Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajavartiolaitos epäilee: Laittomia maahantuloja järjestetty puolet enemmän kuin viime vuonna

Kotimaa
 
Arja Paananen
Raja-Joosepin rajanylityspakka sijaitsee Lapissa.
Raja-Joosepin rajanylityspakka sijaitsee Lapissa. Kuva: Arja Paananen

Rajavartiolaitos on aloittanut selvästi enemmän esitutkintoja laittoman maahantulon järjestämisestä kuin viime vuonna.

Rajavartiolaitos aloitti rikosnimikkeellä 168 esitutkintaa, mikä yli puolet enemmän kuin edellisenä vuonna: silloin esitutkintoja aloitettiin 96 kappaletta. Myös esitutkinnat törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä lisääntyivät viidenneksellä: seitsemästätoista 21:een.

Pelkästään marraskuussa epäilyistä aloitettiin viisi rikostutkintaa. Ne liittyvät kaikki maahantuloihin Lapin rajanylityspaikoilla.

Asiasta kertoo Rajavartiolaitos toimintakatsauksessaan. Laittomien maahantulojen lisääntymistä korostaa myös poliisi omassa tiedotteessaan.

Rajavartiolaitos aloitti tilastollisesti ottaen kuitenkin yhteensä vähemmän rikostutkintoja kuin vuonna 2014.

Lokakuusta lähtien turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen yhä enemmän myös pohjoista reittiä Venäjältä Lapin rajanylityspaikoille. Lapin rajanylityspaikoilla Raja-Joosepissa ja Sallassa on vuoden alusta joulukuun 3. päivään mennessä jätetty jo 325 turvapaikkahakemusta. Niistä kaksi kolmannesta, 213 kappaletta, jätettiin marraskuussa.

Yleisimmät turvapaikanhakijoiden kansalaisuudet Lapin rajanylityspaikoilla ovat Afganistan, Nepal ja Irak.

Rajavartiolaitos eväsi pääsyn Suomeen lähes 500 kertaa harvemmin kuin vuonna 2014. Tammikuusta marraskuuhun laitos käännytti tai esti maahantulon 996 ihmiseltä, kun vuosi sitten tapauksia oli 1 480.

Karkottaminen on poliisin vastuulla. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että on poistanut tänä vuonna Suomesta noin 2 500 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ulkomaalaista.

Lisäksi sadat turvapaikanhakijat ovat poliisin mukaan peruuttaneet hakemuksiaan ja poistuneet itsenäisesti maasta.

Perjantaina poliisi kertoi poistaneensa maasta ensimmäiset sellaiset kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotka olivat tulleet Suomeen pohjoisen itärajan yli. Maasta poistetut olivat saapuneet Suomeen Raja-Joosepin kautta ja palasivat junalla Venäjälle, missä oleskeluun heillä on lupa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat