Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 100 000 ollut lakossa tänä vuonna: Onko Suomi lakkoilun suurmaa?

Suomessa on naapurimaita enemmän lakkoja, mutta Norjassa ja Tanskassa on menetetty lakkojen takia enemmän työtunteja.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Ammattiliittojen suurmielenosoitus kokosi kesällä tuhannet Helsingin Rautatientorille. Aapo Toivanen oli saapunut koko perheen voimin mielenosoitukseen. Edessä tytär Alina Toivanen ja vaimo Maria Alanko-Toivanen (oik).
Ammattiliittojen suurmielenosoitus kokosi kesällä tuhannet Helsingin Rautatientorille. Aapo Toivanen oli saapunut koko perheen voimin mielenosoitukseen. Edessä tytär Alina Toivanen ja vaimo Maria Alanko-Toivanen (oik). Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ja työehtoja heikentävien pakkolakien valmistelu ennakoivat levotonta kevättä työmarkkinoille. Se voi voi näkyä lisääntyvänä poliittisena lakkoiluna.

Tänä vuonna työtaisteluihin on osallistunut noin 100 000 työntekijää, mutta suuri osa siitä selittyy ammattiyhdistysliikkeen suurmielenosoituksella hallitusta vastaan Rautatientorilla syyskuussa.

Arvio koko vuoden osallistujamäärästä perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tilastoihin jäsenyritystensä työtaisteluista syyskuun loppuun mennessä, jolloin niissä oli ollut mukana lähes 96 000 työntekijää. Siihen on lisätty äsken käyty postilaisten lakko.

Lukumääräisesti työtaisteluita on tänä vuonna ollut tavallista vähemmän, 74, kun yleensä niitä on pitkälti toistasataa.

Varsinainen työehtosopimus oli aiheena alle kymmenessä prosentissa viime vuoden lakoista. Yleisimpiä ovatkin niin sanotut surulakot työvoiman vähennystä tai sen uhkaa vastaan. Seuraavaksi yleisin syy oli tukilakko, joita oli tavallista enemmän.

Viime vuoden työtaisteluista valtaosa eli satakunta oli lakkoja. Niistä suurin oli rakennusalan lakko, jolla vastustettiin vanhuuseläkkeen alaikärajan nostoa. Saartoja oli 11 ja ylityökieltoja kuusi.

Työtaisteluita käytiin eniten teollisuudessa ja kuljetuksissa.

Viime vuonna työtaisteluihin osallistui Tilastokeskuksen mukaan noin 69 000 työntekijää, jossa on kasvua edellisvuodesta melkein 50 000.

Yksittäisiä työtaisteluita viime vuonna käytiin 128 eli muutama enemmän kuin edellisvuonna. Huippuvuosi 2000-luvulla oli vuosi 2005, jolloin työtaisteluita oli 365. Osallistujien määrällä mitattuna taas vuosi 2010 oli vilkkain. Silloin lakkoihin osallistuneita oli lähes 140 000.

Suomalaisten työntekijöiden työrauhasta voikin saada varsin vaihtelevan kuvan riippuen siitä, mitä tunnuslukuja käyttää.

Seurausten kannalta merkitystä on menetetyillä työpäivillä, joita kertyi viime vuonna noin 40 000, kun taas vuonna 2005 työpäiviä tuhraantui 670 000 ja vuonna 2010 liki 315 000.

Lukumääräisesti lakkoja on Suomessa enemmän kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Kun katsotaan menetettyjä työpäiviä tuhatta työntekijää kohden, oli niitä vuosina 2009–2013 Suomessa 55, Norjassa 76 ja Tanskassa 82, kertovat Euroopan ammattijärjestöjen tutkimuslaitoksen Etuin tilastot.

Työnantajia ja työntekijöitä edustavilla keskusjärjestöillä on toisistaan poikkeavat käsitykset työrauhasta ja sen järkkymisestä.

Postilaisten tueksi suunnitellut tukilakot saivat työnantajapuolen vaatimaan jälleen kiristyksiä lainsäädäntöön ja korvausvaatimuksiin.

”Suomalaisilla työmarkkinoilla on kaksi suurta ongelmaa: massiiviset tukilakot ja laittomien lakkojen suuri määrä”, sanoo EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä.

Tukilakkojen taustalla on Äimälän mukaan usein pieni työriita, mutta ne saattavat sulkea satamat ja tyrehdyttää Suomen viennin. Suomessa valtaosa lakoista on laittomia eli käytännössä usein nopeasti päätettyjä ulosmarsseja. Äimälä muistuttaa, ettei Ruotsissa laittomia lakkoja ole juuri lainkaan.

”Suhteettomat tukilakot tulisi kieltää ja hyvityssakkojen määrää nostaa”, Äimälä sanoo.

Liitolle tai osastolle tuomittava hyvityssakko laittomasta lakosta on enintään noin 30 000 euroa, mutta Äimälän mukaan työtuomioistuin määrää yleensä vain muutaman tuhannen euron sakon.

Täysin toista mieltä on lakimies Anu-Tuija Lehto Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöstä SAK:sta.

”Jos työnantaja haluaa heikentää tuntuvasti palkkoja, jotka ovat jo muutenkin pieniä, on tukilakko täysin vastuullista toimintaa”, Lehto sanoo ja viittaa Postin lakkoon.

Lehto muistuttaa myös, ettei lakoissa ole vuosikymmeniin juuri vaadittu lisää etuja tai palkkaa, vaan useimmiten on kyse esimerkiksi yt-neuvotteluista.

”Kyllä myös työnantajan tulee katsoa peiliin, etenkin, jos on yhtenään työtuomioistuimessa”, Lehto neuvoo.

Suomen vertailu muihin Pohjoismaihin lakkojen määrissä ei ole Lehdon mukaan ihan reilua. ”Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa työntekijät on päästetty ihan eri tavalla vaikuttamaan työpaikoilla, joten on selvää, ettei lakoille ole samanlaista tarvetta ”, Lehto sanoo.

Ruotsissa myös työntekijä voi joutua korvauksiin laittomista lakoista. Lehto ei kannata henkilökohtaista vastuuta, koska lakko on työntekijän viimeinen keino vaikuttaa ja sananvapauteen verrattava perusoikeus.

”Sakothan ovat hirveän korkeat liitoillekin, jotka elävät pelkkien jäsenmaksujen varassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat