Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa asetta käytettiin nyt ensimmäistä kertaa mielenosoituksen yhteydessä

Tällainen on poliisin itsenäisyyspäivänä käyttämä painease – nainen kuoli aseen muovikuulaan USA:ssa

Kotimaa
 
Poliisi käytti viime itsenäisyyspäivänä paineilma-asetta
Poliisi käytti viime itsenäisyyspäivänä paineilma-asetta
Itsenäisyyspäivän mielenilmaukset johtivat vuonna 2015 toistuviin yhteenottoihin poliisin ja mielenosoittajien välillä. Illan aikana poliisi käytti ainakin kahdesti paineilma-asetta.

Poliisin mielenosoittajia vastaan itsenäisyyspäivänä käyttämä joukkojenhallinta-ase FN 303 on paineilmalla toimiva ase, jolla ammutaan muovikuulia. Suomessa se on ollut käytössä helmikuusta 2014 alkaen, joskaan käyttökokemuksia ei ole paljoa kertynyt.

Itsenäisyyspäivänä poliisi ampui paineilma-aseella Helsingin Töölössä seitsemän laukausta. Tätä ennen äärioikeistolaisten 612-kulkuetta häiritsemään pyrkineet vastanmielenosoittajat heittivät poliisia kivillä tai muilla tavaroilla. Toisen kerran poliisi käytti asetta vielä itsenäisyyspäivän iltana, kun se motitti vastamielenosoittajia Temppeliaukion kirkon edustalle.

Poliisi kertoi maanantaina, että voimankäyttötilanne käydään läpi sisäisesti. Niin tehdään aina poliisin voimankäyttötilanteessa.

”Tämä oli ensimmäinen kerta Suomessa, kun asetta käytettiin mielenosoituksen yhteydessä. Helsingissä sitä on käytetty aiemmin ainakin kerran kotitehtävällä”, kertoo Helsingin poliisin erityistoimintayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola.

Erityistoimintayksikkö tunnetaan kansanomaisemmin nimellä Karhu-ryhmä.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuussa, että elokuuhun 2014 mennessä poliisi oli käyttänyt asetta ainakin kolmesti Helsingissä ja kerran Vantaalla. Kaikissa tilanteissa huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alainen henkilö oli ensin uhannut poliisia väkivallalla asunnossa tai muissa sisätiloissa.

Kahdessa tapauksessa poliisi ampui taltutettavaa henkilöä jalkaan. Kahdella muulla kerralla tilanne laukesi, kun poliisi otti laitteen esille ja uhkasi sillä.

Verrattuna etälamauttimeen paineilma-aseen hyötynä on Porolan mukaan ainakin pitkä kantomatka.

”Etälamauttimen vaikutus ulottuu vain muutaman metrin päähän”, Porola sanoo.

Paineilma-aseen kantomatka on korkeintaan 70 metriä. ”Myös ulkovaatteet voivat estää etälamauttimen vaikuttavuuden.”

Kimmo Räisänen
Ylikonstaapeli Jarmo Haavisto esitteli FN 303 -asetta HS:lle helmikuussa 2014.
Ylikonstaapeli Jarmo Haavisto esitteli FN 303 -asetta HS:lle helmikuussa 2014.

Aivan ongelmaton paineilma-ase FN 303 ei ole. Sen tuotanto aloitettiin vuonna 2003, ja jo vuonna 2004 21-vuotias nainen kuoli Yhdysvaltojen Bostonissa aseella ammutun muovikuulan osuttua hänen silmäänsä. Bostonin poliisin selvityksissä kävi ilmi, että FN 303:n osumatarkkuus alkaa heikentyä noin kolmensadan ammutun laukauksen jälkeen.

Bostonin poliisi luopui aseiden käytöstä vuonna 2007.

Porola ei ole tietoinen, että aseen belgialainen valmistaja FN Herstal olisi tapauksen jälkeen tehnyt aseeseen muutoksia osumatarkkuuden osalta.

”Olemme lähteneet siitä, että tämä ei ole kuitenkaan luotiasetta vastaava ase. Sen tarkkuus riittää, kun joukkojenhallintatilanteessa ammuttaan alaraajoihin. Meidän toimintamalleihimme ei ylemmäs ampuminen kuulu”, Porola sanoo.

”Tarkkuus heikkenee joka tapauksessa, mitä kauemmas ammutaan.”

Suomen poliisin lisäksi FN 303 löytyy ainakin Belgian terrorismivastaisesta yksiköstä ja Antwerpenin poliisin käytöstä sekä Turkin mellakkapoliisilta.

Turkissa mielenosoittaja sai Hurriyet-lehden mukaan vammoja kesällä 2013, kun FN 303 -asetta käytettiin Ankarassa Gezi-aukion mielenosoituksissa. Turkissa asiasta tehdyn selvityksen mukaan FN 303:n muoviammuksen osuma ihmiseen vastaa lyöntiä 11 kilon painoisella moukarilla, kertoo Hurriyet-lehti. Raportin mukaan poliisin ei tule tähdätä aseella kasvoihin tai päähän, sillä osuma voi aiheuttaa kuoleman.

Sama tosin todetaan jo FN 303:n käyttöohjeissa vuodelta 2008.

”Älä koskaan tähtää laukaisinta kohteen niskaan tai päähän. Näihin kohteen ruumiinosiin osuminen voi aiheuttaa pysyviä vammoja ja/tai kohteen kuoleman”, ohjeissa varoitetaan.

FN 303:n ammukset voivat sisältää erilaisia maalisekoitteita, jauhetta tai pippurikaasun vaikuttavaa ainesosaa kapsaisiinia. Helsingin poliisin käyttämät ammukset sisältävät jauhetta, sanoi viestintäjohtaja Juha Hakola Ylen Aamu-tv:ssä.

Poliisi Vapaus pelissä –mielenosoittajille: ”Olemme varautuneita voimankäyttöön”
Poliisi Vapaus pelissä –mielenosoittajille: ”Olemme varautuneita voimankäyttöön”
Helsingin poliisi motitti Vapaus pelissä -mielenosoituksen Hesperian puistoon ja ilmoitti kovaäänisen välityksellä, ettei mielenosoittajia päästetä lähestymään 612-yhdistyksen järjestämää ”isänmaallisen soihtukulkuetta”.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat