Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi vahvisti Rauman palon tuhopoltoksi – vastaanottokeskuksiin tehty yli kymmenen iskua pitkin syksyä

Turvapaikanhakijoiden käyttöön suunniteltu rakennus sytytettiin perjantaina Raumalla. Viime kuukausina vastaavia tekoja on tehty eri puolilla Suomea.

Kotimaa
 

Turvapaikanhakijoiden asuintilaksi suunnitellussa talossa sytytettiin tulipalo torstain ja perjantain välisenä yönä Raumalla. Lounais-Suomen poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että palo sytytettiin tahallaan.

Poliisin mukaan palomiehet saivat rappukäytävässä syttyneen tulipalon sammutettua nopeasti, eikä talon asukkaille aiheutunut vakavia vammoja. Muutama henkilö toimitettiin kuitenkin savuhaittojen takia sairaalahoitoon.

Turvapaikanhakijoita on ollut tarkoitus majoittaa rakennukseen ensi vuodesta alkaen. Nyt talossa asuu EU-alueelta Suomeen tulleita henkilöitä, joista osa on työskennellyt Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla. Poliisi aikoo kuulla asukkaita lähipäivien aikana.

”Emme ole tehneet vielä tapauksen takia kiinniottoja. Emme ole myöskään ehtineet kuulla asukkaita. Talossa asuu pääasiassa ulkomaalaisia, joten yhteisen kielen löytäminen on vaatinut työtä”, sanoi tutkintaa johtava rikoskomisario Marko Peltonen perjantai-iltapäivänä.

Peltonen ei tässä vaiheessa kerro, onko poliisilla tietoa epäillyistä tai teon mahdollisesta motiivista. Hänen mukaansa tekoa tutkitaan törkeänä tuhotyönä, koska tulipalo on vaarantanut kymmenien henkilöiden hengen ja terveyden.

Rauman teko jatkaa turvapaikanhakijoiden asuin- ja koulutustiloihin kohdistettujen rikosten sarjaa. HS kartoitti syys–joulukuussa julkisuuteen nousseita iskuja. Tapauksia on tullut ilmi lukuisia eri puolilta Suomea.

Vastaanottokeskuksiin on heitetty polttopulloja ja tiiliskiviä. Lisäksi rakennuksia on yritetty polttaa tai poltettu.

Poliisi on tutkinut tapauksia yleisen rangaistuskäytännön valossa vakavina rikoksina. Tutkintanimikkeinä on käytetty muun muassa törkeää ja perusmuotoista tuhotyötä sekä niiden yrityksiä.

Rikoslain mukaan törkeästä tuhotyöstä tuomitaan vankeutta vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta. Tuhotyöstä vankeutta määrätään vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Jos teko jää yritykseksi, rangaistus voi keventyä. Tästä huolimatta myös yritys on rangaistava. Jos taas teolla todetaan olevan rasistinen motiivi, se toimii koventamisperusteena.

Tilastokeskuksen mukaan lievimmästäkin tekomuodosta, tuhotyön yrityksestä on määrätty vuosina 2011–2014 Suomen hovi- ja käräjäoikeuksissa rangaistuksia, joiden pituus ulottuu muutaman kuukauden ehdollisesta vajaan vuoden ehdottomaan vankeuteen. Törkeissä tekomuodoissa rangaistukset ovat olleet poikkeuksetta ehdottomia ja pitkiä.

Ainakin yksi syksyn aikana tehty, rasistiseksi epäilty rikos on jo käsitelty käräjäoikeudessa. Kouvolan Keltakankaalla syyskuussa polttopullon hätämajoitustilan pihalle heittänyt 50-vuotias mies tuomittiin 20. marraskuuta Kymenlaakson käräjäoikeudessa yhden vuoden ehdottomaan vankeuteen tuhotyön yrityksestä.

Syyttäjä vaati miehelle vähintään kolmen vuoden vankeutta törkeän tuhotyön yrityksestä, mutta oikeus katsoi, ettei teko täyttänyt törkeän rikoksen tunnusmerkistöä. Teolla todettiin kuitenkin olleen rasistinen motiivi, mikä kovensi tuomiota.

Käräjäoikeuden mukaan syyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomioon, joten asia edennee Itä-Suomen hovioikeuden käsiteltäväksi. Jutun valitusaika päättyy 21. joulukuuta.

Esimerkkejä iskuista turvapaikanhakijoiden asuin- ja koulutustiloihin
Syyskuu

12.9. Kitee. Ulkomaalaisia opiskelijoita kouluttavan kansanopiston ikkunan läpi heitetään metallinen esine. Rakennusta töhritään rasistisilla merkeillä.

20.9. Petäjävesi. Vastaanottokeskukseksi suunniteltu rakennus yritetään polttaa.

24.9. Kouvola. Hätämajoitustilan ovelle heitetään polttopullo.

25.9. Lahti. Turvapaikanhakijoiden bussia kivitetään ja ammutaan ilotulitteilla. Paikalla on Ku Klux Klanin asuun pukeutunut mies.

Lokakuu

7.10. Hämeenlinna. Lammin vastaanottokeskuksen ikkunaa kohti heitetään polttopullo.

19.10. Siilinjärvi. Hätämajoitustilan ulko-ovelle heitetään kaksi savukranaattia.

30.10. Ylivieska. Alaikäisiä turvapaikanhakijoita kouluttavan ja majoittavan kansanopiston seinään heitetään kolme polttopullon tapaista esinettä.

Marraskuu

15.11. Lahti. Hennalan vastaanottokeskuksen ikkunoiden läpi heitetään tiiliskiviä.

21.11. Oulu. Heikinharjun vastaanottokeskuksen pihalle heitetään polttopullo.

22.11. Imatra. Vastaanottokeskukseen heitetään savupommi.

Joulukuu

1.12. Kankaanpää. Niinisalossa vastaanottokeskukseksi suunniteltu talo sytytetään tuleen.

4.12. Rauma. Turvapaikanhakijoiden asuintilaksi suunnitellussa talossa syttyy tulipalo. Poliisi epäilee tekoa tahalliseksi.

Lähteet: HS:n arkisto, Keskisuomalainen, Yle, Etelä-Saimaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat