Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota ei jättänyt solmuja sieluun

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Jaakko Valtanen osallistui hyvin nuorena toiseen maailmansotaan.
Jaakko Valtanen osallistui hyvin nuorena toiseen maailmansotaan. Kuva: Rio Gandara / HS

Jaakko Valtanen osallistui jo teini-ikäisenä toiseen maailmansotaan. Hän kertoo, ettei sota-ajasta jäänyt hänelle mitään ”sielun solmuja”.

”En ole mikään sotasankari. Olin jo nuorena koulupoikana Karjalankannaksella vuonna 1941 ja rintamatehtävissä sen jälkeen. Olen ollut tykistötulessa ja pommituksissa ja suojautunut niiltä, mutta en ollut mikään etulinjan jalkaväkimies vaan tykistöupseeri ja radiomies”, hän sanoo.

Valtasella on selvät mielikuvat sodan olosuhteista ja senaikaisesta elämästä. Sodasta on jäänyt näihin päiviin asti kestänyt voimakas yhteenkuuluvaisuuden tunne aseveljiin, sotakavereihin.

”Vielä kuukausi sitten olimme vanhan sotakaverini kanssa Ilomantsissa kymmenen päivää veteraanien kuntoutuksessa. Yhteiset kokemukset, muistikuvat ja selviytymisen ilot – ne ovat jääneet elämään.”

Sotaveteraanien lukumäärän vähetessä on ryhdytty miettimään sitä, miten sotaveteraanien perintö ja perinteet säilytettäisiin jälkipolville. Valtasen mukaan päähuomio pitäisi kiinnittää henkiseen perintöön: veteraanisukupolven arvoihin ja asenteisiin.

Valtanen toivoo, että perinnetyöhön ei sotkettaisi puoluepolitiikka eikä uskontoa.

Hänen mukaansa ”isiemme uskon” jakavat luterilaisten ja ortodoksien lisäksi myös katoliset, juutalaiset, islaminuskoiset ja ateistit, jotka kaikki puolustivat Suomea sodissa.

Veteraanien perinnön tulisi koskettaa kaikkia Suomen asukkaita, hän sanoo.

Valtanen ehdottaa, että veteraanien perinnetyötä tehtäisiin jatkossa yhden tunnuksen, yhden brändin alla. Tällainen tunnus voisi olla rintamalla palvelleille veteraaneille myönnetty tammenlehvämerkki.

”Sillä on hyvä arvosisältö.”

Jaakko Valtasen kotialbumi
Vuonna 1941 vasta 16-vuotias Jaakko Valtanen palveli Karjalankannakselle perustetussa Erillisessä rannikkolinnakkeistossa. Kuvassa radiomies ja tuore korpraali Valtanen (vas.) ja Bengt Broms Seivästön tukikohdassa.
Vuonna 1941 vasta 16-vuotias Jaakko Valtanen palveli Karjalankannakselle perustetussa Erillisessä rannikkolinnakkeistossa. Kuvassa radiomies ja tuore korpraali Valtanen (vas.) ja Bengt Broms Seivästön tukikohdassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat