Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulajasuosikki Robin loisti Kämpin jatkoilla: Itsenäisyyspäivänä ei sovi kuljeskella collareissa

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Robin saapui ravintola Kämpiin.
Robin saapui ravintola Kämpiin. Kuva: Rio Gandara / HS

Jos olikin tungosta Linnassa, samaa ei voi sanoa alkuillan jatkoista hotelli Kämpissä. Hotellin baari loistaa ennen iltakymmentä lähes tyhjyyttään. Lähes ainoat paikalla olijat ovat julkkispariskunta Hanna Kärpänen sekä asianajaja Heikki Lampela.

Mutta eivät he suinkaan ole paikalla mediaa varten, kuten joku irvileuka voisi väittää.

”Me käymme yleisesti täällä, tämä on vakiopaikkamme, jossa tapaamme ystäviämme”, kaksikko vakuuttelee.

Illan suurin ja se todellinen tähti on kuitenkin jo paikalla: laulaja Robin.

Nuorukainen aikoo esiintyä Yleisradion suorassa lähetyksessä, mutta antaa rennon hyväntuulisena haastatteluita vain pari minuuttia ennen esiintymistään.

Sen verran suuri tähti ja karismaattinen tyyppi on kyseessä, että osa toimittajakunnastakin unohtaa työnsä ja ryhtyy selfie-hetkeen laulajan kanssa.

Ja Robinhan lähtee ilomielin.

Robin tunnustautuu itsenäisyyspäivänviettäjäksi numero yksi.

”Kotona on pitänyt pukeutua aina parempiin vaatteisiin, collareissa ei ole sopinut kuljeskella. Katsoimme joka ikinen vuosi Tuntematonta sotilasta”, laulaja kertoo.

Samaa perinnettä hän on jatkanut nyt vanhempanakin. Esimerkiksi itsenäisyyspäivänä Tuntematon tuli katsottua Kämpin hotellihuoneessa.

”Tosin täytyy tunnustaa, että nyt nukahdin.”

Kämpin aulassa tappaa aikaansa myös värikkäästi pukeutunut, iloisesti ranskaa soriseva joukko. He odottavat Linnan juhlista Kongon tasavallan suurlähettilästä.

”Tule haastattelemaan!” kongolaisporukka käskyttää.

”Te unohdatte aina Afrikan. Afrikan pitää olla enemmän esillä”, sanoo topakasti suurlähettiläs Guillond Clouis'n avustaja Murielle Räsänen.

Joukko kehuu suomalaisten tapaa juhlia itsenäisyyttä. Siinä, että presidentti kättelee kaikki vieraansa, ei ole heistä lainkaan mitään outoa, päinvastoin.

”Esimerkiksi Ranskassa Hollande ei kättele ketään, eikä siis tunne ketään henkilökohtaisesti. Tämä on hyvä tapa”, Räsänen sanoo.

Kongon suurlähettiläs asuu Moskovassa, mutta on tullut varta vasten ihmisiä tapaamaan Helsinkiin. Kämp on valikoitunut tänäkin vuonna asuinpaikaksi, ”koska suurlähettiläs tykkää tästä”.

Seuraavassa hetkessä Räsänen huomaa suomalaisen kansallispuvun.

”Ihana!” hän huutaa ja ryntää ottamaan kuvaa muusikko Petra Lampisesta, joka on tullut laulamaan Kämpiin Suomen kansan rivoja runoja.

”Suosio on yllättänyt”, muusikko kertoo.

Lampinen on mukana ryhmässä, joka teki tänä vuonna runoista näyttämöteoksen. WSOY julkaisi aiheesta myös kirjan.

Elias Lönnrot keräsi nämä samat runot aikoinaan kansalta, mutta ne sensuroitiin. ”Ne olivat uhka Suomen kansan siveälle maineelle”, Lampinen kertoo.

Lönnrot kuitenkin säilytti runot. Ja nyt Lampinen ja kumppanit kiertävät esittämässä niitä. Eli rivot runot on palautettu kansalta kansalle.

Suomalaisten sanasto on ollut siltä osin ollut varsin rikas, kertoo Lampinen.

Ja niin totta vie onkin. Esimerkiksi miehen sukupuolielintä kuvaavia sanoja on kaikkiaan 900.

Mitä suorapuheinen runousasiantuntija sanoisi näin itsenäisyyspäivän kunniaksi tähän: mikä niistä vanhan kansan rivoista sanoista olisi sopivin kuvaamaan meitä suomalaisia?

”Kyllä me ollaan melkosia koinuneuvoksia. Se tarkoittaa, että kovia panemaan. Me suomalaiset osaamme iloita ja elää elämää”, Lampinen tuumii.

Mutta käännytäänpä vielä Kämpin muun, vielä varsin vähälukuisen vierasjoukon puoleen.

Linnassa vietettiin tänä vuonna kulttuuriteemaa. Mikä julkkispariskunta Lampela-Kärpäselle oli sykähdyttävin kulttuurielämys tänä vuonna?

Hanna Kärpäseltä tulee vastaus heti:

”Aika vähän tulee seurattua sellaista pinnallista kulttuuria.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat