Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouluruoat pysyvät samoina ajanpuutteen ja muistojen vuoksi – kerro HS:lle joulupöytäsi tarjonnasta

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Nina Karvonen ojensi Kikka Gärkmanille gluteenitonta suklaata Vanhassa kauppahallissa perjantaina. Gärkman valmistaa mieluiten kaikki jouluruoat itse. Hänen bravuurinsa on lanttulaatikko, johon tulevia juureksia keitetään kahdeksan tuntia makean maun saavuttamiseksi.
Nina Karvonen ojensi Kikka Gärkmanille gluteenitonta suklaata Vanhassa kauppahallissa perjantaina. Gärkman valmistaa mieluiten kaikki jouluruoat itse. Hänen bravuurinsa on lanttulaatikko, johon tulevia juureksia keitetään kahdeksan tuntia makean maun saavuttamiseksi. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Kinkku pitää pintansa

 Kahdeksaan kotitalouteen kymmenestä ostetaan tänä vuonna joulukinkku, käy ilmi marraskuussa tehdystä kyselytutkimuksesta.

 Suomalaiset suosivat silti pienempiä ja luuttomia kinkkuja. Myös ulkofileestä tai possun kyljestä tehtyjen kinkkurullien suosio kasvaa.

 Jos kinkkua ei hankita, runsas kolmannes korvaa sen useimmiten kalkkunalla, riistalla, muulla lihalla, kalalla tai kasviksilla.

Lähde: Suomen Gallup Elintarviketieto

Ruokatrendejä tulee ja menee, mutta valtaosassa suomalaisperheitä ne eivät horjuta perinteisten jouluruokien asemaa.

HS:n haastattelemien ruoka-alan asiantuntijoiden mukaan jouluruuat ovat muuttuneet, mutta muutos on hidasta, ja muutokset ovat useimmiten pieniä: lanttulaatikon sijaan saatetaan tehdä bataattilaatikkoa, riisipuuro voidaan keittää kookosmaitoon, kalapöydässä voi olla limettisilliä, ja kinkku voidaan paistaa ylikypsäksi nyhtöpossutrendin mukaisesti.

Perinteet ovat kuitenkin yllättävän sitkeitä, sanoo kansatieteen dosentti Maarit Knuuttila.

”Suomalainen joulu nousee edelleen kellarikulttuurista, jossa syötiin sitä, mitä sattui olemaan säilössä. Savustamalla ja suolaamalla säilöttyjä tuotteita suositaan yhä, esimerkiksi kaloja ja kinkkua. Tuoreita tuotteita oli ennen todella vähän, ja esimerkiksi salaateilla on kestänyt kauan päästä joulupöytään.”

Toisaalta joulupöytää on jo kauan sitten rikastutettu myös eksoottisilla aineksilla, esimerkiksi mandariineilla ja kuivatuilla hedelmillä, Knuuttila lisää.

Perjantaina Helsingin Vanhassa kauppahallissa asioineen Kikka Gärkmanin mukaan perinteisten ruokien tekeminen itse on osa joulutunnelmaa.

”Kyllä minä olen ollut sellainen tee-se-itse-ihminen. On hirvittävän tärkeää, että jouluruoat valmistaa itse alusta loppuun”, Gärkman kertoo.

Vaikka Gärkman onkin perinteisen suomalaisen jouluruokapöydän kannattaja, ei hänkään ole ehdoton. Jos hän saisi päättää, voisi pöydästä löytyä kinkun sijaan kalkkunaa.

”Nyt meillä on tarjolla molempia, sillä isäntä pitää kinkusta. Meillä on perheessämme myös yksi keliaakikko, jolle olen tehnyt omat laatikot.”

Hallissa perheensä kanssa asioinut Hanna Westerholm sen sijaan luottaa mieluiten valmistuotteisiin, sillä hänestä on mukavaa tukea pieniä tuottajia. Jouluruokapöydästäkin voi löytyä mitä tahansa: kerran joulupöydästä tehtiin vegaaninen, kun Westerholmin äiti oli mukava viettämässä joulua.

”Vietin kerran joulua Ranskassa, jossa nautimme hummereita, ankanmaksaa ja samppanjaa. Vaikka riisipuuro onkin itselleni ehdoton jouluruoka, vaihtelu virkistää”, Westerholm pohtii.

Sami Kero / HS
Erilaiset graavituotteet, sillit, lohet ja mädit pitävät pintansa jouluruokapöydän suosituimpina herkkuina, kertoo kalaliike Marja Nätin Juha Viheräkoski. Helsingin Vanhassa kauppahallissa sijaitsevassa myymälässä on kuitenkin uskallettu myös muokata perinteitä, esimerkiksi tekemällä graavilohesta salmiakinmakuista.
Erilaiset graavituotteet, sillit, lohet ja mädit pitävät pintansa jouluruokapöydän suosituimpina herkkuina, kertoo kalaliike Marja Nätin Juha Viheräkoski. Helsingin Vanhassa kauppahallissa sijaitsevassa myymälässä on kuitenkin uskallettu myös muokata perinteitä, esimerkiksi tekemällä graavilohesta salmiakinmakuista.

Myös tutkimustulokset viittaavat perinteiden pysyvyyteen. Suomen Gallup Elintarviketiedon vuosi sitten tekemässä kyselyssä kolme neljästä suomalaisesta ilmoitti, ettei heidän taloutensa jouluruoissa tapahdu muutoksia verrattuna edellisvuoteen. Vain joka kymmenes kertoi, että jonkinlaisia muutoksia oli luvassa.

Taloustutkimuksen Suomi Syö -tutkimus puolestaan pyytää kahden vuoden välein vastaajia kommentoimaan väitettä ”korvaan usein juhlapyhien perinteisiä juhlaruokia uusilla vaihtoehdoilla.”

Vuonna 2014 vain viisi prosenttia vastaajista oli asiasta täysin samaa mieltä, ja melko samaa mieltä oli noin viidennes. Enemmistö ei ollut kiinnostunut korvaamaan perinteisiä ruokia uusilla. Luvut ovat pysyneet lähes samoina vuodesta 2006.

Mistä perinteisten jouluruokien suosio sitten johtuu? Yksi syy on ajanpuute, sanoo Suomi Syö -tutkimuksen tutkimuspäällikkö Minna Isotupa.

”Kun vain joka neljäs kotitalous kertoo tekevänsä arjen ruoat itse alusta asti, niin olisin kovin kummissani, jos jouluna perheissä toimittaisiin toisin. Kauppojen tarjonta on aika perinteistä, ja jos haluaa kehitellä jotain aivan uutta, sen eteen pitää nähdä vaivaa. Kaikilla ei ole tähän aikaa.”

Jälkiruoissa on eniten variaatiota, Isotupa arvelee.

Kansatieteilijä Knuuttila uskoo, että perinteiset ruoat ovat suosittuja ennen kaikkea niihin liittyvien muistojen vuoksi.

”Jouluruoat sisältävät paljon muuta kuin mitä ne itsessään ovat: kaikkien muiden joulujen muistot ja maut. Odotamme jouluna ehkä ruokiakin, mutta vielä enemmän odotamme niitä kokemuksia, joita ruokien ympärille on kertynyt.”

Täyttymättömät odotukset aiheuttavat helposti pettymyksiä. Knuuttila kertoo seuranneensa vierestä tragediaa, jossa erään ihmisen joulu oli pilalla, kun kinkun kanssa ei ollut ruskeaa kastiketta.

”Oma pahin joulušokkini tapahtui Sveitsissä, kun joulupöytään kannettiin makkaralajitelma ja lämmitettyjä perunalastuja. Tuntui, että joulusta puuttui 80 prosenttia, kun se ei täyttänyt ruoallisia odotuksiani.”

Kerro HS:lle omista jouluruokaperinteistäsi

Näin sidot paistin
Näin sidot paistin
Juhlapyhinä kokoonnutaan suurella joukolla isojen paistien ääreen. Kokki Henri Alén näyttää, miten paisti pitää sitoa ennen kuin se laitetaan kypsymään. Toimittaja: Katja Bäcksbacka, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat