Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeri Orpo: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille perustetaan palautuskeskuksia

Palautuskeskuksissa on sisäministerin mukaan ”tiukempi kontrolli”. Joitakin vastaanottokeskuksia suljetaan lähiaikoina.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Miesjoukon piirittämä poliisipartio joutui pakenemaan uhkaavaa tilannetta käyttämällä kaasua ja patukkaa Hennalan vastaanottokeskuksessa Lahdessa marraskuussa.
Miesjoukon piirittämä poliisipartio joutui pakenemaan uhkaavaa tilannetta käyttämällä kaasua ja patukkaa Hennalan vastaanottokeskuksessa Lahdessa marraskuussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita varten aiotaan perustaa yksi tai useampi palautuskeskus, kertoo sisäministeri Petteri Orpo (kok).

Hakijoita on tullut Suomeen niin paljon, että jopa tuhannet voivat saada kielteisen päätöksen.

”Silloin heidät voidaan sijoittaa palautuskeskuksiin, joissa olisi tiukempi kontrolli”, Orpo kertoi torstaina.

Orpo ei halunnut tarkemmin kertoa, mitä ”tiukempi kontrolli” tarkoittaa.

”Ei niistä vankiloita aiota tehdä”, Orpo sanoi.

Orpo vahvisti torstaina, että joitakin vastaanottokeskuksia aiotaan sulkea lähiaikoina.

Aiemmin keskusten sulkemista on perusteltu turvallisuussyillä ja sillä, että poliisin pitää kulkea pitkä matka päästäkseen joihinkin keskuksiin. Orpo perusteli sulkemisia torstaina myös sillä, että maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt noin sataan ihmiseen päivässä.

Turvapaikanhakijat aiotaan myös saada allekirjoittamaan paperi, jossa hakijat kertovat ymmärtävänsä Suomen tavat ja lait sekä lupaavat noudattaa lakeja. Juridista merkitystä paperilla ei kuitenkaan ole.

Poliisi on selvittänyt syksyn aikana useita riitoja ja tappeluja vastaanottokeskuksissa. Suurin osa välikohtauksista on ollut turvapaikanhakijoiden keskinäisiä riitoja, mutta poliisia on tarvittu taltuttamaan myös kantaväestön aggressiivista käytöstä.

Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa sattui marraskuussa välikohtaus, jossa miesjoukon piirittämä poliisipartio joutui pakenemaan uhkaavaa tilannetta käyttämällä kaasua ja patukkaa.

Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Tero Seppäsen mukaan välikohtauksesta on käynnistetty poliisin sisäinen selvitys.

”Tapahtuma on ollut erittäin sekava ja varmasti hankala. Haluamme tietää, mitä tarkalleen on tapahtunut. Selvitämme, tarvitaanko partioille muuta varustusta kuin nyt on ollut käytössä ja olisiko tässä jotain, josta voisi ottaa oppia. Tietenkin selvitämme myös sen, onko tilanteessa toimittu oikein”, Seppänen sanoo.

Seppäsen mukaan Hennalassa oli paikalla useampia poliisipartioita. Hänen tietääkseen välikohtauksen takia ei ole aloitettu yhtään rikostutkintaa.

Tarkempia tietoja tapahtumien kulusta poliisi ei kerro.

HS kertoi 18. marraskuuta, että sisäministeriö selvittää, tulisiko vastaanottokeskuksiin palkata järjestyshäiriöiden takia kerrosvahteja.

Orpo ja muu hallitus valmistelevat parhaillaan uusia maahanmuuttopoliittisia linjauksia. Hallituksen on määrä julkistaa loputkin linjauksensa ensi tiistaina.

”Niillä halutaan vastata suomalaisilta tulevaan huoleen siitä, tehdäänkö riittävästi”, Orpo sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat