Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehula: Soten rahoitusratkaisu valvottaa vielä monta yötä

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Mitä seuraavaksi?

Sote-alueiden pitäisi aloittaa 2019

 Lakiesitys sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä pitäisi valmistua ensi huhtikuuhun mennessä, jolloin se lähtisi lausuntokierrokselle.

 Lakiesitys on määrä saada eduskuntaan ensi syksynä.

 Sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyisi uusille sote-alueille 1. tammikuuta 2019.

 Sote-alueita tulee 15. Ne muodostetaan nykyisten 18 maakunnan pohjalta siten, että kolme väestöltään pienintä velvoitetaan yhteistyöhön naapurimaakunnan kanssa. 18 maakuntaa muuttuvat itsehallintoalueiksi, joille siirtyy muitakin kuntien sekä valtion aluehallinnon tehtäviä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksessa (sote) on lähikuukausina edessä yksi vaikeimmista asioista, kun valmistelijoiden on linjattava, miten palvelut jatkossa rahoitetaan.

”Osaan sen verran ennustaa, että valvottuja öitä tulee paljon ennen kuin tämä asia on ratkaistu”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoi keskiviikkona ministeriön tiedotustilaisuudessa.

Hallitus linjasi jo lokakuussa, että rahoitus kulkee ensisijaisesti valtion kautta. Koska rahoitus siirtyy pois kunnilta, uudistus muuttaa olennaisesti kuntaveroja. Rehulan mukaan on vielä auki, kuinka iso veroremontti tästä seuraa.

Hallitus on Rehulan mielestä ottanut itselleen ”melkoisen pakkopaidan” linjaamalla, että kokonaisveroaste ei saa nousta eikä kenenkään verotus saa kiristyä. Kuntaverojen pitäisi laskea, kun sote-palvelujen rahoitusvastuu siirtyy kunnilta pois. Kukaan ei vielä tiedä, miten se käytännössä tehdään.

Edessä on myös historiallisen suuri remontti valtionosuusjärjestelmään. Toistaiseksi selvää on vain se, että sote-alueiden välille tarvitaan jonkinlainen tulojentasausjärjestelmä.

Vero- ja valtionosuusremontti pitäisi valmistella muutamassa kuukaudessa. Riittääkö aika?

”En lähde arvailemaan sitä millään lailla”, Rehula vastasi.

Hänen mukaansa seuraavan kuukauden aikana uudistuksen valmistelijoiden on ratkaistava, miten sote-palvelujen tietojärjestelmät saadaan yhteensopiviksi. Lisäksi ratkaistavaksi tulee maakuntien vaalijärjestelmä sekä se, miten kunnissa ja sairaanhoitopiireissä vireillä olevia lähes neljän miljardin euron investointeja voidaan ohjata. Näistä tiedotetaan Rehulan mukaan viimeistään heti loppiaisen jälkeen.

Rehula on kiertänyt syksyn aikana eri puolilla maata kuuntelemassa, miten sote-uudistukseen valmistaudutaan. Alueilla ovat Rehulan mukaan nousseet esiin vanhat kiistat ja kaunat, kun pitää miettiä, kenen kanssa kukin haluaa tehdä yhteistyötä.

”Historiassa on menty niinkin pitkälle kuin Pähkinäsaaren rauhaan vuodelta 1323, kun esitetään perusteluja sille, mihin kohtaan sote-alueen rajat pitäisi vetää”, Rehula sanoi.

”Paljon kuulee kommentteja, että noitten kanssa ei ainakaan tehdä yhteistyötä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat