Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itärajalta tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa – Lapissa tulijoiden määrä kaksinkertaistui kahdessa viikossa

Kotimaa
 
Cornelius Poppe / NTB SCANPIX
Venäjältä tulleet turvapaikanhakijat saivat ohjeita norjalaispoliisilta Storskogin raja-asemalla 16. marraskuuta.
Venäjältä tulleet turvapaikanhakijat saivat ohjeita norjalaispoliisilta Storskogin raja-asemalla 16. marraskuuta. Kuva: Cornelius Poppe / NTB SCANPIX

Venäjältä Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa. Lapin Inarissa Raja-Joosepin kautta saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on kaksinkertaistunut parin viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Turvapaikkaa haki viime viikolla yhteensä 85 ihmistä. Itärajan kautta Suomeen tulee kuitenkin vain murto-osa turvapaikanhakijoista.

”Määrät eivät ole edelleenkään kovin suuria. On vaikea ennustaa, miten tilanne kääntyy”, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Jussi Sainio sanoo.

Sainion mukaan on mahdollista, että Norjan tiukentunut maahanmuuttolinja vaikuttaa turvapaikanhakijoiden tuloon Suomeen. Norja on sanonut tehostavansa käännytyksiä, nopeuttavansa turvapaikkapäätösten ratkaisemista ja karsivansa turvapaikanhakijoiden etuisuuksia. Tarkoituksena on ollut suitsia Venäjän kautta Norjaan tulevien määrää.

Tänä vuonna Norjaan on tullut Venäjältä yli 5 000 turvapaikanhakijaa. Maanantaina Norja laittoi poliisit raja-asemalle valvomaan rajanylittäjien Schengen-viisumeita, eikä tiistaina Venäjältä tullut maahan yhtään siirtolaista, Norja tiedotti.

Pääosa Lapin rajanylityspaikoilla turvapaikkaa Suomesta hakeneista on afganistanilaisia, nepalilaisia, palestiinalaisia ja irakilaisia. Sainion mukaan he ovat sekä yksittäisiä ihmisiä että perheitä. He käyttävät rajan ylityksessä polkupyörää.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan muutokset Norjan maahanmuuttopolitiikassa eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määriin.

”Koko ajan tehdään työtä sen eteen, etteivät ne lähtisi kasvuun”, Nerg sanoo.

Työtä tehdään keskustelemalla asiasta Venäjän kanssa. Maahanmuuttovirasto on tehnyt ensimmäiset kielteiset turvapaikkapäätökset Raja-Joosepin kautta saapuville ja ensimmäiset palautukset tehdään Nergin mukaan loppuviikosta. Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat käännytetään Venäjälle tai kotimaahansa.

Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden on arvioitu saavan tavallista enemmän kielteisiä päätöksiä. Nergin mukaan monilla on oleskelulupa Venäjällä, eivätkä he ole turvapaikan tarpeessa.

Suomella on valmius perustaa tarvittaessa Lappiin uusi järjestelykeskus turvapaikanhakijoita varten esimerkiksi Raja-Joosepin rajanylityspaikan läheisyyteen. Nyt Raja-Joosepin kautta Suomeen tulleet kuljetetaan Tornion järjestelykeskukseen ja vastaanottokeskuksiin.

Nergin mukana tarvetta uuden järjestelykeskuksen perustamiseen ei tällä hetkellä ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat