Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolait täytäntöön – näin hallitus ryhtyy viimeistelemään kilpailukykypakettia

Hallitus käynnistää nyt kilpailukykylakien valmistelun. Siihen nivoutuu paikallisen sopimisen lisääminen.

Kotimaa
 
Leif Rosas / redstar
Yhteiskuntasopimus kariutui, ja seuraavaksi hallitus aikoo edistää pakkolakeja Suomen kilpailukyvyn palauttamiseksi.
Yhteiskuntasopimus kariutui, ja seuraavaksi hallitus aikoo edistää pakkolakeja Suomen kilpailukyvyn palauttamiseksi. Kuva: Leif Rosas / redstar

Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua viimeiseen tunnusteluun viime perjantaina, hallitus alkaa nyt viimeistellä niin sanottuja pakkolakejaan eli kilpailukykypakettia. Lakien tarkoitus on parantaa julkisen talouden kestävyyttä ja yritysten kustannuskilpailukykyä, jotta taloudellinen kasvu lähtisi käyntiin ja työpaikat lisääntyisivät.

Hallitus pidentää työaikaa lyhentämällä lomia, muuttaa pyhiä palkattomiksi vapaiksi, säätää sairausajan palkalle omavastuun ja leikkaa lomarahoja.

Pakottavalla lainsäädännöllä heikennetään työehtoja ja rajoitetaan työehtosopimusten määräyksiä.

Pakkolakien rinnalla hallitus valmistelee sopimusta paikalliseksi sopimiseksi.

Työpaikoilla sovitaan jo usein joustavista työajoista, mutta ei palkoista. Palkansaajajärjestöjen mukaan vähimmäispalkoista on edelleen sovittava yleissitovin työehtosopimuksin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) keskusteli perjantaina työmarkkinaosapuolten kanssa paikallisesta sopimisesta. Hallitus määrittelee omat periaatteensa ja tavoitteensa tämän viikon aikana ja keskustelee niistä yksityiskohtaisemmin työmarkkinaosapuolten kesken.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi lauantaina Kauppalehdelle, että ”kaksi asiaa, joista kannattaa tulevaisuudessa päättää paikallisesti, ovat sekä palkat että työajat”.

Hän kuvasi paikallista sopimista Suomen suurimmaksi työmarkkinauudistukseksi.

”Se vaikuttaa työpaikkoihin ja kasvuun. Parhaat tulokset tulevat työpaikoilla, jossa työnantaja hoitaa työntekijää ja päinvastoin ja toimitaan yhtenäisenä joukkueena.”

Stubb toivoi, että ratkaisu vastaa hallitusohjelman ja selvitysmies Harri Hietalan raportin linjauksia. Hietala esitti lokakuussa, että paikallinen sopiminen voidaan tehdä myös lailla pakottavaksi, jos osapuolet eivät sitoudu edistämään paikallista sopimista työehtosopimuksin.

Lisäksi työaikalainsäädäntöä pitäisi Hietalan mukaan muuttaa niin, että työajan liukumia voitaisiin korottaa ja päivittäisestä ja viikoittaisesta enimmäistyöajasta voitaisiin sopia työpaikoilla.

Hietalan mukaan oleellista paikallisessa sopimisessa on luottamus. Siksi avointa tiedon kulkua ja henkilöstön edustusta yrityksen johdossa pitää lisätä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat