Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kuuluisin kolmikannan puolustaja: ”Jäitä hattuun ja pakkolait hyllylle”

Kolmikannan romuttuminen tekee Lauri Ihalaisen surulliseksi: ”Hävitetään yksi iso selviytymisen toimintamalli”, Ihalainen sanoo HS:n haastattelussa.

Kotimaa
 
Lauri Ihalainen ei usko pakkolakien läpimenoon
Lauri Ihalainen ei usko pakkolakien läpimenoon
Entinen työministeri Lauri Ihalainen (sd) arvioi HSTV:n Studio Kulmapöydässä perjantaina, että hallitus tekisi viisaasti, jos se laittaisi pakkolakiesityksensä vielä hyllylle. Toimittajat: Marko Junkkari ja Martta Nieminen

Neljäs yritys yhteiskuntasopimukseksi kaatui viime viikolla, mutta kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd) ei halua luovuttaa.

Vaarassa on koko kolmikannan eli hallituksen, palkansaajajärjestöjen ja työnantajajärjestöjen neuvotteluyhteyden romuttuminen.

”Hävitetään yksi iso selviytymisen toimintamalli. Siitä olen erittäin surullinen.”

Ihalainen on entinen SAK:n puheenjohtaja ja työministeri ja Suomen kuuluisin kolmikannan puolustaja.

Lukemattomia kertoja hän on vaatinut osapuolia takaisin neuvottelupöytään ja lopuksi astunut neuvotteluhuoneesta ulos sopimuspaperi kädessään. Nykyisin hän seuraa tilannetta sivusta.

”Se surettaa, että aika lyhyessä ajassa työmarkkinailmapiiri on sotkeentunut ja ristiriidat kasvaneet. Nyt on isoja muutoksia menossa, voimatasapainon muutosyrityksiä sopimusyhteiskunnasta markkinavetoiseen työmarkkinapolitiikkaan.”

Vuosi sitten pääministeri Alexander Stubb (kok) lausui ääneen, että konsensus on uhka Suomelle. Tällaiset puheet harmittavat Ihalaista.

”Toivon mukaan konsensus ei ole ohi”, sanoo Ihalainen.

Ensimmäinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu tehtiin 1968. Sen jälkeen etujärjestöt ovat sopimuspolitiikallaan tukeneet talouden kasvua. Ihalainen sanoo, että viime hallituskaudella kaikki keskeiset kilpailukykyä vahvistavat uudistukset tehtiin kolmikantapöydässä.

”Kolmikantayhteistyö on ollut yhteiskunnan vahvuus.”

Kun neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta olivat herkässä vaiheessa, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti että se ei enää tee keskitettyjä ratkaisuja. Ajoitusta on moitittu epäonnistuneeksi. Sen jälkeen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT vetäytyi sopimuksesta.

Ihalainen ei halua syyllistää kuljetusliittoa, joten hän asettaa sanansa tarkkaan:

”Normaalisti on pyritty saamaan keskusjärjestöratkaisu ensin ja sen jälkeen arvioidaan liitoissa ketkä lähtevät mukaan. Tässäkin olisi ollut hyvä menetellä näin päin.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että on työmarkkinajärjestöjen asia miten jatkossa sopimuksia tehdään.

Ihalainen pani kommentin merkille.

Hänen mukaansa hallitus ei voi vetäytyä yhteiskuntasopimuksesta pois, kun se on sopimuksen pannut liikkeellekin, ja vielä vuotta ennen kuin sopimukset päättyvät. Yksi tulkinta Sipilän puheenvuorosta on, että hallituksella ei olisi intressejä pyrkiä jatkamaan kolmikantaa.

EK:n toimintaa Ihalainen moittii. ”Kun poliittiset suhdanteet ovat muuttuneet, ollaan kannustamassa hallitusta poliittisen ohituskaistan käyttämiseen.”

Hän tarkoittaa, että EK:lla ei ollut juuri halua päästä sopimukseen, koska hallitus tarjosi pakkolakipaketillaan sille kaiken mitä se on toivonut.

”Hallitus teki strategisen virheen.”

Ihalainen sanoo, että SAK:n sopimustarjouksesta olisi normaalioloissa ollut mahdoton kieltäytyä. Siinä työnantajan sivukustannuksia olisi siirretty palkansaajille, vuoden 2017 palkankorotus olisi ollut nolla ja vuonna 2018 avoin sektori olisi määrittänyt korotustason.

Kustannuskilpailukykyä ei olisi parannettu palkanalennusten kautta, kuten hallituksen pakkolaeissa. Vaikutus työnantajan kustannuksiin olisi ollut sama.

”Olisi fiksumpaa, että ostovoimaa ei lyödä päähän ja tehdään se tätä kautta.”

Ihalaisen mukaan EK:lla voikin olla mielessä sopimuskulttuuriin iso rakenteellinen muutos, jonka päässä häämöttäisi ammattiyhdistysliikkeen aseman heikentäminen.

Ensi syksyn liittokierroksesta tulee vaikea, jos hallitus vie läpi työehtoja heikentävät pakkolakinsa. Ihalainen pitää varmana, että liitot pyrkivät kuittaamaan pakkolakien vaikutukset.

Siksi hallituksen kannattaisi Ihalaisen mukaan laittaa jäitä hattuun ja pakkolait telakalle, eikä pitää epävarmuutta yllä. Hän toivoo, että paketti ei koskaan tule eduskuntaan.

”Nyt ei kannattaisi ärsyttää.”

Ihalainen ei olisi Ihalainen, ellei hän vielä toivoisi osapuolia neuvottelupöytään. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tosin toisti jälleen perjantaina tavattuaan työmarkkinaosapuolet, että edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle ei ole. Silti ovi on vielä auki.

Ihalaisen mukaan hallitus voisi olla aloitteellinen.

Aikaa on helmikuulle asti, jolloin hallituksen on tarkoitus antaa pakkolakiesityksensä eduskunnalle.

Ihalainen ei usko pakkolakien läpimenoon. HS.fi/hstv
Markus Jokela / HS
Kansanedustaja Lauri Ihalainen seuraa surullisena sivusta sopimusjärjestelmän muuttumista.
Kansanedustaja Lauri Ihalainen seuraa surullisena sivusta sopimusjärjestelmän muuttumista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat