Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO alensi mallipomon tuomiota 11 vuoteen

KKO hylkäsi kaksi syytettä ihmiskaupasta, sillä naiset eivät olleet laissa tarkoitetulla tavalla riippuvaisia miehestä. Ihmiskauppaa koskeva laki tiukentui vuosi sitten.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Mallitoimistoyrittäjä Tero Eronen asianajajansa Laura Kallioisen kanssa Helsingin käräjäoikeudessa kesällä 2012.
Mallitoimistoyrittäjä Tero Eronen asianajajansa Laura Kallioisen kanssa Helsingin käräjäoikeudessa kesällä 2012. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Korkein oikeus (KKO) on alentanut muutamalla kuukaudella joensuulaiselle mallipomolle tuomittua rangaistusta malliksi haluavien naisten raiskauksista ja seksuaalisista hyväksikäytöistä. KKO tuomitsi Tero Petteri Erosen yhdeksitoista vuodeksi vankeuteen.

KKO:ssa oli kyse vain kolmesta ihmiskauppaa koskevasta syytekohdasta. Muilta osin hovioikeuden tuomio jäi pysyväksi.

KKO tulkitsi nyt ihmiskauppasäännöstä, joka oli voimassa rikosten tekoaikana. Ihmiskauppaa koskevia pykäliä kiristettiin vuoden 2015 alussa.

KKO katsoi, että Eronen syyllistyi ihmiskauppaan, kun hän värväsi 17-vuotiaan tytön striptease-esityksiin. Tyttö esiintyi kolmessa julkisessa esityksessä ja yhdessä privaattiesityksessä.

Tyttö oli hakenut mallin töitä ja allekirjoittanut Erosen kanssa mallisopimuksen. Sen jälkeen Eronen pakotti tytön esiintymään striptease-esityksissä.

Ihmiskauppapykälä täyttyi sen takia, että tyttö oli alaikäinen.

Sen sijaan Eronen ei syyllistynyt ihmiskauppaan, kun hän pakotti kahdeksan vuoden ajan täysi-ikäisen naisen esiintymään vähintään 150 privaattiesityksessä.

Eronen kiristi naista uhkaamalla julkaista tästä ottamansa alastonkuvat. Myöhemmin hän uhkasi myös kertoa naisen lähipiirille, että tämä on esiintynyt striptease-tanssijana. Nainen oli kokenut, että uhkausten takia hänen täytyi totella Erosta.

KKO:n mukaan nainen ei ollut ihmiskauppapykälässä tarkoitetulla tavalla riippuvaisessa asemassa tai turvattomassa tilassa. Sen takia ihmiskaupan tunnusmerkistö ei täyttynyt.

KKO totesi, että kysymys voi hyvinkin olla sellaisesta psyykkisin keinoin tapahtuvasta vallan väärinkäytöstä, joka on säädetty rangaistavaksi uudessa, vuoden 2015 alusta voimaan tulleessa laissa. Rikoksen tekohetkellä olevan lain mukaan Erosen teko ei kuitenkaan ollut ihmiskauppaa.

Eronen tuomittiin naiseen kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kolmannen tapauksen osalta KKO katsoi, ettei Eronen syyllistynyt ihmiskauppaan pakotettuaan lukiolaisen esiintymään kolmessa privaattiesityksessä.

Eronen vetosi naisen allekirjoittamaan mallisopimukseen ja uhkasi, että tämä joutuu maksamaan sopimussakon, jos ei suostu privaattiesityksiin. Nainen kävi Tampereen poliisilaitoksella saadakseen apua, mutta hän ei saanut sitä.

Käräjäoikeus oli tuominnut Erosen tältä osin törkeästä ihmiskaupasta, mutta hovioikeuden mukaan kyse oli vain ihmiskaupasta.

KKO päätyi siihen, ettei ihmiskauppaa koskevan säännöksen tunnusmerkistö täyty tässäkään tapauksessa. Eronen ei ollut lainkohdassa tarkoitetulla tavalla ”ottanut valtaansa” naista. Eronen kuitenkin sai tältä osin tuomion kolmesta pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Kaikkiaan Erosella oli parikymmentä uhria. Hovioikeuden mukaan Eronen oli käyttänyt hyväkseen nuorten naisten toiveita päästä malliksi. Osan uhreistaan Eronen oli raiskannut.

Rikokset oli tehty 2003–2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat