Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat haukat liitävät itsenäisyyspäivänä Jyväskylän taivaalla – jos sää sallii

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Midnight Hawks -taitolentoryhmä lentää yli 30 vuotta vanhoilla Hawk-harjoitushävittäjillä. Ryhmää johtaa kapteeni Henri Vormisto.
Midnight Hawks -taitolentoryhmä lentää yli 30 vuotta vanhoilla Hawk-harjoitushävittäjillä. Ryhmää johtaa kapteeni Henri Vormisto. Kuva: Petteri Kivimäki
Fakta

Kalusto esillä kauppatorilla

Paraatipäivän ohjelmaa Jyväskylässä:

  Klo 9 Seppeleenlasku Vanhalla hautausmaalla.

  10–11 Jumalanpalvelus Taulumäen kirkossa.

  10–16 Kalustonäyttely kauppatorilla, teema on ilmapuolustus.

  12–12.30 Paraatikatselmus Harjun stadionilla.

  12.30–12.43 Midnight Hawksin esittelylento Jyväsjärven päällä.

  13–13.45 Ohimarssi Yliopistonkadulla, sen aikana myös ylilennot.

  17–18 Itsenäisyyspäivän juhla Jyväskylän Paviljongissa.

Ilmavoimat näkyy ja kuuluu itsenäisyyspäivän valtakunnallisessa paraatissa sunnuntaina Jyväskylässä.

Näkyy ja kuuluu siis, jos sää sallii. Usein itsenäisyyspäivänä ei salli.

Paraati on ilmavoimien järjestämä ja sen huomaa koko kaupungissa, koska mukana tänä vuonna on myös ilmavoimien Midnight Hawks -taitolentoryhmä. Se tekee noin kahdeksan minuutin esittelylennon neljällä Hawk-harjoitushävittäjällä keskustan tuntumassa, Jyväsjärven päällä. Lennon keskipiste on Lutakon silta, jolta siis myös voi parhaiten seurata esitystä.

Haukkaryhmän johtaja on kapteeni Henri Vormisto, joka on tarkkaillut nyt tiiviisti sääennusteita.

”Näkyvyys ja pilvikorkeus vaikuttavat. Meillä pitää olla neljän koneen osastolla tietty kelivaraus eli pilven alaraja pitää olla 500–600 metrissä, että lento pystytään tekemään turvallisesti”, Vormisto sanoo.

Jos on kova räntä- tai vesisade, esitys jää näkemättä. Koneet lentävät lähimmillään vain kahden, kolmen metrin päässä toisistaan. Esittelylentoon kuuluu muun muassa heilureita ja ohilentoja.

Lentokorkeus on noin kolme sataa metriä, joten ääntä on luvassa, vaikka Hawk ei olekaan äänekkäimmästä päästä. Vormisto kehottaa, että vanhemmat huolehtisivat lastensa kuulosuojauksesta.

Paraatin osana nähtävät Hawkit tekevät siis esittelylennon, eivät lentoesitystä. Ero on selvä.

”Esittelylento on enemmän konekaluston esittelyä kuvaava lento, siinä kuvataan koneen suorityskykyä ei niin haastavalla sarjalla. Se on siis haastavuudeltaan lentoesitystä pienempi.”

Polttoainetta Hawkit kuluttavat sarjan aikana noin kolmesataa kiloa konetta kohden. Jokaisella ohjaajalla on yli tuhannen lentotunnin kokemus ja he ovat varsinaiselta työltään lentosotakoulun lennonopettajia.

Varsinainen valtakunnallinen paraati on sekin ilmavoima-painotteinen. Esimerkiksi ylilentoja – jos siis sää sallii – on enemmän kuin yleensä: kuusi Hornetia, kuusi Hawkia, kolme NH90-kuljetuskopteria ja kolme MD500-kevythelikopteria. Erilaisia ajoneuvoa on 50 ja marssijoita noin 650.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat