Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kooste kertoo, mitä Linnan juhlissa tapahtui – illan hitti oli selfie Jari Sillanpään kanssa

Kotimaa
 
Jari Sillanpää: Minäkö muka laskuvarjohyppääjän näköinen?
Jari Sillanpää: Minäkö muka laskuvarjohyppääjän näköinen?
Viihdetaiteilija Jari Sillanpää "pettyi" Linnassa, kun hänen frakkinsa yksityiskohdat saivat parikin kommentoijaa kuvailemaan kokonaisuutta sanoilla: näytät laskuvarjohyppääjältä.

Linnan juhlista oli tänä vuonna moneksi. Kutsuvieraiden yllä nähtiin värikkäitä ja kantaaottavia pukuja. Muodissa olivat varsinkin pitsi ja paljetit.

HS:n paikalla ollut toimittaja Esa Juntunen kertoo, että kännykkäkamerat räpsyivät alati, ja kaikki halusivat ottaa selfien iskelmätähti Jari Sillanpään kanssa. Haloo Helsinki -yhtyeen laulaja Elli ja mäkihyppääjä Matti Nykänen olivat puolestaan koko ajan median haastateltavina. Nykänen aikoi lähteä juhlista jo puoli yhdentoista aikaan.

Moni vanhemman polven vieras halusi verestellä penkkiurheilumuistoja vanhojen mäkilegendojen kuten Veikko Kankkosen kanssa.

Helsingin Sanomat ja HSTV seurasivat itsenäisyyspäivän viettoa hetki hetkeltä sekä Linnassa että Helsingin keskustassa. HS kokosi tälle sivulle Linnan juhlien kiinnostavat poiminnat ja vieraat.

 

Kutsutut

 

Linnaan oli kutsuttu tavalliseen tapaan hallitus, kansanedustajat, europarlamentaarikot, diplomaatit ja joukko korkeimpia virkamiehiä. Kunniavieraita olivat lotat ja veteraanit.

Kutsuttujen joukossa oli myös muun muassa mäkihyppääjiä ja kulttuurivaikuttajia.

Niinistö kertoi tiedotusvälineille ennen kättelyn alkua, että Linnaan on kutsuttu tänä vuonna tiepalvelumiehiä – tai ”Team Ahma”, kuten hän leikkisästi totesi. (Lue koko juttu täältä.)

 

Vuoden pukumuoti

 

Kaisa Rautaheimo / HS
Kiira Korpi ja
Kiira Korpi ja

Linnan juhlatyyleissä nähtiin tällä kertaa runsaasti punaisen sävyjä ja näyttäviä koruja. ”Myös erilaiset etniset juhla-asut olivat erityisen hienoja, esimerkiksi Vuoden pakolaisnaisen Theresa Ngouthin turkoosi mekko”, arvioi stylisti Minttu Vesala.

Toisaalta moni vieras oli päätynyt kauniin yksinkertaiseen mustaan iltapukuun. Naisilla nähtiin aiempien vuosien tapaan paljon sinisiä ja valkoisia mekkoja.

Pariskunnista onnistunein kokonaisuus oli Vesalan mielestä kilpauransa päättäneellä taitoluistelija Kiira Korvella ja tämän puolisolla Arthur Borgesilla. Molempien juhlapuvut olivat Tom Fordilta.

”Noh, olisihan se ihan hienoa, mutta ei se ole pääpointti tässä juhlassa”, Korpi kommentoi arvuuttelua siitä, onko hän Linnan tämän vuoden kuningatar.

”Täällä ovat kaikki upeasti pukeutuneita ihmisiä ja fiilis on ennen kaikkea ihana. Totta kai asut vielä lisäävät sitä fiilistä, mutta kyllä se on se tunnelma pääasia”, Korpi sanoi.

Linnan juhlat 2015: Pukustudio ruoti illan onnistujat ja epäonnistujat
Linnan juhlat 2015: Pukustudio ruoti illan onnistujat ja epäonnistujat
ISTV:n ja HSTV:n Linnan juhlien 2015 pukustudiossa toimittaja Rita Tainola ja muotiasiantuntijat Klara Kivilahti ja Minttu Vesala arvioivat vieraiden pukuloistoa.

Miesvieraista tyylikkäimpinä Vesala piti Borgesin ohella toimittaja Arman Alizadia ja vihreiden kansanedustajaa Jani Toivolaa.

Kättelyosuuden jälkeen HSTV:n suorassa lähetyksessä oli vuorossa juhlavieraiden pukuihin keskittynyt livestudio. HSTV:n ja ISTV:n yhteisen pukulähetyksen juonsi toimittaja Rita Tainola. Hänen vierainaan Linnan tämänvuotista muotia ja pukuloistoa kommentoivat stylistit Vesala ja Klara Kivilahti.

Lue stylistin kaikki arviot puvuista.

Katso kuvakoosteesta juhlien näyttävimmät puvut.

 

Jenni Haukion puku

 

Haukion puku oli tänä vuonna fuksian väristä shantung-silkkiä ja käsin helmikirjailtua pitsiä. Puvun oli suunnitellut vaatesuunnittelija Sari Nordström ja ommellut mallimestari Karina Pekola.

Pitsikoristeita olikin uumoiltu etukäteen yhdeksi Linnan juhlien tämän vuoden muotijutuksi. Viime vuonna Haukion päällä nähtiin vaaleansininen, vintage-henkinen puku.

Presidentin puoliso Jenni Haukio valitsi Linnan juhliin fuksian värisen silkkiasun
Presidentin puoliso Jenni Haukio valitsi Linnan juhliin fuksian värisen silkkiasun
Presidentti Sauli Niinistön puoliso rouva Jenni Haukio on kerännyt kiitosta tyylitajustaan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla aikaisempina vuosina, eikä rouva Haukion tyylitaju pettänyt tälläkään kertaa. Rouva Haukio valitsi ylleen fuksian väristä shantung-silkkiä ja käsinkirjailtua pitsiä. Puvun on suunnitellut vaatesuunnittelija Sari Nordström ja ommellut mallimestari Karina Pekola.

 

Näyttelijät

 

Heikki Saukkomaa
Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius tervehti presidenttiparia.
Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius tervehti presidenttiparia.

Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius repesi äänekkääseen nauruun, kun hän kuuli, että presidentti Niinistö oli nostanut Team Ahman esiin esittelytilaisuudessa.

”Onhan se kerrassaan häkellyttävää, että valtion päämies muistaa tekemisiäni”, Petelius totesi.

Petelius oli myös innoissaan siitä, että hän pääsi tapaamaan lapsuutensa mäkihyppyidoleita. Näyttelijä ei vielä tiennyt, mitä aikoo illan aikana tehdä.

”Katsotaan, keitä täällä tulee vastaan. Sehän tästä tekee niin mielenkiintoista.”

Linnaan oli kutsuttu myös standup-koomikko Ismo Leikola. HS tavoitti Leikolan ”vetämästä juustoja naamaan”, kuten tämä itse tilannetta kuvaili.

Kysyttäessä, onko Leikola keksinyt vitsejä Linnasta, hän totesi, että muutama idea on työn alla.

”Ne ovat keskeneräisiä hiomattomia timantteja. Väkimäärä on saanut ajattelemaan lukion tyttöjen vessaa. Väkeä tulee vain koko ajan lisää, mutta mihin ne mahtuu”, Leikola kuvaili.

 

Muusikot

 

Iskelmätähti Jari Sillanpää erottui Linnassa pukeutumalla mustaan ”remmifrakkiin”. Muutaman kerran Linnassa vieraana ollut Sillanpää saapui juhliin yksin.

”Kun kutsu tulee yhdelle, silloin mennään yksin”, Sillanpää kommentoi. Hän kertoi menevänsä juhlista suoraan kotiin.

Antti Hämäläinen
Laulaja Jari Sillanpään puvussa oli bondage-tyyliä.
Laulaja Jari Sillanpään puvussa oli bondage-tyyliä.

Myös oopperalaulaja Waltteri Torikka säväytti persoonallisella takkivalinnallaan. Hänen yllään nähtiin leopardikuosia.

Torikka kertoi, että hänen aikansa juhlissa on kulunut pitkälti haastatteluissa. Laulaja esiintyy vielä Linnan jatkoilla.

”Kun viimeinen kappale on ohi, vaihdetaan kunnolla vapaalle”, Torikka iloitsi.

Haloo Helsingin laulaja Elli Haloo pahoitteli, etteivät yhtyeen muut jäsenet olleet saaneet kutsua juhliin. Hänen mukaansa Jere Mattila, Leo Hakanen ja Jukka Soldan ovat kuitenkin mukana hänen pukunsa kukkasina.

Keikkatauolla olevan Ellin mukaan hänellä ei ole mitään erityistä intoa päästä esiintymään illan aikana.

”Tekee ihan hyvää olla ihan paussilla. Mukava päästä katsomaan kaikkia muita bändejä ja artisteja”, hän sanoi.

 

Poliitikot

 

Heikki Saukkomaa
Kansanedustaja Susanna Koski (kok) oli pukeutunut näyttävään
Kansanedustaja Susanna Koski (kok) oli pukeutunut näyttävään

Kalliilla koruvalinnallaan kohauttanut kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski sanoi, että on suuri kunnia käyttää kotimaista käsityötaidetta.

”Täällä meillä Suomessa ei ole tarpeeksi tilaisuuksia, joissa käsityötaide nousisi esiin”, Koski kommentoi kymmenien tuhansien eurojen arvoista kaulakoruaan. Koru päätyy tilaisuuden jälkeen Kansallismuseon kokoelmiin.

Kosken ”taistelupari”, kansanedustaja Li Andersson (vas) ei osallistunut Linnan juhliin.

”Toki olisin toivonut, että Li olisi uskaltautunut tänne”, Koski sanoi.

Susanna Kosken mukaan Linnassa on "häkellyttävän kauniita naisia ja komeita miehiä"
Susanna Kosken mukaan Linnassa on "häkellyttävän kauniita naisia ja komeita miehiä"
Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kertoo videolla pukuvalinnastaan ja puheenaiheeksi nousseesta timanttikorustaan.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto aikoi jättää Linnassa tanssimisen väliin.

”Klassiset tanssit eivät ole ihan mun laji. Täällä on kiva tavata kulttuuriväkeä”, Haavisto perusteli.

”Keskustelut ovat juhlan suurinta antia, nimenomaan keskustelut Suomen itsenäisyyteen liittyen.”

Pekka Haavisto saapui juhliin Antonio Floresin kanssa
Pekka Haavisto saapui juhliin Antonio Floresin kanssa
Antonio Flores ei pysy enää aivan laskuissa, monettako kertaa hän osallistuu Linnan juhliin. Hänen mukaansa enää ei jännitä niin paljoa kuin ensimmäisellä kerralla. Flores kertoo tänäänkin tanssivansa, mutta Haavisto taitaa jättää tanssit väliin.

 

Urheilijat

 

Yksi Linnaan saapuneista mäkihyppääjistä oli olympiavoittaja Toni Nieminen, joka oli viimeksi Linnan juhlissa 17-vuotiaana.

”Olin silloin ihan ujo piimä, tänä vuonna saan varmaan juhlista enemmän irti”, Nieminen sanoi Linnan edustalla.

Presidenttiparia kätteli myös yksi illan odotetuimmista vieraista, mäkihyppääjä Matti Nykänen. Hän kertoi jännittäneensä kättelyä.

”Kättely meni hyvin ja loistavasti. Kun valtakunnan ykköshenkilö kättelee, niin jokainen siinä vähän jännittää, niin jännitin minäkin”, Nykänen sanoi.

Linnaan saapui äitinsä kanssa freestyle-laskija Pekka Hyysalo, joka sai lasketteluonnettomuudessa vakavan aivovamman vuonna 2010.

”Silloin kun laskettelin, ajattelin aina, että joskus tämä päivä koittaa, mutta 28.4.2010 vei uskoni tulevaisuuteen täysin. Se, että olen nyt päässyt tänne, tuntuu ihan uskomattomalta”, Hyysalo kommentoi Linnan edessä.

Hyysalolle oli itsestäänselvyys, että mukaan juhliin lähtee äiti.

”Äiti on kuitenkin ollut koko tämän matkan rinnallani”, Hyysalo sanoi.

 

Yrittäjät

 

Linnassa nähtiin myös Suomen kasvuyrityskentän edustajia. Presidenttiparia kätteli esimerkiksi startup-konferenssi Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelä.

Linnaan asteli myös lastenkirjailija, koodari Linda Liukas sekä peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

 

Linnan jatkot

 

Rio Gandara / HS
Robin saapui ravintola Teatterriin.
Robin saapui ravintola Teatterriin.

Juhlien jatkot vietettiin hotelli Kämpissä. Musiikista vastasivat esimerkiksi Robin, Chisu ja Waltteri Torikka. Hotellin baari loisti kuitenkin vielä ennen iltakymmentä tyhjyyttään. Lähes ainoat paikalla olijat olivat julkkispariskunta Hanna Kärpänen sekä asianajaja Heikki Lampela.

Lue juttu jatkoista täältä.

 

Viime vuosien asut

 

HS:n kolttukoneeseen on puolestaan kerätty kiinnostavimmat Linnassa käytetyt puvut vuosilta 2009–2015. Kolttukoneeseen pääset tästä linkistä.

 

Mielenosoitukset Helsingissä

 

Mielenosoittajien välillä oli sunnuntaina Helsingissä yhteenottoja, jotka johtivat useisiin kiinniottoihin. Yhteensä poliisi otti sunnuntai-illan mittaan kiinni yli 130 ihmistä. Lue lisää täältä.

"Presidentti kehotti sopimaan", kertoo Lauri Lyly
"Presidentti kehotti sopimaan", kertoo Lauri Lyly
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoo, että kättelyn aikana presidentti Sauli Niinistö kehotti häntä sopimaan käynnissä olevat työmarkkinaosapuolten riidat.
Jani Toivola: Itsenäisyyspäivää tiiviisti perheen parissa
Jani Toivola: Itsenäisyyspäivää tiiviisti perheen parissa
"Taiteen kautta kerrotaan tarinoita ja tässä ajassa tarvitaan tarinoita", sanoo Jani Toivola.
Kiira Korpi: "Harjoittelen edelleen lähes päivittäin"
Kiira Korpi: "Harjoittelen edelleen lähes päivittäin"
"On ollut ihana asia, että olen voinut jatkaa luistelemista ja esiintymistä", sanoo Milanoon muuttanut Kiira Korpi.
Jutta Urpilainen kertoo, kuinka konkari valmistautuu juhliin
Jutta Urpilainen kertoo, kuinka konkari valmistautuu juhliin
Kansanedustaja Jutta Urpilainen on ollut Linnan juhlissa monta kertaa. Tässä hän kertoo, kuinka konkari valmistautuu niihin.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio valmiina ottamaan vieraita vastaan.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio valmiina ottamaan vieraita vastaan.
Kaisa Rautaheimo / HS
Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt
Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt
Kaisa Rautaheimo / HS
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla ja näyttelijä Eppu Salmisella oli hauskaa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla ja näyttelijä Eppu Salmisella oli hauskaa.
Antti Hämäläinen
Satu Taiveaho ja Antti Kaikkonen.
Satu Taiveaho ja Antti Kaikkonen.
Marion: Linnan juhlissa on oma fiiliksensä
Marion: Linnan juhlissa on oma fiiliksensä
Muusikko Marion Rung on Linnan juhlissa kolmatta kertaa. Hänen mukaansa juhliin tulo jännittää joka kerta yhtä paljon.
Petra Olli: Korkkarit voittivat painitossut
Petra Olli: Korkkarit voittivat painitossut
Petralla oli selvät visiot millaisessa asussa hän linnaan tulee, mutta lopputulos olikin aivan toisenlainen.
Sotaveteraani Pentti Lindsten saapui Linnan juhliin
Sotaveteraani Pentti Lindsten saapui Linnan juhliin
Timo Harakka haluaa tavata Arman Alizadin
Timo Harakka haluaa tavata Arman Alizadin
Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka kertoi illan keskeiseksi tavoitteeksi tavata Arman Alizadin. "En ole pitkään aikaan tavannut tätä mainiota herraa ja uskon, että hänellä on parhaiten räätälöity puku koko iltana", Harakka totesi.
Uransa päättänyt Jarkko Nieminen: "Tarkoitus oli lopettaa isosti ja hienosti"
Uransa päättänyt Jarkko Nieminen: "Tarkoitus oli lopettaa isosti ja hienosti"
Pienen tyttärensä isoäidin huomaan jättäneet Anu ja Jarkko Nieminen myötävät, että pieni ikävä vaivaa.
Ex-freestylelaskija Pekka Hyysalo: Heti oli selvää, että äidin tuon tänne!
Ex-freestylelaskija Pekka Hyysalo: Heti oli selvää, että äidin tuon tänne!
Entinen freestylelaskija, vuoden 2014 positiivisin suomalainen ja hyväntekijä Pekka Hyysalo toi Linnan juhliin äitinsä. – Ei mun tarvinnut paljon miettiä, kenet mä tänne mukaan otan. Äiti on ollut koko matkan mun rinnalla. Kyllä se oli ihan selvää, että äidin tänne otan, hän kertoi medialle Linnan edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat