Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimien entinen komentaja Jaakko Valtanen: ”Olemme riippuvaisia toisistamme”

Yhteiskunnan tulee tarjota mahdollisuus kunnollisen ihmisen elämään, sanoo Puolustusvoimain entinen komentaja

Jarmo Huhtanen HS
Kuka?

Komentaja kylmän sodan vuosilta

 Syntynyt 9.2.1925.

 Palveli talvi- ja jatkosodassa jo teini-ikäisenä.

 Oli mukana luomassa Suomeen alueellista puolustusjärjestelmää.

 Kenraali Lauri Sutelan suosikki hänen seuraajakseen Puolustusvoimien johtoon.

 Puolustusvoimain komentaja 1983–1990.

Kenraali Jaakko Valtasen, 90, kodissa on juuri päättynyt putkiremontti. Rälläkkä vonkuu porraskäytävässä. Remonttipöly on pysäyttänyt isoäidiltä perityn seinäkellon.

”Se kävi tarkasti”, Valtanen harmittelee.

Valtanen palveli kylmän sodan loppuvuosina Puolustusvoimain komentajana. Hän oli viimeinen komentaja, jolla oli rintamakokemusta sotavuosilta.

Komentajan työ oli yksinäistä, Valtanen myöntää kun kysytään.

”Sen voi lukea myös sodan aikaisten sotilasjohtajien elämänkerroista. Mannerheimin yksinäisyys näkyi siinä, että varottiin kertomasta hänelle asioista, joista hän ei pidä.”

Mikä on sotaveteraanien perintö jälkipolville, kenraali Jaakko Valtanen?
Mikä on sotaveteraanien perintö jälkipolville, kenraali Jaakko Valtanen?
Jaakko Valtanen toimi Puolustusvoimain komentajana kylmän sodan viimeisinä vuosina 1980-luvulla. Valtanen kertoo, mitä itsenäisyys merkitsee hänelle.

Valtanen tarjoaa keittiössä kahvia. Olohuoneessa on siisteissä nipuissa lehtiä ja kirjoja. Suomen Kuvalehti, Kanava, Helsingin Sanomat.

Pöydällä on päällimmäisenä Heidi Könkään tuore romaani Hertta, joka perustuu kahden kommunistin, Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon, rakkaustarinaan.

Jaakko Valtasen albumi
Jaakko Valtanen palveli myös viestimiehenä Turun lohkolla talvisodan aikana. Kuva viestimiehistä on otettu kasarmilla jouluna 1939. Valtanen on toisessa rivissä toinen vasemmalta.
Jaakko Valtanen palveli myös viestimiehenä Turun lohkolla talvisodan aikana. Kuva viestimiehistä on otettu kasarmilla jouluna 1939. Valtanen on toisessa rivissä toinen vasemmalta.

Jaakko Valtasen nosti maineeseen hänen Sotakorkeakoulussa 1950-luvulla tekemänsä diplomityö, joka käsitteli maanpuolustustahtoa ja -henkeä. Kiitettävän arvosanan saanutta tutkimusta varten hän teetti laajan mielipidetutkimuksen, jonka tulokset olivat poliittisesti arkoja.

”Hurraa-isänmaallisuus ei sotien jälkeen enää puhutellut ihmisiä”, Valtanen sanoo.

”Olennaista on nyt se, että tunnemme kiintymystä sitä yhteiskuntaa ja oikeusjärjestelmää kohtaan, jonka olemme valinneet. Että yhteiskunta voi tarjota kunnollisen ihmisen elämän: turvallisen elämän, toimeentulon ja ihmissuhteita. Että ihmisillä on tulevaisuuden uskoa.”

Valtanen huomauttaa, että poliittinen ilmapiiri on viime aikoina ollut erikoinen, mikä heijastuu yleisessä mielipiteessä.

”Henkistä johtajuutta kaivattaisiin poikkeustilanteiden varalta enemmän kuin meillä on. Niin paljon kuin kannatankin moniarvoisen yhteiskunnan olemassa oloa ja sen paremmuutta, niin jonkinlaista pitäytymistä omiin arvoihin pitäisi tukea ja vahvistaa.”

Elämä ei ole mustavalkoista, Valtanen sanoo useaan otteeseen. Elämä ei ole joko tai.

”Jyrkkien mielipiteiden esittäminen on usein ilmaus heikkoudesta. Ei ole henkisiä tai aineellisia voimavaroja antautua elävän elämän vaatimaan dialogiin, vaan lukkiudutaan jonkin mielipiteen taakse.”

Jaakko Valtasen kotialbumi
Jaakko Valtanen hyväksyttiin joulukuussa 1939 Turun merisuojeluskunnan jäseneksi. Matruusi Valtasen ensimmäinen tehtävä oli toimia Turun lohkon esikunnan lähettinä.
Jaakko Valtanen hyväksyttiin joulukuussa 1939 Turun merisuojeluskunnan jäseneksi. Matruusi Valtasen ensimmäinen tehtävä oli toimia Turun lohkon esikunnan lähettinä.

Valtanen korostaa yhteisöllisyyttä, joka on hänestä veteraanien tärkeimpiä perintöjä. Hän myöntää toki, että yksityisen kansalaisen aseman korostuminen on monin tavoin hyvä asia.

”Meidän pitäisi muistaa, että olemme pieni yhteisö. Olemme riippuvaisia toisistamme. Eikä siinä ole kyse mistään kansalliskiihkon lietsomisesta tai esillä pitämisestä, vaan sisäisestä yhteenkuuluvuudesta. Silloin kun yhteiskunnassa on ongelmia, silloin pitäisi löytää yhdistäviä tekijöitä.”

Kesken haastattelun ovikello soi. Sisään tulee asentaja laittamaan internetyhteyttä kuntoon.

”Ottakaas kuppi kahvia välillä ja katselkaa ympärillenne”, Valtanen kehottaa.

Valtasen työhuone pursuaa kirjoja. Kirjoituspöydällä on suurennuslasi ja seinällä eversti Viljo Valtaselle kuulunut miekka. Jaakko Valtasen isä Viljo toimi rykmentin komentajana sodan aikana.

Miekan vieressä on kehyksissä harvinainen, presidentti Mauno Koiviston lähettämä tunnustuskirje, jonka Valtanen sai eläkkeelle jäädessään.

Lehtipinosta pilkistää täytetty sanaristikko. Ristikot ovat vuosikymmeniä kestänyt rakas harrastus.

”Kun virassa oli aikoinaan oikein hurja päivä, niin kun ratkaisi Suurristikon illalla, niin se rauhoitti”, Valtanen kertoo.

Rio Gandara / HS
Valtasen työhuoneen ovella on pilakuvia hänen uransa varrelta. Joukossa on Kari Suomalaisen lahjoittamia alkuperäisiä piirroksia. Isovanhemmilta peritty kello pysähtyi putkiremontin aikana.
Valtasen työhuoneen ovella on pilakuvia hänen uransa varrelta. Joukossa on Kari Suomalaisen lahjoittamia alkuperäisiä piirroksia. Isovanhemmilta peritty kello pysähtyi putkiremontin aikana.

Valtanen uskoo turvallisuuspolitiikassa ennalta ehkäisyyn ja varautumiseen.

”Ennalta ehkäisyyn sisältyy myös se, että olemme tarpeen vaatiessa kaukanakin ehkäisemässä selkkauksien leviämistä vaarallisiksi. Sen takia meidän pitää olla mukana kehitysyhteistyössä ja YK:n kriisinhallinnassa ja rauhanturvaamisessa.”

Venäjän parin viime vuoden aggressioiden Valtanen uskoo johtuvan siitä, että maa etsii uutta asemaansa maailmanpolitiikassa.

”Venäjä on taloudellisesti heikko, ja nyt se käyttää voimakkaita toimia ikään kuin manifestoidakseen asemaansa”, Valtanen arvioi.

”Ei Venäjän eväillä oikein lähdetä täysimittaiseen sotaan, mutta Venäjä on minusta käyttänyt hyväkseen EU:n heikkouksia, päättämättömyyttä.”

Valtanen arvelee, että Venäjän täytyy vielä muuttaa politiikkaansa.

”Meidän sukupolvemme tuskin näkee suuria muutoksia, mutta olen varma, että muutoksia tapahtuu.”

Valtanen uskoo Suomen tulevaisuuteen puolustusliitto Natossa. Puheille Nato-optiosta hän tuhahtaa, koska puolustusliittoon ei mennä niin vain. Se kestää vuosia. Valtanen arvelee, että on mahdollista laatia sellaiset Nato-ehdot Suomelle, että ne ovat siedettävät myös Venäjälle.

”Emme elä niin vaikeissa oloissa kuin sodan, emmekä niin vaikeissa kuin kylmän sodan aikana. Maailma on muuttunut, ja minusta olemme aika hyvin onnistuneet asemoimaan itsemme siinä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat