Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovellus opettaa arabian kielellä turvapaikanhakijoille, kuinka elää ja olla Turussa

About Turku on ensimmäinen turvapaikanhakijoille suunnattu kaupunkikohtainen tietopaketti kotouttamisen helpottamiseksi.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Tommi Pirilä esittelee kotouttamissovelluksen käyttöä irakilaiselle turvapaikanhakijalle Bahaulddin Rawille.
Tommi Pirilä esittelee kotouttamissovelluksen käyttöä irakilaiselle turvapaikanhakijalle Bahaulddin Rawille. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Kotouttamisen oltava tehokasta

 Elinkeino- ja työministeriö haluaa turvapaikanhakijat nopeasti töihin ja koulutukseen kotouttamisen nopeuttamiseksi. Sen lisäksi ministeriö peräänkuuluttaa ripeitä ja kustannustehokkaista tapoja kotouttamiseen.

 Turvapaikanhakijoiden nopea aktivointi mahdollistaa kustannusten säästämisen ja radikalisoitumisen estämisen.

 Viranomaiset arvioivat, että ensi vuonna Suomeen tulee 10 000 turvapaikanhakijaa enemmän kuin viime vuosina. Tänä vuonna turvapaikanhakijoita tulee noin 35 000, joista kolmannes saanee oleskeluluvan.

 Valtio käyttää ensi vuonna kotouttamiskoulutukseen noin 85 miljoonaa euroa. Kunnille on esitetty yhteensä 162 miljoonaa euroa pakolaisista johtuvia kuntakorvauksia.

Turku

Suomeen lokakuussa saapuneella turvapaikanhakijalla Bahaulddin Rawilla on vahva mielipide turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta: jokaisen turvapaikanhakijan on ehdottomasti opittava suomalaisen yhteiskunnan tavat.

”Kulttuurin ja tapojen oppiminen on todella tärkeää. Turvapaikanhakijoiden joukossa on paljon korkeakoulutettuja ihmisiä, jotka ovat koulutettuja, mutta eivät sivistyneitä. He kun eivät ole sivistäneet itseään Suomen tavoille”, irakilainen Rawi sanoo.

Monelle turvapaikanhakijamiehelle on esimerkiksi ollut vaikea käyttäytyä suomalaisten naisten seurassa. Myös lapsiin suhtautuminen ja vaikkapa julkiset hellyydenosoitukset poikkeavat omasta kulttuurista.

”Ilmiö myös vastaa vähän vankilasta vapautumista. Vanki kuvittelee päästessään vapauteen eli Suomeen, että vankilan ulkopuolella kaikki on sallittua. Näinhän ei tietenkään ole”, Rawi toteaa.

Hän uskoo, että tapojen oppiminen ja paikallisiin tutustuminen ovat tärkeitä askeleita kohti kotoutumista.

Vesa-Matti Väärä
About Turku toimii älypuhelimen selaimessa.
About Turku toimii älypuhelimen selaimessa.

Juuri tähän haasteeseen on tarttunut turkulaisten opiskelijoiden Choose You Future -hanke. 50 turkulaisopiskelijan ryhmä on tehnyt yhteistyössä espoolaisen Funzilife-ohjelmistoyrityksen kanssa About Turku -verkkosovelluksen turvapaikanhankijoille. Funzilife julkasi aiemmin tänä vuonna About Finland -verkkosovelluksen.

Maanantaina julkaistava About Turku on ensimmäinen turvapaikanhakijoille suunnattu kaupunkikohtainen tietopaketti kotouttamisen helpottamiseksi. Siihen voit tutustua täällä.

”Turvapaikanhakijoille on tarjolla tietoa pilvin pimein, mutta tärkeimmät tiedot ovat sovelluksessa käyttäjän omalla äidinkielellä lyhyesti ja ytimekkäästi”, Choose your future -hankkeen vetäjä Tommi Pirilä kertoo.

Verkkoselaimessa toimivan sovelluksen sisällöt ovat aluksi arabiaksi ja englanniksi. Sovelluksesta voi lukea muun muassa tietoja turkulaisista tapahtumista ja vapaa-ajan mahdollisuuksista.

Sovelluksessa kerrotaan millaista on asua Turussa ja miten kieltä voi oppia sekä myös kuvataan työnhakumahdollisuuksia.

”Vaikka hakija ei pääsisi nyt töihin, hänen on tärkeä nähdä tulevaisuuden mahdollisuudet ja saada motivaation kiilto silmiin. Sovellus on startti, jotta turvapaikanhakija pääsee nopeasti kotoutumaan ja osaksi yhteiskuntaa ja sitä kautta rakentamaan omaa tarinaa ja omaa tulevaisuuttaan”, Pirilä kertoo.

Sovellukseen ensimmäisten joukossa tutustunut Bawi pitää sen pelillistä visuaalista ilmettä tärkeänä houkuttimena.

”Tiedon hakeminen on kuin menisi kirjastoon. Pitää löytää oikeat polut tiedon lähteille”, Bawi kuvailee.

Sovelluksesta julkaistaan myöhemmin somalin ja kurdinkieliset versiot.

Tommi Pirilä painottaa, että tiedot esimerkiksi Turusta eivät riitä. Vähintään yhtä tärkeä on sovelluksen tarjoama vuorovaikutuksellisuus paikallisen väestön kanssa. Missä voi liittyä esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan tai vaikka kielikerhoihin.

”Turvapaikanhakijoilla ei ole tarpeeksi kohtaamisia paikallisten kanssa. Tämä näkyy vaikkapa siinä, että kun heille järjestetään yksi jalkapallotapahtuma, he odottavat seuraavaa superinnoissaan.”

Choose Your Future osallistuu Valkoisen Talon järjestämään kansainväliseen kilpailuun, jossa etsitään innovaatioita radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn.

Pirilä on myös lähdössä esittelemään sovellusta Brysseliin National Security -seminaariin. Hän toivoo, että About Turku -konsepti kiinnostaa myös muita eurooppalaisia kaupunkeja.

”Tämä on edullinen tapa nopeuttaa kotouttamista ja vähentää syrjäytymistä ja ehkäisee radikalisoitumista”, Pirilä sanoo.

Bahaulddin Rawi on samaa mieltä.

”Lomailija voi googlettaa tiedot kohdekaupungistaan, mutta me emme ole, toivottavasti, vain vierailijoita. Uudesta kotikaupungista pitää löytää oleellinen tieto”, Bawi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat