Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös Åbo Akademi aloittaa yt-neuvottelut

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Åbo Akademi päärakennus Turussa.
Åbo Akademi päärakennus Turussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Yliopistoista yt-neuvotteluihin turvautuu nyt myös Åbo Akademi, joka käynnistää ne 11. joulukuuta. Mahdolliset irisanomiset koskevat enintään 154:ää työntekijää. Henkilöstöä ruotsinkielisessä turkulaisyliopistossa on yhteensä 1 200.

Irtisanomisten ohella neuvottelut saattavat johtaa myös lomautuksiin, osa-aikatyöjärjestelyihin tai työtehtävien muutoksiin. Myös eläkkeelle siirtymiset ja määräaikaisuudet ovat tarkastelussa.

Rehtori Mikko Hupa ilmoitti neuvotteluista torstaina. Jo aiemmin yliopiston hallitus päätti, että talouden sopeuttamistarve on yhteensä 7,7 miljoonaa euroa vuosina 2016–2018.

”Hallitusohjelman taloudelliset vaikutukset ovat niin laajat, että joudumme sopeuttamaan toimintamme kiristyneisiin taloudellisiin puitteisiin. Mutta samalla meidän pitää edistää vahvuusaluiden jatkuvaa profilointia ja lisätä tuloja”, sanoo Hupa tiedotteessa.

”Kannustamme tutkijoitamme osallistumaan yhä enemmän esimerkiksi EU-rahoituksesta käytävään kilpailuun ja myös lisäämään yhteistyötä yritysten kanssa”, Hupa täsmentää Helsingin Sanomille. Vahvuusalueiden profilointia eli mahdollista alojen karsintaa Hupa ei halua ennen neuvotteluja täsmentää.

Hupan mukaan henkilöstövähennyksiltä ei voida välttyä, koska yliopistorahoituksen menoleikkaukset osuivat Åbo Akademin kannalta hankalaan aikaan. ”Meillähän oli jo kaksi vuotta sitten sopeutusohjelma, jolla otettiin niin sanotut tyhjät pois ja tehostettiin esimerkiksi tilankäyttöä”, Hupa selvittää.

Eri yliopistoissa on reagoitu menoleikkauksiin vaihtelevin tavoin, esimerkiksi turvautumalla taseeseen eli käyttämällä mahdollisia ylijäämiä. ”Sehän on vain kertaluonteinen keino, ja kyllä mekin joudumme myös siihen turvautumaan, sillä sopeutustarve on niin suuri. Ensi vuosi menee jo miinukselle”, Hupa selvittää.

Yhteistoimintaneuvotteluja on viime aikoina käyty tai käydään esimerkiksi Helsingin yliopistossa, Aalto-yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Vaasan yliopistossa.

Helsingin yliopiston koko yliopistoa koskeneet yt-neuvottelut enintään 1 200 työntekijän vähentämisestä päättyivät maanantaina 30. marraskuuta. Pääluottamusmiesten mukaan erimielisyyttä oli niin leikkauksista koituvasta säästötarpeesta kuin henkilöstöön kohdistuvien toimenpiteiden laajuudesta ja ajankohdastakin.

Säästötarve kohdistuu osin vasta vuoteen 2020, mutta mahdolliset henkilöstövähennykset yliopisto suunnittelee tekevänsä jo ensi vuonna, pääluottamusmiehet tiedottivat.

Yliopisto kertoo tarkemmin irtisanottavien määristä ja muista etoimenpiteistä tammikuun puolivälin jälkeen. Säästöjen tavoite on 86 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat