Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb on pahoitellut virhettään ainakin kymmenen kertaa, mutta se ei kaikille riitä

Kotimaa
 
Martta Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Eduskunnassa eletään nyt poikkeuksellisia aikoja. Joulun alla eduskunta on budjettikäsittelyn vuoksi aina ruuhkainen, mutta tällä kertaa käsittelyssä on samaan aikaan kaksi välikysymystä – työllisyyspolitiikasta sekä valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) toiminnasta ja väärän tiedon antamisesta eduskunnalle hallintarekisterilain valmistelussa.

Vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät jättivät perjantaina hallitukselle välikysymyksen Stubbin toiminnasta. Se luetaan ensi tiistain täysistunnossa. Keskiviikkona hallitus vastaa vasemmistoliiton, vihreiden ja Sdp:n välikysymykseen työllisyyspolitiikasta.

Hallitus on saanut näillä valtiopäivillä eli keväällä pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen vastattavakseen viisi välikysymystä.

Eduskunnassa pähkäillään nyt, mihin väliin Stubbin toimintaa koskeva välikysymyskeskustelu tungetaan. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen toivoo, että hallitus vastaisi siihen mahdollisimman ripeästi, jo ensi viikolla.

Seuraava viikko on varattu valtion ensi vuoden budjetin käsittelyyn eikä sitä viikkoa pidä Tiitisen mielestä rasittaa ”jonninjoutavilla”.

Kummankin välikysymyksen allekirjoittajana on vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

”Hänellä on nyt välikysymysbuumi”, pääsihteeri lohkaisee.

Pian eläkkeelle jäävän Tiitisen mukaan eduskunnassa ei ole aiemmin tapahtunut tällaista, että saman henkilön ensimmäisenä allekirjoittamat välikysymykset ovat samaan aikaan käsittelyssä.

”Näin suuria epäkohtia ei ole ollut.”

Vasemmistoliiton puheenjohtajan aktiivisuus selittyy osin sillä, että puolue on jäänyt suurimman oppositiopuolueen Sdp:n jalkoihin syksyn julkisuuskisassa. Jotkut vasemmistoliiton kansanedustajat valittavat, että media ei huomioi puoluetta tarpeeksi. Se näkyy heidän mukaansa alhaisessa kannatuksessa.

Arhinmäki on ilmoittanut jättävänsä puheenjohtajuuden ensi kesänä. Hänellä on ilmeisesti tarvetta näyttää vielä kyntensä puoluejohtajana.

Hallitusta on syytä kovistella työllisyyspolitiikasta, mutta Stubbin eduskunnalle antamaa virheellistä tietoa on ehditty puida viikon mittaan jo kyllästymiseen asti.

Sdp:n ryhmä päättikin perjantaina, ettei yhdy välikysymykseen.

Osa demareista oli silti vieläkin tuohtunut siitä, että Stubb sai kesken torstain kyselytunnin puhemies Maria Lohelalta (ps) luvan pyytää anteeksi virhettään eduskunnalta.

Kokoomuksen, hallituksen tai Stubbin oma viestintäkoneisto varmasti näki kyselytunnin Stubbille oivana paikkana esiintyä, mutta ei se niin odottamatonta ollut kuin on päivitelty.

Pääministeri Juha Sipilähän (kesk) ilmoitti laajalle toimittajajoukolle tiistaina, että käsittelylle luonnollinen paikka olisi sama foorumi, missä kyseinen faktavirhe tapahtui eli kyselytunti.

Vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät ehtivät kuitenkin päättää ennen kyselytuntia välikysymyksestä, joten oppositiosta ei kukaan halunnut edes kysyä asiasta kyselytunnilla.

Stubb itse kävi kuiskuttelemassa puhemiehelle ja sai puheenvuoron kesken vilkkaan keskustelun, joka koski terveydenhuollon asiakasmaksuja.

Tiitinen puolustaa niin Lohelaa kuin Stubbiakin. Jos Stubb antoi virheellisen tiedon kyselytunnilla, siitä pitää pyytää anteeksi kyselytunnilla.

”Se on luontevin mahdollinen tapa. Paikalla on sama yleisö kuin silloin, kun virhe tehtiin”, hän sanoo.

Stubbin käytös osoitti hänen mielestään tervettä järkeä ja oli myös hyvien viestintätapojen mukaista.

Puhemiestä ei Tiitisen mielestä voi ohjeistaa yksityiskohtaisesti, miten hänen pitäisi toimia, varsinkaan kun Stubbin aie ei ollut etukäteen edes Lohelan tiedossa.

Heti Stubbin anteeksipyynnön jälkeen puhemies antoi puheenvuoron Eero Heinäluomalle (sd), joka piti Stubbin ilmoitusta hyvin tärkeänä.

”Arvostan sitä, että hän on valmis tällä foorumilla toteamaan, että viikko sitten annettu informaatio oli virheellinen”, entinen puhemies sanoi.

Aika vaikeaa demareiden olisi ollut Heinäluoman lausunnon jälkeen enää yhtyä välikysymykseen.

Stubb on pahoitellut virhettään eri tilaisuuksissa arviolta ainakin kymmenen kertaa, myös ruotsiksi. Se ei kaikille riitä. Häntä ei päästetä helpolla.

Vuolaasti anteeksi pyydellyt Stubb haluaa pysyä Kokoomuksen johdossa
Vuolaasti anteeksi pyydellyt Stubb haluaa pysyä Kokoomuksen johdossa
Hallintarekisterihankkeen romahdettua valtiovarainministeri Alexander Stubb pyyteli vuolaasti anteeksi tekemiään virheitä, mutta sanoi hallitusyhteistyön vain vahvistuvan takaiskusta. Toimittajat Martta Nieminen, Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat