Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Suomalaisten yleisin tappaja kuriin perimästä saadulla tiedolla

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Tieto tutkittavien perimästä kerätään verinäyttein.
Tieto tutkittavien perimästä kerätään verinäyttein. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Riskitekijöitä kartoitetaan yhä

 Sydän- ja verisuonitautien perinnöllisiä riskitekijöitä kartoitetaan käynnissä olevassa Generisk-tutkimuksessa.

 Tutkimuksessa otetaan näytteitä perimästä eli genomista 10 000 suomalaiselta. Perinnölliset tiedot yhdistetään suoraan terveydenhuollon potilastietoihin Kymenlaaksossa, jonka sairaanhoidon kuntayhtymä (Carea) on mukana hankkeessa. Osallistuja itsekin saa tiedon perinnöllisestä sairastumisriskistään. Myös Mehiläisen työterveys on mukana hankkeessa.

 Jos haluaa mukaan tutkimukseen ja on 45–65-vuotias verenluovuttaja, voi ottaa yhteyttä SPR:n Veripalvelun Kivihaan-toimipisteeseen. Lisätietoja saa osoitteesta veripalvelu.fi/news/2871.

 Generisk-tutkimuksessa kerätyt tiedot päätyvät suomalaiseen biopankkiin, jossa ne ovat tutkijoiden käytössä myös tulevaisuudessa.

Monen sairastuminen sepelvaltimotautiin olisi ehkäistävissä, jos ihmiset, joilla on perinnöllinen riski, tunnistettaisiin nykyistä paremmin.

Sepelvaltimotauti on suomalaisten yleisin kuolinsyy: siihen kuolee vuosittain noin 10 000 henkeä. Nykyisin jopa puolet niistä, jotka sairastuvat seuraavien kymmenen vuoden aikana, jäävät tunnistamatta.

”Tehokkaita keinoja hidastaa taudin etenemistä on olemassa”, sanoo vanhempi tutkija Elisabeth Widén Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista (Fimm).

Fimmin toteuttamassa tutkimuksessa kartoitettiin lähes 200:n noin 40–49-vuotiaan vapaaehtoisen perinnöllistä riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Tieto perimästä eli genomista saatiin verinäytteistä, jotka otti SPR:n Veripalvelu.

Riskiennuste saatiin, kun perinnöllisiä syitä yhdistettiin perinteisiin riskitekijöihin, kuten veren kolesterolitasoihin, kohonneeseen verenpaineeseen, tupakointiin ja ylipainoon.

Tutkimuksessa käytettiin Kardiokompassi-työkalua, joka vastaa kysymykseen, mikä on yksilön riski sairastua nyt ja tulevaisuudessa. Tutkimusryhmä toivoo, että se saataisiin tulevaisuudessa ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon.

”Muita tällaisia sovelluksia, joissa mitattaisiin riskitekijöitä näin tarkkaan, ei ole,” Widén sanoo.

Riskiryhmään kuuluvat pitäisi myös saada muuttamaan elintapojaan. Kardiokompassi-työkalulla vapaaehtoiset pystyivät kokeilemaan, miten elintapojen muutos, kuten tupakoinnin lopettaminen, muuttaa sairastumisriskiä. Enemmistö vapaaehtoisista halusi riskiarvion kuultuaan huolehtia entistä paremmin terveydestään. Tämä tuli ilmi tutkimuksen yhteydessä tehdystä kyselystä.

”Suuri perinnöllinen riski aiheuttaa huolta mutta voi toisaalta innostaa elämäntapamuutoksiin”, Widen sanoi.

Laajalla tiedolla ihmisen perimästä halutaan ennen kaikkea vaikuttaa perinnöllisten sairauksien ennaltaehkäisyyn. Puolet sydäntautiriskistä on peräisin perimästä. Tutkimusta rahoittaneen Sitran johtavan asiantuntijan Tuula Tiihosen mukaan genomitiedon avulla voitaisiin ehkäistä 2–5 prosenttia sydän- ja verisuonitaudeista. Tämä säästäisi Suomessa terveydenhuoltomenoja 10–26 miljoonaa euroa joka vuosi.

”Kaikkein tehokkain tapa säästää rahaa olisi etsiä niitä, jotka kärsivät vaikeista rasva-ainevaihdunnan häiriöistä”, sanoo professori Samuli Ripatti Fimmistä.

Nämä häiriöt ovat perinnöllisiä, ja Ripatin mukaan niitä kantavat kymmenettuhannet ihmiset, moni heistä tietämättään.

Tulevaisuudessa on tarkoitus käyttää perimästä saatujen tietojen kartoitusta myös muiden sairauksien ehkäisyssä. Suomessa julkistettiin viime kesänä kansallinen genomistrategia.

”Strategian kunnianhimoinen tavoite on, että vuonna 2020 genomitietoa käytettäisiin jo laajasti terveydenhuollossa”, Tiihonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat