Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsenäisyyspäivän paraatissa oli esillä ilmapuolustus – sotilaskodin 2 500 munkkia loppuivat kesken

Kotimaa
 
Petteri Kivimaki
Jämsäläinen Väänäsen perhe seurasi itsenäisyyspäivän paraatia Jyväskylässä sunnuntaina. Nooa, 9, oli pukeutunut itsenäisyyspäivän kunniaksi armeijan huutokaupasta ostamaansa puolustusvoimien talvipäähineeseen. Mukana menossa oli isä Api, täti Tytti ja isoäiti Eeva Väänänen.
Jämsäläinen Väänäsen perhe seurasi itsenäisyyspäivän paraatia Jyväskylässä sunnuntaina. Nooa, 9, oli pukeutunut itsenäisyyspäivän kunniaksi armeijan huutokaupasta ostamaansa puolustusvoimien talvipäähineeseen. Mukana menossa oli isä Api, täti Tytti ja isoäiti Eeva Väänänen. Kuva: Petteri Kivimaki

Tämän vuoden itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati marssittiin sadeasut päällä, pienessä tuulenvireessä Jyväskylässä. Ohimarssin ajaksi sade kuitenkin taukosi sopivasti. Paraatin johtovastuu oli ilmavoimilla ja järjestelyistä vastasi Ilmasotakoulu, joten paraatin näkökulma oli ilmapuolustuksessa.

Paraati kulki sunnuntaisessa Jyväskylän keskustassa Yliopistonkatua pitkin. Reitin varrella oli tuhansia ihmisiä, kertoi paraatin projektiupseeri, majuri Sami Linkaja. Paraatipäivässä mukana ollut sotilaskoti oli varannut 2 500 munkkia, mutta ne loppuivat kesken.

Sääolojen vuoksi kävi kuitenkin niin, että Hawk-hävittäjät joutuivat jättämään ylilentonsa väliin. Lisäksi Ilmavoimat joutui perumaan Midnight Hawks -taitolentoryhmän esittelylennon. Neljän Hawk-harjoitushävittäjän oli tarkoitus tehdä noin kahdeksan minuutin esittelylento itsenäisyyspäivän paraatissa. Lennon peruuntumisesta ilmoitettiin viitisen minuuttia ennen ohjelman alkua, kertoi HS:lle tapahtumaa kuvannut Petteri Kivimäki.

”Tänne oli kerääntynyt useampi sata ihmistä, kun yksi järjestäjistä tuli kertomaan, että esitys on peruttu”, hän sanoi.

Kuusi Hornet-monitoimihävittäjää, kolme NH90-kuljetushelikopteria ja yksi MD500-kevythelikopteri kuitenkin suorittivat ylilennon, Linkaja kertoi. Alkuperäinen suunnitelma oli, että kevythelikoptereita olisi ollut kaksi enemmän. Paraatissa oli mukana karkeasti arvioiden 750 henkeä.

Ilmapuolustuksen näkökulma oli esillä myös siten, että paraatijoukkojen motorisoiduissa osissa oli mukana ilmatorjuntamateriaalia, kuten ohjuksia ja tutkia. Ajoneuvoja paraatissa oli puolisen sataa.

Ohimarssissa oli nähtävillä myös maavoimien uusi Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu. Ensimmäiset Hollannista hankitut Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunut saapuivat Suomeen viime toukokuussa. Myös Leopard 2A4 -panssarivaunuja osallistui paraatiin.

Puolustusvoimien mukaan Leopard 2A6 -panssarivaunut ovat suorituskyvyltään huomattavasti parempia kuin Suomeen aiemmin hankitut Leopard 2A4 -vaunut. 2A6-vaunut ovat tulivoimaisempia, ja niissä on kehittyneempi ballistinen suojaus. Vaunun johtajalle on myös rakennettu itsenäinen pimeätoimintakyky sekä sisäpuolinen sirpalesuojaus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat