Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio-jutun Malmin naista kuulustellut poliisi lähetti hempeitä viestejä

Kotimaa
 
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli kertoi perjantaina oikeudessa, että hän auttoi niin kutsuttua Malmin naista hyvää hyvyyttään. Hän oli kokenut, että nainen oli hädänalaisessa tilassa pienten tulojen vuoksi. Mies oli vastuussa naisen kuulustelemisesta esitutkinnan aikana.

Malmin naista epäillään Jari Aarnion rikoskumppaniksi. Hän on esitutkinnassa kertonut muun muassa hankkineensa Aarniolle hasiskontakteja. Oikeudessa nainen on kuitenkin perunut kertomuksensa lähes kokonaan. Naiselle vaaditaan kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huumerikoksista.

Rikosylikonstaapeli kertoi antaneensa naiselle yhteensä noin 3 000 euroa käteistä, puhelimia ja käytetyn skootterin. Mies kertoi, että avustamisella ei ollut hänen käsityksensä mukaan vaikutusta naisen kuulustelujen sisältöön. Miehen mukaan hänen esimiehensä eivät olleet tienneet hänen toiminnastaan.

Jossakin vaiheessa mies oli kysynyt esimieheltään, voisiko saada perittyä takaisin ostamiaan ruokakasseja krp:ltä parin sadan euron arvosta. Esimies oli suostunut, mutta kieltänyt jatkamasta naisen tukemista. Mies ei ollut kertonut rahalahjoituksista. Syksyllä 2014 hän oli ehdottanut esimiehelleen kuulustelijan vaihtoa, muttei ollut tässäkään yhteydessä kertonut avustustoiminnastaan. Malmin nainen oli kuitenkin sanonut, ettei suostu kenenkään muun kuulusteltavaksi.

”Kyllä minä tiesin, että siitä kiinni jäädään, jos [nainen] haluaa alkaa sitä täällä kertomaan. Minä hänelle sanoinkin, että jos hän päättää niitä täällä selvittää, niin tulen antamaan selvitykseni asiasta. Kaduttaa kauheasti, että olen tällaisen hämmingin aiheuttanut, että objektiivisuus vaarantuu”, rikosylikonstaapeli sanoi.

Mies lisäsi, ettei hän itse katso objektiivisuutensa vaarantuneen, mutta jotkut muut ajattelevat näin, koska asiasta on aloitettu esitutkinta ja häntä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Miestä ei ole pidätetty virasta, mutta hänet on siirretty toisenlaisiin tehtäviin.

Miehen mukaan hänelle muodostui Malmin naiseen poikkeuksellisen läheinen ja luottamuksellinen suhde. Mies kertoi, että hänen käsityksensä mukaan nainen ei olisi itse halunnut kertoa rahalahjoituksista oikeudessa, vaan epäili, että häntä on painostettu.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kysyi, oliko miehellä ollut Malmin naisen kanssa intiimi suhde. Mies kiisti tämän.

Poliisi ja Malmin nainen olivat vaihtaneet keskenään satoja viestejä. Osa niistä käytiin läpi oikeudessa perjantaina. Rikosylikonstaapeli oli muun muassa kertonut kaipaavansa naista päivä sen jälkeen, kun nainen oli vapautettu tutkintavankeudesta huhtikuussa 2014.

”Hei [ ] (rva22), kiitos sinulle yhdessä vietetystä ajasta ja kaikesta siitä mitä annoit. Oli hienoa tavata sielunkumppani näin vaikeassa jutussa ja kokea hienoja juttuja yhdessä. I miss you too and I see fire”, poliisi viestitti.

Leppiniemen mukaan viesti osoitti, ettei kuulustelija ole voinut olla objektiivinen. ”Mitä neljän viikon tutkintavankeuden aikana tapahtui?” Leppiniemi tenttasi.

Rikosylikonstaapeli vastasi olevansa herkkä ihminen. ”Koen saaneeni häneltä tutkinnan kannalta merkittäviä asioita tietää ja olen ollut siitä tyytyväinen, että hän on luottanut minuun sillä lailla, että hän on ne kertonut”, mies vastasi.

Hänen mukaansa naista oli pidetty sellissä numero 22 ja että I see fire -kappeletta oli kuunneltu kuulustelujen yhteydessä.

Mies kertoi myös, että hän koki Malmin naisen kuulustelemisen ja yhteydenpidon myös rankaksi. ”Koin joskus aika rankaksikin sen, että vastuullani oli pitää hänet sellaisessa tilassa, että hän suostuu kuulusteluihin ja vastaa kysymyksiin. Se oli aika uuvuttavaakin ja vastuullista. Toivoin, että taakkaa olisi ollut jakamassa joku muukin”, rikosylikonstaapeli sanoi.

Syyttäjät tenttasivat rikosylikonstaapelia myös siitä, mitä Malmin nainen on kertonut kuulusteluissa pöytäkirjan ulkopuolella. Miehen mukaan nainen oli kertonut suurista huumemääristä, mutta nainen oli halunnut poistaa ne kuulustelukertomuksesta, kun hän oli ymmärtänyt, että joutuisi itse pitkäksi ajaksi vankilaan.

”Kuulusteluissa kävi ilmi, että hän teki pilvikauppaa huomattavan paljon ja että hänellä oli rahaa. Aarnion kiinnijäämisen jälkeen tilanne muuttui ja hänellä ei ollut enää mitään kontaktia missään ja hän meni paniikkiin.”

Rikosylikonstaapelin mukaan nainen oli tiennyt jäävänsä kiinni sen jälkeen, kun Aarnio oli otettu kiinni. Nainen oli ollut myös katkera, kun Aarnion omakotityömaalta oli löytynyt suuri rahakätkö ja oli itse huonossa taloudellisessa tilanteessa.

Mies kertoi, että hänen käsityksensä mukaan nainen oli luullut olevansa mukana poliisin peitetoiminnassa tehdessään pilvikauppaa Aarnion kanssa. Mies sanoi, että nainen oli ymmärtänyt vuonna 2013, että kyse ei ollutkaan peitetoiminnasta, kun Aarnio oli ehdottanut, että he voisivat käydä kauppaa suoraan ilman välikäsiä.

Nainen oli rikosylikonstaapelin mukaan kertonut myös, että Aarnio oli lähettänyt hänet Hollantiin järjestelemään 50 kilon hasislastia vuonna 2013.

Malmin nainen, Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat