Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kodin ilmastovaikutuksia voi pienentää vaikka syömällä – HS:n päästökone auttaa valitsemaan keinot

Heli Saavalainen HS
Georgia Panagiotidou HS

Kodin ilmastokuormaa voi pienentää yksinkertaisilla ja kaikkien ulottuvilla olevilla keinoilla. Vaikutukset ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen voivat olla suuria.

Ruoka lautaselle eikä roskiin, lyhyet matkat kävellen tai pyörällä, lomalle auton sijasta junalla, auto esilämmitykseen talvella. . .

Kodin ilmastokuormaa voi pienentää varsin yksinkertaisilla ja kaikkien ulottuvilla olevilla asioilla, vain kulutustottumuksia muuttamalla. Mukavuudesta ei juuri tarvitse tinkiä, jos haluaa elää ilmastoystävällisesti.

Kuluttajien omien valintojen vaikutukset voivat kuitenkin olla merkittäviä. Suomen ilmastopaneeli on arvioinut, että kuluttaja voisi halutessaan jopa puolittaa asumisen, liikkumisen ja ruokailun kasvihuonekaasupäästönsä ilman suurempia elämäntapamuutoksia.

HS kokosi keinoja vähentää päästöjä. Kokeile päästövähennyskoneella, miten voit vaikuttaa asumisen, liikkumisen ja ruokailun aiheuttamiin päästöihin ja vähentää niitä. Ne muodostavat 70 prosenttia kotitalouksien kulutuksen aiheuttamista päästöistä.

Kotitalouksien toimilla on merkitystä, sillä kulutuksen ilmastovaikutukset ovat noin 8 700 kiloa hiilidioksidia henkeä kohti vuodessa. Se on paljon. Suomalaiset ovat yksi eniten ilmastoa kuormittavista kansoista suhteessa asukaslukuun. Esimerkiksi kiinalaisiin verrattuna hiilidioksidipäästömme ovat viisinkertaiset.

Oman hiilijalanjälkesi voit selvittää hiilijalanjälkilaskurilla.

STEPHANE MAHE / REUTERS
Saksan osasto Pariisin ilmastokokoukseen liittyvässä näyttelyssä.
Saksan osasto Pariisin ilmastokokoukseen liittyvässä näyttelyssä.

Voit tehdä myös ilmastolupauksen. Yli tuhat suomalaista on jo sitoutunut vähentämään aiheuttamiaan hiilidioksidipäästöjä ja hiilijalanjälkeään vähintään 50 prosenttia kymmenen vuoden kuluessa. Samaan aikaan kun ilmastoneuvottelut ovat edenneet etanan vauhtia, kansalaiset ovat ryhtyneet itse tekemään vähäpäästöisiä valintoja.

Kampanja on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta, ja se on laajenemassa maailmanlaajuiseksi. YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen UNFCCC:n sihteeristö aikoo ottaa suomalaiskampanjan pilottihankkeekseen.

YK pitää Myrskyvaroitus-yhdistyksen kampanjaa erinomaisena esimerkkinä hankkeesta, joka tuo ilmastoviestin kansalaisten ulottuville ja käytännön toimintaan.

Keinoja päästövähennyksiin on lukuisia.

Vaihda vihreään sähköön, laita led-lamput valaisimiin, lämmitä kotisi maalämmöllä, vietä etätyöpäivä, syö kalaa ja lähiruokaa, sulje televisio, jos et katsele sitä, älä läträä suihkussa. . .

JACKY NAEGELEN / REUTERS
Ilmastoystävällisiä valoja esillä Pariisin ilmastokokoukseen liittyvässä näyttelyssä.
Ilmastoystävällisiä valoja esillä Pariisin ilmastokokoukseen liittyvässä näyttelyssä.

Arjen ilmastopäästöt syntyvät lämmityksestä, sähkön käytöstä, ruuasta, liikennevalinnoista ja kulutuksesta. Tehokkainta on puuttua isoihin asioihin, esimerkiksi teettää kotona energiaremontti, joka pienentää energiankulutusta, tai lisätä uusiutuvien energianlähteiden osuutta.

Myös pienet valinnat ovat tärkeitä, esimerkiksi kävely ruokakauppaan autolla ajon sijaan ja kasvisruokapäivä kerran viikossa.

Asumisen kasvihuonekaasupäästöissä merkittävässä osassa ovat lämmitysratkaisut.

Sähkönkulutukseen voi vaikuttaa pudottamalla huonelämpötilaa pysyvästi lämmityskaudella ja tilapäisesti pienten poissaolojen aikana. Ilmanvaihdon tehoa kannattaa laskea huoneiston ollessa tyhjillään.

Kotitaloussähköä säästyy vähentämällä saunan lämmityskertoja, lyhentämällä kodinelektroniikan lepovirrankulutusta ja käyttöaikaa, pesemällä pyykit ja astiat täysillä koneellisilla, hankkimalla energiatehokkaita kodinkoneita ja valmistamalla suurempia ruoka-annosten kerralla.

ERIC GAILLARD / REUTERS
Eiffel-torni juhlavalaistuksessa Pariisin ilmastokokouksen aikaan.
Eiffel-torni juhlavalaistuksessa Pariisin ilmastokokouksen aikaan.

Kodin lämmitysenergiasta kolmannes kuluu veden lämmittämiseen. Suihkuaikoja lyhentämällä säästää sekä vettä että rahaa, sillä noin 20 minuutin suihku päivittäin voi maksaa jopa 700 euroa vuodessa.

Liikkuminen muodostaa noin neljänneksen kotitalouksien päästöistä.

Liikenteen päästöjä voi vähentää korvaamalla henkilöautomatkat julkisilla kulkuneuvoilla, lisäämällä hyötyliikuntaa ja käyttämällä vähäpäästöisiä polttoaineita ja kimppakyytejä.

Ilmastopaneelin selvityksessä niin sanotun viisaan liikkumisen ratkaisuilla saavutettiin helposti 40 prosentin päästövähennys keskimääräiseen henkilöautosuoritteeseen nähden. Esimerkissä oman käytön käyttöä korvattiin julkisilla kulkuneuvoilla, pyöräilyllä, kävelyllä, taloudellisella ajotavalla sekä matkasuunnittelulla eli yhdistämällä erilaisten asioiden hoitamista samalla kerralla.

Ruokavaliomuutoksilla jokainen voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä seuraamalla ravintosuosituksia. Myös ruokajätteen vähentäminen ja ylensyönnin välttäminen ovat helppoja tapoja pienentää henkilökohtaista ilmastokuormaa.

Suomalaiset kotitaloudet kantavat kotiin yli 400 kiloa ruokaa vuosittain. Siitä 23 kiloa päätyy roskiin. Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki on yhteensä 120–160 miljoonaa kiloa vuodessa, joka vastaa noin viittä prosenttia ostetusta ruoasta ja noin viittä prosenttia ruokavalion ilmastovaikutuksista.

Kotitalouksien vuotuisen keskimääräisen syömäkelpoisen ruokahävikin on arvioitu vastaavan noin 100 000 auton vuotuisia hiilidioksidipäästöjä. Ruokahävikin vähentäminen on rahallisestikin kannattava tapa vähentää kulutuksensa ilmastovaikutuksia: kotona roskiin heitetyn ruoan arvo on lapsiperheissä keskimäärin 300 euroa vuodessa.

Ruokailussa ilmaston ystävä suosii kasviksia ja juureksia ja lähiruokaa. Hän siirtyy punaisesta lihasta vaaleampaan lihaan, syö kotimaista kalaa sekä vähentää maitotuotteita ja riisin käyttöä.

Päästöjä voi myös kompensoida. Jos ei ole tapoja, joilla vähentää päästöjä, yksittäinenkin ihminen voi ostaa päästöoikeuksia.

Esimerkiksi lentomatkojen päästöjä voi hyvittää muualla tehtyjen päästövähennysten avulla. Samalla voi tukea erilaisia ilmastohankkeita ympäri maailmaa. Hankkeet voivat perustua joko teknologiaan, kuten uusiutuvan energian lisäämiseen, tai maankäytön muutokseen, kuten metsittämiseen.

Päästöjä voi kompensoida esimerkiksi YK:n Climate neutral now -portaalin kautta. Suomessa muun muassa Nordic Offset myy kuluttajille päästöjen kompensointeja erilaisiin hankkeisiin.

YK:n portaalin kautta päästöjään voi hyvittää halvimmillaan dollarilla eli vajaalla eurolla päästötonnia kohden. Tarjolla on esimerkiksi biomassantuotantoa Etelä-Amerikassa, aurinko- ja tuulivoimaa Intiassa, energiatehokasta joukkoliikennettä Kiinassa ja bioenergiaa Chilessä.

BENOIT TESSIER / REUTERS
Pariisin ilmastokokouksen aikana Grönlannista tuotiin jäätä pariisilaisaukiolle osana taideprojektia.
Pariisin ilmastokokouksen aikana Grönlannista tuotiin jäätä pariisilaisaukiolle osana taideprojektia.
ERIC GAILLARD / REUTERS
Unkarilaisen ilmastoaktivistin mielenilmaus Pariisin ilmastokokouksen aikaan.
Unkarilaisen ilmastoaktivistin mielenilmaus Pariisin ilmastokokouksen aikaan.
ERIC GAILLARD / REUTERS
Vetoomuksia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi Pariisissa ilmastokokouksen aikaan.
Vetoomuksia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi Pariisissa ilmastokokouksen aikaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat