Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahvenanmaalla mitattiin uusi joulukuun lämpöennätys – etelässä sataa ja tuulee kovaa itsenäisyyspäivänä

Kotimaa
 
Itsenäisyyspäivä on sateinen, tuulinen ja lämmin
Itsenäisyyspäivä on sateinen, tuulinen ja lämmin
Itsenäisyyspäivänä hätyytellään joulukuun lämpöennätystä, joka on 10,8 astetta. Muuten sää on tuulista ja sateista, kertoo Helsingin Sanomien meteorologi Ilona Láng.

Ahvenanmaan Jomalassa mitattiin eilen lauantaina uusi joulukuun lämpöennätys Suomessa. Jomalassa oli tasan 11 astetta. Tänään sunnuntaina siellä on mitattu 10,8 astetta ja muuallakin eteläisimmässä Suomessa lämpötila liikkuu 10 asteen tienoilla, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta sunnuntaina aamupäivällä. On siis mahdollista, että tänään voi syntyä jälleen uusi lämpöennätys. Jomalassa mittauksia on tehty vuodesta 1950 lähtien.

Yleisesti itsenäisyyspäivän sää on lauha, sateinen ja tuulinen. Yöllä pääkaupunkiseudulla lämpötila laskee viiden plusasteen tienoille. Lämpötilan lasku alkaa arviolta kello 19–20:n tienoilla. Yöllä pilvialue siirtyy itään, joten pilvisyys vähenee.

Etelä-Suomessa sadetta saadaan sunnuntaina Kuopiota myöten ja Oulussa asti tulee sadekuuroja. Pohjois-Suomessa ja Lapissa on poutaista. Maan keskiosissa lämpötila on itsenäisyyspäivänä 0–5:n plusasteen tietämillä; Pohjois-Suomessa ja Lapissa pakkanen vaihtelee –5:n ja –8:n välillä.

Erityisesti Suomenlahdella meriveden pinta on noussut korkealle. Helsingin seudulla vesi nousi aamuyöllä 110 senttimetriä yli normaalin, mutta sunnuntaina aamupäivällä se oli laskenut 100 senttimetriin. Pohjanlahdella Pietarsaaressa meriveden pinta oli 90 senttimetriä ja Vaasassa 70 senttimetriä yli normaalin. Vedenpinta oli aamupäivällä laskussa, koska Pohjanlahdella tuuli oli kääntynyt luoteeseen ja Suomenlahdella lännemmäksi, Ilmatieteen laitokselta kerrottiin. Aiemmin vedenpintaa oli nostanut erityisesti kova lounaistuuli.

Itsenäisyyspäivä on sunnuntaina varsin tuulinen. Helsingin kauppatorin paikkeilla keskituulen nopeus on ennusteen mukaan iltapäivällä 12 metriä sekunnissa, mutta iltaa kohti tuuli vähän heikkenee.

Helsingin edustalla merellä keskituulennopeudeksi kerrottiin sunnuntaina aamupäivällä 15 metriä sekunnissa. Tuuli oli voimistumassa, ja iltapäivällä keskituulennopeus kiihtyy merellä 19 metriin sekunnissa. Rannan tuntumassa tuulennopeus on siis 12–13 metriä sekunnissa ja sisämaassa jonkin verran vähemmän.

Vilho Lehtinen
Turun Uittamon pienvenesatamassa vedenpinta on noussut pari metriä.
Turun Uittamon pienvenesatamassa vedenpinta on noussut pari metriä.
Päivän sää 6.12.2015
Päivän sää 6.12.2015
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat