Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ei kerro hyvää nyky-Suomesta

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Pääministeri Juha Sipilä (vas.) aikoo keskustella vielä työmarkkinajohtajien kanssa yhteiskuntasopimuksen mahdollisesta etenemisestä. EK:n Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien Markku Jalonen ja SAK:n Lauri Lyly osallistuivat yhteiskuntasopimuksen tiedotustilaisuuteen pääministerin virka-asunnolla elokuussa.
Pääministeri Juha Sipilä (vas.) aikoo keskustella vielä työmarkkinajohtajien kanssa yhteiskuntasopimuksen mahdollisesta etenemisestä. EK:n Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien Markku Jalonen ja SAK:n Lauri Lyly osallistuivat yhteiskuntasopimuksen tiedotustilaisuuteen pääministerin virka-asunnolla elokuussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ei kerro hyvää nyky-Suomesta.

On kummallista, ettei sopimusta saatu aikaiseksi, vaikka kaikki merkittävät päättäjät halusivat sopimusta paitsi Auto- ja kuljetusalaa edustava AKT ja joukko yritysjohtajia.

Syyttely alkoi heti keskiviikkona viimeisen kokouksen jälkeen. Mätkiminen on helppoa, sillä epäonnistuminen johtui kaikista osapuolista eli hallituksesta, palkansaajista ja työnantajista. Kirkkokaan ei ole syytön. Päävastuu tämänkertaisesta kaatumisessa on AKT:lla, jonka puheenjohtaja Marko Piirainen irtautui prosessista jo ennen kuin sopimusta edes oli.

EK, Kuntatyönantajat ja Akava vaativat uhmakkaan AKT:n sopimukseen. STTK ja SAK olisivat halunneet tehdä ensin sopimuksen ja katsoa vasta sen jälkeen, olisiko myös AKT tullut mukaan. AKT:n linjasta lopulta päättää AKT:n valtuusto, ei puheenjohtaja.

Neuvotteluissa oli kaksi isoa kokonaisuutta. Helpompi osuus oli SAK:n tarjouksen pohjalta neuvoteltu palkkaosuus. Siinä vuodelle 2017 olisi määritelty lähes nollalinja. Vuodesta 2018 Suomi olisi siirtynyt Ruotsissa käytössä olevaan malliin, jossa vientisektorin palkanmaksuvara määrittelee palkkakaton. Akava on karsastanut mallia, mutta siitä olisi syntynyt sopu.

Vaikeampi osuus oli pakkolait korvaava osuus, jolla yritysten työvoimakustannuksia olisi leikattu, jotta kustannuskilpailukyky olisi kohentunut.

SAK olisi hoitanut tämän osion pääsiassa niin, että työnantajan sosiaaliturvamaksuja olisi siirretty palkansaajan maksettavaksi. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly toi pöytään myös luovan sisäisen suhdannepuskurin: suhdannevaihtelujen mukaan liikkuvan lomarahan.

EK piti esitystä aluksi hyvänä, mutta joustoista mielellään puhuvat EK:n voimaliitot eivät pitäneet myös ylöspäin liikkuvasta lomarahasta.

SAK:n linja oli, että mikään työehto ei suoranaisesti heikkenisi. STTK ja Akava olisivat olleet valmiita suurempiin joustoihin esimerkiksi työajassa.

Työnantajaliitot olivat käskeneet EK:n neuvottelemaan ratkaisun, jossa muun muassa työaika pitenee ja sairauspäivien omavastuu nousee. Sairauspäiviin oli kehitteillä ratkaisu, jossa korvaus olisi sairauden alussa ollut nykyistä alhaisempi, mutta omailmoituksen käyttöä olisi laajennettu.

Loppiaisen ja helatorstain siirto viikonloppuun olisi sopinut kaikille. Se on kirkon käsissä, joka oli asiassa jyrkkä kuin AKT. Kirkon kanta vaikeutti neuvotteluja merkittävästi.

Neuvotteluissa on viime viikkoina edistytty niin paljon, ettei olisi mahdottomuus, jos neuvotteluihin vielä palataan vaikka alkuvuodesta. Yksikään osapuoli ei ole sulkenut lopullisesti ovia.

Yhteiskuntasopimus oli pääministeri Juha Sipilän (kesk) idea. Ajatus oli, että Suomen kilpailukyky paranee, kun ay-liike pakotetaan heikentämään työehtoja. Kyseessä oli riskihanke, josta vain riskit näyttävät toteutuvan. Hallitus on ajanut hallituksen, palkansaajat ja työnantajat tukkanuottasille.

Sopimuksen kaatumisella voi olla isoja seurauksia. Pahimmillaan se kärjistää entisestään palkansaajien, työnantajien ja hallituksen välejä. SAK:n liittojen luottamus hallitusta kohtaan on jo räjähdysalttiin heikkoa.

Jättisopimusta lopulta yritettiin, jotta pakkolait eivät tulisi voimaan. Työrauha voi olla koetuksella jo keväällä, kun hallitus tuo lakinsa eduskuntaan. Ensi syksyn liittokierroksella ärsytetty ay-liike haluaa korvaukset pakkolakien menetyksistä, vaikka voimakeinoin.

Sopimus olisi voinut tuoda investointeja ja työpaikkoja parantamalla uskoa tulevaisuuteen ja vakauteen. On vaara, että ilmapiiri nyt heikkenee, jos osapuolet eivät osaa hoitaa tuskallisen prosessin jättämiä haavoja maltilla kuntoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat