Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti: Näihin töihin ei löydy tekijöitä – testaa, pärjäisitkö itse työttömänä

Kotimaa
 
Akseli Valmunen
Taksiyrittäjä Aappo Toivonen palkkasi juuri kaksi uutta taksinkuljettajaa.
Taksiyrittäjä Aappo Toivonen palkkasi juuri kaksi uutta taksinkuljettajaa. Kuva: Akseli Valmunen
Fakta

Näin juttu tehtiin

  HS pyysi neljältä työ- ja elinkeinotoimistolta listan työpaikoista, jotka ovat olleet auki yli kolme

kuukautta.

  Juttuaineistossa oli

mukana 356 työpaikkaa.

  Työpaikat olivat Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon TE-toimistojen alueelta.

  Paikkojen työehtoja selvitettiin työpaikkailmoituksista sekä siten, että toimittaja haki osaa työpaikoista.

  Työtä haettiin sekä puhelimitse että sähköisesti. Työnantajille kerrottiin puhelun päätteeksi, että kyseessä ei ollut aito työnhakija vaan juttuunsa aineistoa etsivä toimittaja.

Töitä tuntuu löytyvän. Kolmen tunnin aktiivisen soittelun tulos on yksi työhaastattelu ja alustava lupaus kuudesta eri työpaikasta. Tarjolla olisi yövuoroja taksinkuljettajana, siivousta ja mahdollisuus perustaa yritys, jonka työalana on mustesäiliöiden vaihtaminen tulostimiin. Se tosin vaatisi tuhansien eurojen alkuinvestoinnin.

Kaikki haetut työpaikat ovat olleet auki yli kolme kuukautta, sillä ne ovat osa aineistoa, jota HS pyysi neljältä työ- ja elinkeinotoimistolta. Niiltä pyydettiin lista kaikista yli kolme kuukautta auki olleista työpaikoista, joihin ei ole löytynyt työntekijää. Millaisia nämä työpaikat ovat?

”Jarkko” vaikuttaa reilulta työnantajalta. Hänellä olisi tarve saada taksiyritykseensä uusi kuljettaja, joka ajaisi yövuoroja. Tarjolla on noin kymmenen vuoroa kuukaudessa.

Jarkko ei hätkähdä sitä, että hakijalla ei ole taksinkuljettajan ajolupaa. Hän lupaa jopa auttaa sen hankkimisessa. Kahden viikon taksikurssin hinta on 590–780 euroa. Jarkko ehdottaa, että voisimme ehkä allekirjoittaa työsopimuksen jo ennen kurssia, jolloin hän voisi maksaa kurssin. Taksiyrittäjänä hän saisi hinnasta sadan euron alennuksen. Kurssin hinta pitäisi toki maksaa Jarkolle takaisin.

Paljonko Jarkon palveluksessa ansaitsisi? Sitä ei oikein voi tietää. Palkka olisi 36 prosenttia auton ansioista. Pohjapalkkaa ei olisi, mutta toisaalta provisio on kaksi prosenttiyksikköä isompi kuin monessa muussa taksiyrityksessä.

Tulot riippuisivat siis siitä, miten paljon keikkoja tulisi ja miten nopeasti ne osaisi ajaa. Jarkko arvioi, että keskimäärin palkka voisi olla 12 euroa tunnilta. Kymmenellä kymmenen tunnin vuorolla kuukaudessa voisi siis ehkä ansaita 1 200 euroa.

Toisesta taksiyrityksestä kerrotaan suoraan, että aloittelijan palkka on huono. Edellinen uusi tulokas ansaitsi ensimmäisenä päivänään noin 35 euroa. Seuraavana päivänä palkka oli jo lähes kaksinkertainen ja nousi siitä vähitellen. Kuukausipalkaksi muutettuna 35 euron päiväansiot tarkoittaisivat 735 euron kuukausituloja, tuplapalkallakin noin 1 500 euroa kuussa.

Kokeneet kuljettajat yltävät yrityksen mukaan suomalaisten keskiansioihin eli yli 3 000 euroon. Osalla kuljettajista täyspäiväisen työn ansiot jäävät noin 1 600 euroon kuukaudessa.

Osa taksiyrityksistä löytää työntekijöitä hyvin, vaikka alalla ei pystykään etukäteen tietämään, minkä verran palkkaa on tulossa. Yrittäjä Aappo Toivonen Limo Finlandista palkkasi juuri kaksi uutta kuljettajaa.

”Nyt näyttäisi löytyvän kuljettajia aika helposti. Alalla on toki paljon vaihtuvuutta, koska osa kuljettajista on alunperin ollut toisella alalla ja osa heistä löytää sitten oman alansa töitä. Osa taas on opiskelijoita, jotka ovatkin unelmatekijöitä erilaisiin tuurauksiin”, Toivonen sanoo.

Pitkään auki olleet työpaikat jakautuvat neljään luokkaan. Osa töistä vaatii rajatun koulutuksen, kuten sairaanhoitajan ja kokin paikat. Erityisesti etsitään kokkeja ja jonkin verran myös sairaanhoitajia sekä lähihoitajia.

Lisäksi avoinna on paljon yrittäjäpaikkoja sekä provisiopalkkaisia myyntitöitä. Näitä on Uudellamaalla pitkään auki olleista paikoista 55 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla jopa 63 prosenttia. Yli puolet vaikeasti täytettävistä töistä on sellaisia, joiden ansiotasoa ei voi päätellä.

Neljänteen ryhmään kuuluvat pienipalkkaiset, usein osa-aikaiset tai keikkaluontoiset työt. Siivoojan töitä saisi useasta yrityksestä heti noin 10 euron tuntipalkalla. Useimmat tarjolla olevista paikoista ovat osa-aikaisia tai epäsäännöllisiä keikkoja.

Pääkaupunkiseudulla on silti tarjolla myös kokopäivätyötä esimerkiksi kotisiivousyrityksissä.

Osa-aikaisen siivoojan ansiot jäävät alle 1000 euron, kokopäivätyön kuukausipalkka on noin 1 600 euroa. Se on alle puolet suomalaisten keskiansioista.

Yli kaksi vuotta työttömänä ollut Elina Montán arvelee, että pitkään auki olleet työpaikat eivät täyty, koska niiden tarjoamilla tuloilla ei elä.

”Ei kyse ole siitä, että työttömiltä puuttuisi työhaluja vaan siitä, että työtä ei ole tarjolla. Taksinkuljettajan ja puhelinmyyjän töitä provisiopalkalla löytyy, mutta tienesti jää pieneksi. Hetihän sitä tästä lähtisi töihin, jos tarjolla olevalla palkalla eläisi.”

Montán saa työttömän peruspäivärahaa, josta jää verojen jälkeen käteen noin 530 euroa kuukaudessa. Toiveena on löytää työ, josta jäisi käteen vähintään 1 200–1 300 euroa kuussa.

”En laske työpaikoiksi sellaisia, joiden palkalla ei elä, mutta muuten olen valmis mihin vain. Esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan töitä voisin mielelläni tehdä, mutta ne ovat usein osa-aikaisia töitä pienellä palkalla. Kun siitä vähentää työmatkakulut, niin taloudelliset realiteetit tulevat vastaan: ei kannata.”

Palvelupäällikkö Pirjo Juntunen Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistosta toteaa, että kynnys lähteä yrittäjäksi on aika korkea.

”Suomessa on kulttuuri, joka korostaa kokopäiväistä palkkatyötä. Yrittäjäksi lähteminen on monelle vieras ajatus, ja yrittämisen riskit pelottavat. On myös niin, että meidän järjestelmämme taipuu huonosti siihen, että työtön saisi vaikka osan tuloistaan yrittämisestä. Riskinä on päivärahan menettäminen.”

Myös myyntityöhön on vaikea löytää tekijöitä. Osasyy on provisiopalkka, mutta Juntusen mukaan se ei ole ainoa syy.

”Myyntityöllä on jo pitkään ollut huono kaiku. Se näkyy esimerkiksi siitä, että hakijoita löytyy helpommin, jos ilmoituksessa lukee ”buukkari” kuin jos siinä etsitään asiakashankkijaa. Työn sisältö on kuitenkin sama. Toisaalta esimerkiksi monen insinöörin on vaikea siirtyä tuotekehityksestä tekniseen myyntityöhön, jos ei ole koskaan tehnyt sen kaltaista työtä. Myynnissä tarvitaan ammattitaitoa.”

Jarkon nimi on muutettu.

Päivitys kello 14.08. Testin viimeisen kysymyksen oikeaa vastausta muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat