnan surkean viemäriverkon takia puhdistamoon on tullut sinne kuulumatonta vettä. Euran kunta on törkeästi laiminlyönyt osakassopimusta ja rikkonut ympäristölupaa”, Sundmanin avustaja kertoi oikeudelle.

”En ole tahallisesti jättänyt ilmoittamatta juoksutuksista, enkä ole salannut mitään. Olen toiminut korkeintaan huolimattomasti”, toinen syytetty, entinen käyttöpäällikkö sanoi.

Puhdistamoyhtiö JVP-Eura katsoo, että yhtiössä ei tapahtunut lainvastaista menettelyä, niin kuin syyttäjä esittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat