Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainakin yhdessä asiassa suomalaiset ovat maailman huippua

Sähköisessä asioinnissa kunnostautunut Virokin voi vain kadehtia käyttäjien kiittelemää potilastietoarkistoa Kantaa.

Kotimaa
 
Maritta Korhosen mukaan kansalaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten asenteet sähköiseen asiointiin ja tietojärjestelmiin ovat muuttuneet viime vuosina selvästi myönteisemmiksi.
Maritta Korhosen mukaan kansalaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten asenteet sähköiseen asiointiin ja tietojärjestelmiin ovat muuttuneet viime vuosina selvästi myönteisemmiksi.

Suomalaiset ovat innostuneet sähköisestä Kanta-potilastietoarkistosta niin paljon, että sitä haluttaisiin laajentaa.

”Ihmiset kyselevät, miksei Omakannassa ole enemmän toimintoja ja sisältöä, kun se on niin hyvä. He haluavat lisää sähköisiä palveluja ja osallistua omaan terveydenhuoltoonsa ja hyvinvointinsa ylläpitoon”, kertoo kehittämispäällikkö Maritta Korhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Omakanta-palvelusta jokainen pystyy itse tarkastelemaan hoitotietojaan. Vaikkapa laboratoriokäynnin tulokset voi soittamisen sijaan tarkistaa netistä Omakanta-palvelusta.

”Potilastiedon hallinnassa ja yhtenäisissä rakenteissa Suomi on Kanta-palveluiden ansiosta ykkönen. Suomessa ihaillaan paljon Viron saavutuksia, mutta tässä vertailussa Viro on kaukana takanamme.”

Sote-uudistuksen tavoitteena on lisätä sähköisiä palveluja ja saada potilas- ja asiakastieto kulkemaan nykyistä paremmin.

Korhosen mukaan sekä kansalaisten että terveydenhuollon ammattilaisten asenteet sähköiseen asiointiin ja tietojärjestelmiin ovat muuttuneet viime vuosina selvästi myönteisemmiksi.

”Sähköinen resepti on muokannut maaperää ja osoittanut digitalisaation hyödyn”, hän arvelee.

Korhonen on tehnyt pitkän uran tietojärjestelmien parissa niin käytännön tasolla Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä kuin ohjaustehtävissä ministeriössä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL).

Hänen tehtävänään on nyt miettiä, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen tietojärjestelmät päivitetään nykyaikaan ja sellaisiksi, että ne auttavat tehostamaan palveluja ja toteuttamaan kustannussäästöjä.

Korhosen mielestä soten tietojärjestelmiä parjataan osittain turhaan.

”Ne ovat mainettaan parempia. Ongelma on vain se, että ne ovat pääosin noin 20 vuotta vanhoja ja ne pitää nyt uusia sekä teknisesti että toiminnallisesti.”

Hän muistuttaa, että kansainvälisessä vertailussa Suomi on soten tietojärjestelmissä maailman huippua. Suomen biopankit ja genomitietostrategia ovat myös kansainvälisesti arvostettuja.

Kanta-arkisto on sote-tietojärjestelmän kivijalka, josta tiedot liikkuvat kaikille palvelujen tarjoajille. ”Sen päälle voimme rakentaa hyvin toimivan järjestelmän.”

Vanhat Efficat, Uranukset ja Pegasokset ja vireillä olevat Apotit ja UNA:t pitää saada puhumaan samaa kieltä. ”Vanhat ja uudet potilastiedot on saatava hyötykäyttöön”, Korhonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat