Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuoleman toteamiseen saattaa kulua useita päiviä – vanhentunut laki ei ota huomioon kotona kuolevien tilannetta

Kun kuolema tapahtuu kotioloissa, lääkäriä ei aina ole lähellä kuoleman toteamiseksi. Epäkohtaa yritetään korjata lakiuudistuksella.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Aiemmin moni kuoli laitoksissa, joissa oli lääkäri lähellä. Nyt yhä useampi kuolee kotona, jolloin kuoleman toteaminen saattaa viivästyä. Epäkohtaa korjataan lakeja uudistamalla.
Aiemmin moni kuoli laitoksissa, joissa oli lääkäri lähellä. Nyt yhä useampi kuolee kotona, jolloin kuoleman toteaminen saattaa viivästyä. Epäkohtaa korjataan lakeja uudistamalla. Kuva: Mika Ranta / HS

Entistä useampi ihminen kuolee nykyisin kotonaan aikana, jolloin lääkäriä on vaikea saada paikalle toteamaan kuolema. Jos kuolema ajoittuu esimerkiksi perjantai-iltaan, lääkäri ehtii paikalle ehkä vasta maanantaina.

Lääkärin on lain mukaan todettava elottomuus mahdollisimman pian kuoleman jälkeen, sillä vasta tämän jälkeen ruumis voidaan siirtää kylmiöön.

”Ihmiset kuolevat paikoissa, joissa lääkäri ei ole läsnä. Mehän oikeastaan haluammekin, että ihmiset voivat kuolla kotonaan tai palveluasumisyksikössä, eikä heitä tarvitse tuoda elämän viime hetkiä varten terveydenhuollon yksikköön”, johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sanoo.

Aika on ajanut ohi vuonna 1974 voimaan tulleesta laista kuolemansyyn selvittämisestä. Sosiaali- ja terveysministeriö onkin käynnistänyt kuolemalainsäädännön uudistamisen.

Vielä 1970-luvulla suuri osa kuolemista tapahtui sairaaloissa tai terveyskeskuksissa, joissa oli päivystävä lääkäri. Nyt päivystysyksiköt ovat keskittyneet suurille paikkakunnille, ja sote-uudistuksen seurauksena lääkärin saaminen nopeasti kuolinpaikalle hidastuu entisestään.

Lakiuudistusta valmisteleva työryhmä joutuu pohtimaan uusia vaihtoehtoja kuoleman toteamiseksi.

Esimerkiksi palveluasumisyksikön hoitaja voisi alustavasti todeta kuoleman, minkä jälkeen vainaja voitaisiin siirtää kylmäsäilytykseen. Hoitaja toimisi lääkärin ohjeistamana.

Lainsäädännön uudistaminen liittyy myös eduskunnan oikeusasiamiehen kannanottoihin.

Vuonna 2010 oikeusasiamies moitti viranomaisia lainvastaisesta ohjeistuksesta. Valviran ohjeessa neuvottiin, että hoitajat voivat todeta elottomuuden ”alustavasti”, jotta ruumis voidaan siirtää kylmiöön.

”Nykyisessä laissa on hoitokäytäntöihin nähden aukkopaikkoja. Haluamme kuoleman toteamiseen realismia unohtamatta kaikkien osapuolten oikeusturvaa”, Voipio-Pulkki sanoo.

Hoitajan tekemä alustava kuoleman toteaminen ei ole mahdollista vainajan kotona. Tällöin ruumis voidaan siirtää päivystävän lääkärin luo.

Toimintamalli voi kuitenkin olla ongelmallinen vainajan oikeudellisen aseman ja ruumiin käsittelyn kannalta. Myös ruumiin mahdollisen kuljettamisen sääntöjen pitäisi olla selkeät.

”Työryhmä joutuu pohtimaan, miten kuoleman toteamisen käytännöissä taataan kuolleen ja omaisten oikeusturva, työryhmän sihteeri, lakimies Merituuli Mähkä STM:stä sanoo.

Työryhmän on tarkoitus saada hallituksen esitys valmiiksi kahden vuoden kuluessa.

Lakimuutosta on jahkailtu jo vuosia.

”Olemme tosi tyytyväisiä, että saimme työryhmän perustettua, vaikka asia ei ollut hallitusohjelmassa”, Voipio-Pulkki toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat