Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäiset Linnan juhliin kutsutut breakdance-tanssijat valmistautuivat iltaan selvittämällä etikettiä

Anniina Tikka ja Jussi Sirviö olivat ensimmäiset Linnaan kutsutut breakdance-tanssijat.

Kotimaa
 
Katutanssijat kertasivat valssin askeleet Linnaa varten
Katutanssijat kertasivat valssin askeleet Linnaa varten
Breakdance-tanssijat Anniina Tikka ja Jussi Sirviö löysivät kutsun presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle matkan aikana kertyneestä laskupinosta. Juhliin valmistautumisessa apua ovat tarjonneet pariskunnan kaverit ja Google. Toimittaja Ruut Tolonen, kuvaus Akseli Valmunen, leikkaus Kristiina Marttinen.

Vaikka tanssisi työkseen, ei sekään välttämättä riitä silloin, kun eteisen lattialle matkan aikana kertyneestä laskupinosta löytyy kutsukirje tasavallan presidentiltä. Näin kävi breakdance-ammattilaisille Anniina Tikalle, 26, ja Jussi Sirviölle, 32, jotka osallistuivat sunnuntaina ensimmäistä kertaa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

”Hyvä kaveri piti meille pienen valssitunnin tuossa aiemmin. Pitää tänään vielä ottaa kertaustunti keskenämme”, pariskunta suunnitteli sunnuntaiaamuna ohjelmaansa päivälle.

Oman lajinsa saralla Sirviö ja Tikka puolestaan opettavat itse muita, sekä tanssikoulu Saiffassa Helsingissä että verkossa toimivan B-Boy & B-Girl Dojo -opetussivuston kautta 32 eri maassa. Virtuaalisen tanssikoulun asiakkaista valtaosa tulee Yhdysvalloista – hiphop-kulttuurin syntysijoilta.

”Tuntuu hurjalta, että sieltä halutaan meidän oppeja, kun me ollaan alun perin saatu ne juuri Jenkeistä”, Tikka miettii.

”Monesti me kerrotaan niiden tarinaa niille itselleen. Että kai tiedät, että tuossa sun naapurikorttelissa asuu yksi tämänkin tanssiliikkeen kehittäjä”, Sirviö naurahtaa.

Luultavasti juuri verkkotanssikoulu ja muut kuluvan vuoden aikana kertyneet saavutukset ovat syitä, joiden ansiosta Tikka ja Sirviö olivat ensimmäiset Linnan juhliin kutsutut breakdance-tanssijat. Tänä vuonna vieraiden valinnassa painotettiin kulttuurin uudistajia.

”Sitä me ehdottomasti ollaan tehty. Vaikka laji on alkanut Suomessa tosi pienestä, tilanne on nyt se, että Suomi tunnetaan monessa maassa juuri breikkareiden ansiosta. Aikaisemmin täältä lähdettiin tanssin perässä muualle, mutta nyt Itä-Euroopasta ja Pohjoismaista tullaan inspiroitumaan Suomeen”, Sirviö kertoo.

Hän aloitti katutanssin vuonna 1995, Tikka puolestaan muutamaa vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä molempien ura tapahtuu enimmäkseen ulkomailla

”Viikot pyöritetään firmoja ja treenataan, viikonloput ollaan yleensä kisaamassa, esiintymässä tai tuomaroimassa”, Tikka ja Sirviö kuvailevat arkeaan.

Esimerkiksi kesä kierrettiin Aasiaa, ja syksyyn on mahtunut kolme Amerikan-matkaa sekä Euroopan-reissuja. Erään niistä aikana myös kutsu Linnaan oli pudonnut Helsingin Kalliossa sijaitsevan kodin postiluukusta. Kotiosoitteensa pari haluaa pitää jatkossakin Suomessa. ”Tämä on loistava tukikohta, jossa on hyvä olla. Miksi täältä lähtisi?”

Illan juhlia varten pariskunta on paitsi harjoittelut valssia, googlannut etikettiä ja etsinyt Tikalle oikeanlaisia korkokenkiä kirpputoreja myöten, myös valmistellut vastausta toimittajien klassikkokysymykseen.

”Suomen itsenäisyys merkitsee minulle ensinnäkin sitä, että break-tanssijan näkökulmasta meillä on vapaus toteuttaa itseämme. Konkreettisesti se näkyy siinä, että pystymme matkustamaan vapaasti, toisin kuin monet muista maista tulevat kaverit”, Tikka aloittaa.

”Turvallisuus on myös hieno juttu. Kun palaa kotiin voi luottaa siihen, että Vaasankadulla ei ole vastassa mellakka”, Sirviö jatkaa.

Sitä ja lajinsa saamaa korkean tason tunnustusta pari suunnitteli juhlivansa sunnuntaina juuri niin pitkään kuin mieli tekee.

”Tälle illalle ei ole takarajaa”.

Akseli Valmunen
Anniina Tikka ja Jussi Sirviö pitävät Linnan juhliin saamaansa kutsua tunnustuksena koko Suomen katutanssikulttuurille.
Anniina Tikka ja Jussi Sirviö pitävät Linnan juhliin saamaansa kutsua tunnustuksena koko Suomen katutanssikulttuurille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat