Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevät voi tuoda poliittisia lakkoja

Joissakin SAK:n liitossa elää vahvasti usko, että hallitus ei pysty toteuttamaan pakkolakejaan. Ay-liike tulee taistelemaan, että näin myös käy.

Kotimaa
 

Suomen suurimpaan palkansaajajärjestö SAK:hon kuuluvilla liitoilla on tällä hetkellä kaksi päämäärää ylitse muiden.

Yksi päämäärä on kaataa hallituksen pakkolakipaketti, jossa hallitus poikkeuksellisesti pakottavalla lainsäädännöllä määrää, mitä palkansaajat ja työnantajat osin voivat päättää ensi syksynä ja talvena liittojen työehtosopimuksissa.

Pakkolait heikentäisivät työehtoja merkittävästi muun muassa pidentämällä työaikaa ja vähentämällä lomarahoja. Pakkolait ovat parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy ensi viikolla.

Toinen päämäärä on toimia niin, ettei hallitus millään tavalla heikennä liittosopimusten yleissitovuutta eli suomalaista tapaa, jossa alan pääsopimuksen ehdot koskevat myös yrityksiä, jotka eivät ole sopimuksessa mukana. Tämä uhka sisältyy hallituksen hankkeeseen laajentaa yrityskohtaista sopimista. Hallitus ilmoittanee linjauksensa tästä ensi viikon alussa.

Pääasiassa demareiden johtamilla SAK:n liitoilla ja keskustajohtoisella hallituksella on täysin eri näkemys, mikä on tärkeintä juuri nyt. SAK:n liitoille tärkeintä on se, ettei sen sopimusoikeuksiin kosketa. Hallitukselle tärkeintä on saada aikaan talouskasvua hinnalla millä hyvänsä.

Joissakin SAK:n liitoissa kuten AKT:ssa elää kummallisen vahva usko, että pakkolait eivät mene läpi eduskunnassa. Vahvoilla on myös käsitys, että hallitus on sisäisesti hatara eikä kestäisi, jos ay-liike ryhtyisi kaatamaan pakkolakeja.

Herää epäilys, että ainakin jotkut liittojohtajat ovat saaneet uskolleen vahvistusta juristien ohella Sdp:n strategeilta ja punamultakepulaisilta. Voimia antaa myös demareiden gallup-kannatuksen nousu.

Vesa Moilanen
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen irtautui yhteiskuntasopimuksesta, mikä kaatoi sopimuksen. Nyt hän valmistautuu poliittisiin lakkoihin keväällä.
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen irtautui yhteiskuntasopimuksesta, mikä kaatoi sopimuksen. Nyt hän valmistautuu poliittisiin lakkoihin keväällä.

SAK oli mukana neuvottelemassa torstaina kaatuneesta yhteiskuntasopimuksesta sen takia, että hallitus vetäisi pakkolait pois. AKT:n puheenjohtaja on syvästi demari Marko Piirainen, joka tuskin olisi kaatanut yhteiskuntasopimusta ellei hänellä olisi vahva käsitys siitä, että pakkolait kaatuvat omaan mahdottomuuteensa tai viimeistään ay-liikkeen avustamana.

Ylen haastattelussa torstaina Piirainen sanoi yhteiskuntasopimuksen jatkamisesta, että ”jos hallitus vetää pakkolakiesitykset pois eduskunnasta ja syntyy tasapuolinen keskustelutilanne, niin varmasti aika moni pohtii asiaa uudessa valossa”.

Lause on sopuisan kuuloinen, mutta se on itse asiassa varoitus: jos pakkolakiesitystä ei vedetä pois, on pääministeri Juha Sipilän (kesk) on turha odottaa sopimusta.

SAK:n liitot taiste levat pakkolakeja vastaan aluksi jakamalla informaatiota siitä, kuinka ihmisten kannalta tuhoisa sekä perustuslakien ja kansainvälisten sopimusten vastainen hanke pakkolait ovat.

On myös mahdollista, että liitot näyttävät voimaansa poliittisilla lakoilla ensi helmikuussa, kun pakkolait tulevat eduskunnan käsittelyyn. Tästä näytettiin esimakua syyskuussa, kun satamat menivät kiinni ja paperikoneet pysähtyivät samaisten pakkolakien takia.

Piirainen vahvisti HS:lle torstaina, että AKT saattaa järjestää poliittisia työtaisteluja, jos pakkolait menevät eduskuntaan.

Hallitus mahdollisesti ehdottaa, että liitot kirjaisivat omiin työehtosopimuksiinsa ensi kevään aikana pykäliä, jotka mahdollistavat joustavampien sopimusten teon työpaikoilla. Ehdotukseen tulee ehkä sisältymään uhkaus: jos liitot eivät löydä riittäviä joustoja, hallitus säätää niistä lait.

AKT on ilmoittanut jo etukäteen suhtautuvansa suurella varauksella siihen, että paikallista sopimista lisätään. Olen jo kuulevani tutun vastauhkauksen: mihinkään emme suostu, emme ainakaan, jos hallitus asettaa ehtoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat