Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perimästä saatu tieto auttaisi löytämään sydänpotilaat

Kotimaa
 
Fakta

Perinnöllisiä riskejä etsitään yhä

 Sydän- ja verisuonitautien perinnöllisiä riskejä kartoitetaan käynnissä olevassa Generisk-tutkimuksessa.

 Tutkimuksessa otetaan näytteitä perimästä eli genomista 10 000 suomalaiselta. Perinnölliset tiedot yhdistetään suoraan potilastietoihin Kymenlaaksossa, jonka sairaanhoidon kuntayhtymä (Carea) on mukana hankkeessa. Osallistuja itsekin saa tiedon perinnöllisestä sairastumisriskistään. Hankkeessa on mukana myös Mehiläisen työterveys.

 Jos haluaa mukaan tutkimukseen ja on 45–65-vuotias verenluovuttaja, voi ottaa yhteyttä SPR:n Veripalvelun Kivihaan-toimipisteeseen.

 Tutkimuksessa kerätyt tiedot päätyvät suomalaiseen biopankkiin, jossa ne ovat tutkijoiden saatavilla myös tulevaisuudessa.

Monen sairastuminen sepelvaltimotautiin olisi ehkäistävissä, jos ihmiset, joilla on perinnöllinen riski, tunnistettaisiin nykyistä paremmin.

Sepelvaltimotauti on suomalaisten yleisin kuolinsyy: siihen kuolee vuosittain noin 10 000 ihmistä. Nykyisin jopa puolet niistä, jotka sairastuvat seuraavien kymmenen vuoden aikana, jäävät tunnistamatta.

”Tehokkaita keinoja hidastaa taudin etenemistä on olemassa”, sanoo vanhempi tutkija Elisabeth Widén Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista Fimmistä.

Fimmin toteuttamassa ja Sitran rahoittamassa tutkimuksessa kartoitettiin lähes 200:n noin 40–49-vuotiaan vapaaehtoisen perinnöllistä riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Tiedot perimästä saatiin SPR:n Veripalvelun verinäytteistä.

Riskiennuste saatiin, kun perinnöllisiä syitä yhdistettiin perinteisiin riskeihin, kuten veren kolesterolitasoihin, kohonneeseen verenpaineeseen, tupakointiin ja ylipainoon.

Tutkimuksessa käytettiin Kardiokompassi-työkalua, joka vastaa kysymykseen, mikä on yksilön riski sairastua nyt ja tulevaisuudessa.

Tutkimusryhmä toivoo, että työkalu saataisiin ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon.

”Muita sovelluksia ei ole, joissa mitattaisiin riskitekijöitä näin tarkkaan”, Widén sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat