Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva kansanedustaja kiinnostui Paavo Väyrysen ja muiden meppien EU-näkemyksistä

Eduskunta yrittää terästää osaamistaan EU-asioissa, mutta vain kourallinen kansanedustajia vaivautui kuuntelemaan Suomen euroedustajia.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Meppien esiintyminen eduskunnassa liittyi uudistukseen, jolla Suomi pyrkii Liisa Jaakonsaaren mukaan ”olemaan jälkiviisas etukäteen” eli suunnittelemaan EU-politiikkaansa paremmin.
Meppien esiintyminen eduskunnassa liittyi uudistukseen, jolla Suomi pyrkii Liisa Jaakonsaaren mukaan ”olemaan jälkiviisas etukäteen” eli suunnittelemaan EU-politiikkaansa paremmin. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

751 meppiä

 Euroopan parlamentissa on yhteensä 751 jäsentä eli meppiä, joista 13 on Suomesta.

 Suomalaismepit kuuluvat eurooppalaisiin emoryhmiin. Esimerkiksi keskustan mepit kuuluvat Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmään.

 Parlamenttikaudella 2014–2019 suomalaismeppejä on seuraavista puolueista: keskusta (3), kokoomus (3), perussuomalaiset (2), sdp (2), vihreät (1), vasemmistoliitto (1) ja rkp (1).

 Parlamentti säätää lakeja ja päättää budjetista yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa. EU-komissio tekee lakialoitteet ja valvoo lakien noudattamista.

Väkeä oli vähänlaisesti, ja mikrofonit reistailivat, mutta teemat olivat mammuttimaisia, kun kuusi Euroopan parlamentin suomalaisjäsentä eli meppiä kertoi eduskunnan suurelle valiokunnalle näkemyksiään Euroopan vaikeuksista perjantaina.

Eduskunnan pikkuparlamentissa sinkoilleet aihepiirit alleviivasivat, millaisia kohtalonhetkiä EU:ssa eletään: turvapaikanhakijoiden kriisi, Britannian mahdollinen ero unionista, euron tulevaisuus, veroparatiisit ja vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa.

Keskustan veteraanipoliitikko, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen käytti suurimman osan puheajastaan vakuuttaakseen kourallisen paikalle tulleita kansanedustajia siitä, että hänen puuhaamansa kansanäänestys Suomen eurojäsenyydestä on suuri kohtalonkysymys talousvaikeuksien kanssa painivalle maalle.

Väyrynen on turvautunut poliitikolle poikkeukselliseen keinoon – kansalaisaloitteeseen – saadakseen Suomen irti eurosta. Aloite on kerännyt jo tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, mutta eduskunnan käsittelyyn se pääsee vasta kuukausien päästä, Väyrynen valitteli.

Meppien esiintyminen liittyi uudistukseen, jolla Suomi pyrkii demarimeppi Liisa Jaakonsaaren sanoin ”olemaan jälkiviisas etukäteen” eli suunnittelemaan EU-politiikkaansa paremmin ja ennakoivammin. Tässä prosessissa eduskunnan EU-linjoja käsittelevä suuri valiokunta haluaa kuulla enemmän europarlamentaarikkoja, jotka ovat usein kuin unohdettuja sieluja suomalais–eurooppalaisessa päätöksenteossa.

Meppien mukaan veroparatiisit ovat kova puheenaihe EU-parlamentissa. Vasemmistoliiton Merja Kyllösen mukaan unioninmaiden ”veropakolaisuudesta” pitäisi puhua ainakin yhtä paljon kuin niistä pakolaisista, joita on vyörynyt EU-maihin viime kuukausina.

Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner totesi, että on ”kestämätöntä”, että huippujuristeja palkkaavat suuryritykset voivat selvitä alle prosentin verotuksella EU-maissa, kun pienet ja keskisuuret yritykset joutuvat maksamaan 20 prosentin veroja ja kansalaisten verotaakka kasvaa.

Torstaina EU-komissio ilmoitti tutkivansa Luxemburgissa lymyilevän pikaruokajätti McDonald’sin järjestelyt, jolla yhtiö on välttänyt lähes kaikki verot satojen miljoonien eurojen tuloistaan.

Suuren valiokunnan demarivarapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen kysyi vierailta, missä määrin he ajattelevat meppien elävän ”Brysselin kuplassa”, jossa erkaannutaan kotimaan todellisuudesta ja kansallisista parlamenteista.

Europarlamentin varapuhemies, keskustan Anneli Jäätteenmäki vastasi, ettei hän näe suurta eroa Brysselin kuplassa ja ”Arkadian kuplassa”.

”Varmaan kaikissa työpaikoissa on kuplansa. Täytyy vain pitää yhteyttä kansalaisiin, niin sitä pienempi se kupla on”, hän totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat