Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrsky koetteli Itämeren risteilyaluksia – Helsingissä vedenkorkeus nousi yli metrin

Kotimaa
 
Päivän sää 5.12.
Päivän sää 5.12.

Lounais-Suomea perjantai-iltana pyörittänyt myrskyisä tuuli koetteli yöllä risteilymatkustajia Itämerellä.

Pahiten illan mittaan voimistuneet puuskat runnoivat perjantaina lounaisrannikkoa Helsingin ja Turun välillä. Kovimmat tuulenpuuskat mitattiin Hangon Russarössä, jossa tuuli ylsi jopa yli 28 metriin sekunnissa.

Risteilyalus Silja Symphony joutui kovan tuulen vuoksi jättämään Maarianhaminan väliin. Alus saapuu määränpäähänsä Tukholmaan lauantaina arviolta kello 12.20 paikallista aikaa eli noin kaksi ja puoli tuntia aikataulusta myöhässä.

”Kovan tuulen vuoksi laivan kapteeni päätti kulkea tavallista hitaammin”, sanoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Keinunnan takia myös keskiyön show laivan yökerhossa jätettiin väliin. Käytäville oli ripustettu oksennuspusseja ja kauppojen hyllyjä kelmutettiin, jotta tavarat eivät putoaisi, Nöjd kertoo.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Tallink Siljan Victoria 1 joutui kääntymään takaisin, kun kaksi sen ikkunaa meni rikki ja laivan sisään tuli vettä.

Lauantaina yhtiön laivat liikennöivät tämän hetken tietojen mukaan normaalisti aikataulun mukaan.

Etelä-Suomessa yli 24 metriä sekunnissa puhaltaneita tuulenpuuskia osui lauantain vastaisena yönä pääkaupunkiseudulla myös Helsingin Vuosaareen.

”Helsinki-Vantaan lentoasemalla tuulta oli 24,5 metriä sekunnissa”, kertoi meteorologi Jouko Korhonen Ilmatieteen laitokselta varhain lauantaiaamuna.

Viron edustalla tuuli oli perjantai-illan mittaan todella myrskyisä. Siellä mitattiin jopa 30 metriä sekunnissa edenneitä puuskia. Tuuli alkoi laantua lauantain vastaisena yönä.

Myrsky hellittää vain hetkeksi. Lauantaiaamupäivä on poutainen koko maassa, mutta uudet sateet saapuvat Länsi-Suomeen jo iltapäivällä ja leviävät sieltä nopeasti yli koko maan.

Lounaistuuli on voimakasta lauantai-illasta sunnuntai-iltaan, arvioi Ilmatieteen laitoksen Korhonen. Suomenlahdella ja Uudenmaan rannikolla tuulessa on eniten puhtia todennäköisesti lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä.

”Turun, Hangon, Helsingin ja Kotkan rannikkoseuduilla puuskat voivat olla reilusti yli 15 metriä sekunnissa”, hän sanoo.

Ilmatieteen laitos on antanut myös vedenkorkeusvaroituksen. Sen mukaan meriveden korkeus voi nousta selvästi tavallista korkeammalle Suomenlahdella, Ahvenanmerellä, Saaristomerellä ja Selkämerellä.

Helsingissä vedenkorkeus nousi jo lauantain vastaisena yönä hieman yli metrin.

Pelastuslaitos seurasi vedenpinnan korkeutta, mutta ainakaan vielä perjantai-iltana veden nousu ei antanut aihetta toimenpiteisiin. Päivystävä palomestari Reima Roslöf sanoi iltakymmeneltä, että mahdollista on, että vedenpinta nousee Kauppatorille.

”Tämä on lähipäivinä mahdollista, jos esimerkiksi tuulen suunta pysyy samana”, Roslöf sanoi.

”Toivottavasti tuuli tästä laantuu.”

Pelastuslaitos on varautunut patoamaan vettä hiekkasäkein ja paperipaalein, jos vesi nousee Kauppatorille asti. Tämä tarkoittaisi sitä, että vedenpinta nousisi 110–120 senttimetriä.

Sunnuntaina Kauppatorin lähistöllä sijaitsevassa Presidentinlinnassa juhlitaan Suomen 98 vuotista itsenäisyyttä. Roslöf vakuuttaa, ettei veden nousu uhkaa juhlia.

”Sitä vaaraa ei ole. Presidentinlinnaan asti vesi ei nouse.”

Roslöfin mukaan myrsky oli aiheuttanut Helsingissä iltakymmeneen mennessä 10 vahingontorjuntatehtävää.

Myrsky aiheutti sähkökatkoja perjantaina erityisesti etelärannikolla, Lounais-Suomessa ja muutamassa Keski-Suomen kunnassa. Ilman sähköä oli iltaseitsemän aikaan noin 6 000 kotitaloutta 45 eri kunnassa. Keskiyöllä sähköttömiä asiakkaita oli yhä yhteensä useita tuhansia esimerkiksi Elenian ja Carunan alueilla. Uudellamaalla sähkökatkoista kärsittiin muun muassa Espoossa, Kirkkonummella, Vihdissä, Tuusulassa ja Hyvinkäällä.

Läntisellä Uudellamaalla kaatui puita, ja useita teitä oli illan mittaan poikki. Ne kuitenkin saatiin raivattua pääosin nopeasti.

Helsingin Sanomien meteorologin Jesse Heikkilän mukaan 20 metriä sekunnissa puuhkiva tuuli on voimakas, mutta ei kuitenkaan vielä harvinainen.

”Myrskyvauriot ovat näilläkin tuulilla todennäköisiä. Pahimmiksi myrskyvauriot muodostuvat, jos samalla on lumipyryä, joka painaa lunta puiden päälle. Silloin voi puita kaatua ja sähkökatkoja tulla”, Heikkilä sanoo.

Heikkilä kehotti ihmisiä perjantaina pysyttelemään sisällä ja välttämään esimerkiksi pyöräilyä.

Tuuli oli voimakkainta Lounais-Suomessa, mutta pahimpien myrskyvaurioiden odotettiin osuvan maan keskivaiheille. Sinne luvattiin myös runsaita, jopa 10–20 sentin lumisateita tai lumipyryjä. Tykkylumivahinkojen mahdollisuus on suurin Pohjanmaalla.

Liikenteessä sattui perjantaina useita onnettomuuksia. Erittäin huono ajokeli on Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa.

”Yöllä lämpötilat painuvat Keski-Suomessa ja paikoin etelässäkin pakkasen puolelle. Kun sitä ennen on satanut, tiet ovat yöllä ja aamulla liukkaat ja ajokeli on paikoin erittäin huono”, Heikkilä sanoi.

Vaikka myrskyisän sään odotetaan jatkuvan sunnuntaina, itsenäisyyspäivän pitäisi kuitenkin olla lämmin. Helsingissä lämpötilan odotetaan sunnuntaina olevan 9 astetta.

Myös viime vuonna lämpötila oli aivan maan itäisintä osaa ja käsivarren Lappia lukuun ottamatta nollan yläpuolella.

HS:n meteorologin myrskyvaroitus: Välttäkää pyöräilyä
HS:n meteorologin myrskyvaroitus: Välttäkää pyöräilyä
Suomen etelärannikolle osuu yön aikana myrskylukemiin yltäviä tuulia. HS:n meteorologi Jesse Heikkilä kehottaa ihmisiä pysymään sisätiloissa ja välttämään pyöräilyä. Toimittaja: Joonas Laitinen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS
Juha-Pekka Laitinen
Tammisalossa vesi oli noussut rannan ulkoilupolulle ja katkaissut reitin.
Tammisalossa vesi oli noussut rannan ulkoilupolulle ja katkaissut reitin.
Pentti Mörsky
Trampoliinin lento päättyi lumimarjapensaaseen Mäntyharjulla viime yönä,
Trampoliinin lento päättyi lumimarjapensaaseen Mäntyharjulla viime yönä,
Pentti Ervasti
Töölönlahdella merivesi vesi nousi jalkakäytävälle ja kuntoiluvälineille asti.
Töölönlahdella merivesi vesi nousi jalkakäytävälle ja kuntoiluvälineille asti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat