Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR jatkaa lopetettavien junayhteyksien liikennöintiä väliaikaisesti ensi joulukuuhun – vuoroja karsitaan silti

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
VR karsii junaliikennettä säästöjen nimissä.
VR karsii junaliikennettä säästöjen nimissä. Kuva: Sami Kero / HS

Valtion liikenneyhtiö VR jatkaa vielä vuoden ajan junaliikennettä reiteillä, joilla junien kulku oli tarkoitus lopettaa. Reitit Joensuu–Nurmes, Tampere–Keuruu, Jyväskylä–Haapamäki–Seinäjoki ja Pieksämäki–Joensuu saavat siis jatkoaikaa.

”Junaliikenne jatkuu näillä reiteillä ensi joulukuuhun asti. Se ei kuitenkaan jatku nykymuodossaan, vaan todennäköisesti joitakin junavuoroja joudutaan poistamaan näiltä väleiltä. Tämä täsmentyy lähiviikkojen aikana”, kertoo liikennepalvelut-yksikön johtaja Mikael Nyberg liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Lakkautusuhan alla olleita reittejä ei enää osteta VR:ltä, vaan VR joutuu hoitamaan ne julkisen palvelun velvoitteen perusteella eli niin kutsuttuna velvoiteliikenteenä. Se on vastine sille, että VR:llä on toistaiseksi yksinoikeus eli monopoli henkilöjunaliikenteeseen.

Nybergin mukaan reittien kohtaloa arvioidaan ensi syksyllä uudelleen, kun suunnitelmat rautateiden henkilöliikenteen avaamisesta kilpailulle etenevät. Raiteille saattaa tulla uusia junayhtiöitä monopolin purkautumisen jälkeen jo vuonna 2017.

Nybergin mukaan on ”ihan mahdollista”, että uudet toimijat tarjoaisivat palvelua vähän liikennöidyillä reiteillä.

Junaliikenne on supistumassa, sillä hallitusohjelman perusteella rautatieliikenteestä säästetään 13,5 miljoonaa euroa. Junavuorot vähenevät ensi vuonna reiteillä Riihimäki–Lahti, Hanko–Karjaa, Kouvola–Kotkan satama ja Kajaani–Oulu.

”Nämä vähennykset pysyvät voimassa”, Nyberg sanoo.

Helsingin seudulla säästöt aiheuttivat syksyllä suuren porun, kun ilmoitettiin, että Siuntioon ja Inkooseen menevä Y-juna lakkaa kulkemasta. Myöhemmin kuitenkin HSL ja Siuntio sopivat VR:n kanssa liikenteen jatkamisesta.

Pienemmät, junan yhdistämistä ja parin pysäkin poistamista koskevat säästöt Helsingin seudun junissa toteutuvat.

Hallituksen raha-asiainvaliokunta hyväksyi torstaina liikenne- ja viestintäministeriön ja VR:n vuosiksi 2016–2019 tekemän junaliikenteen ostosopimuksen.

Sopimus koskee sekä Helsingin seudun liikennettä että kaukoliikennettä. Sen arvo on 110 miljoonaa euroa eli 27,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat