Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäiset Linnan juhliin kutsutut breakdance-tanssijat valmistautuivat iltaan selvittämällä etikettiä

Kotimaa
 
Katutanssijat kertasivat valssin askeleet Linnaa varten
Katutanssijat kertasivat valssin askeleet Linnaa varten
Breakdance-tanssijat Anniina Tikka ja Jussi Sirviö löysivät kutsun presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle matkan aikana kertyneestä laskupinosta. Juhliin valmistautumisessa apua ovat tarjonneet pariskunnan kaverit ja Google. Toimittaja Ruut Tolonen, kuvaus Akseli Valmunen, leikkaus Kristiina Marttinen.

Vaikka tanssisi työkseen, ei siitä välttämättä ole hyötyä silloin, kun lattialle matkan aikana kertyneestä laskupinosta löytyy kutsukirje tasavallan presidentiltä. Näin kävi breakdance-ammattilaisille Anniina Tikalle, 26, ja Jussi Sirviölle, 32, jotka osallistuvat illalla ensimmäistä kertaa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

”Hyvä kaveri piti meille pienen valssitunnin tuossa aiemmin. Pitää tänään vielä ottaa kertaustunti keskenämme”, pariskunta kertoi sunnuntaiaamuna Helsingin Kalliossa sijaitsevassa kampaamossa.

Oman lajinsa saralla Sirviö ja Tikka puolestaan opettavat itse muita, sekä tanssikoulu Saiffassa Helsingissä että verkossa toimivan B-Boy & B-Girl Dojo -tanssikoulunsa kautta 32 eri maassa. Sivuston asiakkaista valtaosa tulee Yhdysvalloista – hiphop-kulttuurin syntysijoilta.

”Tuntuu hurjalta, että sieltä halutaan meidän oppeja, kun me ollaan alun perin saatu ne Jenkeistä”, Tikka miettii.

”Monesti me kerrotaan niiden tarinaa niille itselleen. Että kai tiedät, että tuossa sun naapurikorttelissa asuu yksi tämän break-liikkeen kehittäjä”, Sirviö naurahtaa.

Luultavasti juuri verkkotanssikoulu ja muut kuluvan vuoden aikana kertyneet saavutukset ovat syitä, joiden vuoksi Tikka ja Sirviö ovat ensimmäiset Linnan juhliin kutsutut breakdance-tanssijat. Tänä vuonna vieraiden valinnassa on painotettu kulttuurin uudistajia.

”Sitä me ehdottomasti ollaan tehty. Vaikka laji on alkanut tosi pienestä, nyt ollaan tilanteessa, jossa Suomi tunnetaan monessa maassa juuri breikkareiden ansiosta. Aikaisemmin täältä lähdettiin tanssin perässä muualle, mutta nyt Itä-Euroopasta ja Pohjoismaista tullaan inspiroitumaan Suomeen, koska täällä on niin hyvää breikkaamista”, Sirviö kertoo.

Hän aloitti breakdancen 20 vuotta sitten ja Tikka muutamaa vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä molempien ura tapahtuu suurimmaksi osaksi ulkomailla. Esimerkiksi kesän pari kiersi Aasiaa, ja syksyyn on mahtunut kolme Amerikan-matkaa sekä Euroopan-reissuja. Erään niistä aikana myös kutsu Linnaan oli pudonnut Helsingin Kalliossa sijaitsevan kodin postiluukusta.

”Viikot pyöritetään firmoja ja treenataan Suomessa, viikonloput ollaan monesti kisaamassa, esiintymässä tai tuomaroimassa muita”, Tikka ja Sirviö kuvailevat arkeaan.

Sen he haluavat pitää edelleen Suomessa.

”Tämä on loistava tukikohta, jossa on hyvä olla. Miksi täältä lähtisi?” Sirviö kysyy.

Illan juhlia varten pari on paitsi harjoitellut valssia, googlannut etikettiä ja etsinyt Tikalle oikeanlaisia korkokenkiä kirpputoreja myöten, myös valmistellut vastausta toimittajien klassikkokysymykseen.

”Suomen itsenäisyys merkitsee minulle ensinnäkin sitä, että break-tanssijan näkökulmasta meillä on vapaus toteuttaa itseämme. Konkreettisesti se näkyy siinä, että pystymme matkustamaan vapaasti, toisin kuin monet muista maista tulevat kaverit”, Tikka aloittaa.

”Turvallisuus on myös hieno juttu. Kun palaa kotiin voi luottaa siihen, että Vaasankadulla ei ole vastassa mellakka”, Sirviö jatkaa.

Sitä ja lajinsa saamaa korkean tason tunnustusta pari suunnittelee juhlivansa sunnuntaina juuri niin pitkään kuin mieli tekee.

”Tälle illalle ei ole takarajaa”.

Akseli Valmunen / HS
Anniina Tikka ja Jussi Sirviö pitävät Linnan juhliin saamaansa kutsua tunnustuksena koko Suomen katutanssikulttuurille.
Anniina Tikka ja Jussi Sirviö pitävät Linnan juhliin saamaansa kutsua tunnustuksena koko Suomen katutanssikulttuurille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat