Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkeilyn verotus kiristyy – tarkista hakukoneella onko oma mökkikuntasi kiinteistöveroa nostavien listalla

Joka kuudes kunta nostaa ensi vuonna vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroa.

Kotimaa
 
Sixten Johansson / Lehtikuva
Kesähuvila merenrannalla Raaseporin saaristossa. Raasepori ei nosta mökkien verotusta.
Kesähuvila merenrannalla Raaseporin saaristossa. Raasepori ei nosta mökkien verotusta. Kuva: Sixten Johansson / Lehtikuva
Fakta

Valtio kannustaa korotuksiin

 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti 30. lokakuuta lain, joka mahdollistaa vapaa-ajan asuntojen entistä suuremman verottamisen.

 Ennen muutosta kunta on voinut periä vapaa-ajan asunnosta 0,6 prosenttiyksikköä suurempaa kiinteistöveroa kuin vakituisista asuinrakennuksista.

 Ensi vuodesta lähtien poikkeus nousee yhteen prosenttiyksikköön.

 Valtiovarainministeriön mukaan muutoksella pyritään auttamaan talousvaikeuksissa olevia kuntia.

Kaikkiaan 54 kuntaa on ilmoittanut nostavansa ensi vuonna vapaa-ajan asunnoista perittävää kiinteistöveroa.

Eniten veroa nostaa Jyväskylä. Kaupungin mökkivero nousee 1,1 prosentista 1,55:een. Myös Forssa, Hailuoto, Kajaani, Ristijärvi ja Seinäjoki korottavat veroa roimasti.

Pääkaupunkiseudun kunnat pitävät kiinteistöveron vuoden 2015 tasolla. Vantaalla vero on yksi prosentti ja muualla pääkaupunkiseudulla 0,8 prosenttia.

Korotusten taustalla on lokakuun lopussa voimaan astunut lakimuutos, joka sallii vapaa-ajan asuntojen entistä suuremman verottamisen.

Veroa eniten nostavissa kunnissa mökkiläisille koituu muutoksesta arviolta muutaman kymmenen euron lisälasku.

Verohallinnon mukaan vuonna 2006 rakennetun, hyvin varustellun ja 70 neliömetrin kokoisen mökin kiinteistövero on Jyväskylässä tänä vuonna noin 300 euroa. Vuonna 2016 vastaavasta mökistä täytyy puolestaan maksaa veroja noin 400 euroa.

Kesämökkien arvo vaihtelee kuitenkin Suomessa merkittävästi mökin koon, iän ja varustelutason perusteella. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on rakennettu eniten mökkejä 1970-luvulla ja niiden keskimääräinen pinta-ala on 48 neliötä.

Tämän perusteella keskimääräisen mökkiläisen kiinteistövero noussee Jyväskylässä vähemmän kuin Verohallinnon esimerkki osoittaa.

Veron nostoa perustellaan Jyväskylässä tiukalla taloustilanteella ja valtion esimerkillä.

”Meillä tärkein peruste oli se, että tarvitsimme lisää verotuottoa. Tämä nosto tuo meille 220 000 euroa lisää. Se ei toki ole hirveän paljon, mutta kestävyysvajetta täytyy paikata jollain tavalla. Siitä voi tietenkin keskustella, olisiko velan ottaminen järkevämpää”, sanoo Jyväskylän talousjohtaja Ari Hirvensalo.

Hän uskoo, että valtaosa Suomen kunnista tulee nostamaan kiinteistöveroaan tulevien vuosien aikana.

”Korotuksen mahdollistava lakimuutos hyväksyttiin lokakuun lopussa, joten siitä oli vain reilut kaksi viikkoa aikaa eräpäivään, jolloin kuntien piti ilmoittaa vuoden 2016 veroprosentit. Voi olla, että kaikki kunnat eivät ehtineet tehdä päätöstä veron nostamisesta.”, Hirvensalo arvelee.

Kaksi kuntaa ilmoitti muista poiketen laskevansa vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroa 0,1 prosenttiyksiköllä — toinen tosin vahingossa.

Kiteen talous- ja hallintojohtajan Tiina Eskelisen mukaan päätöstä tehdessä tapahtui näppäilyvirhe. Verotaso oli tarkoitus säilyttää entisellään, ja kaupunki aikoo ottaa asian uudelleen käsittelyyn.

Sen sijaan Evijärven kunta laskee mökkiveroa tarkoituksella 1,25 prosentista 1,15 prosenttiin. Kunnanjohtaja Teemu Kejosen mukaan veroa päätettiin laskea, koska sen todettiin olevan korkeampi kuin muilla Etelä-Pohjanmaan kunnilla.

”Vapaa-ajan asukkaat ovat meille erittäin tärkeä ryhmä. Meillä on vakituisia asukkaita noin 2 600 ja kesämökkejä 700. Kunnalta jää nyt saamatta arviolta 9 000 euron verotulot, mutta päätös voi tulla kannattavaksi, jos se lisää vapaa-ajan asuntojen rakentamista”, Kejonen sanoo.

Kiinteistöveron nostaminen tuskin tuo mökkiläisille lisäpalveluja. Kuntaliiton veroasiantuntija Jukka Hakola toteaa, että kiinteistövero on tavallinen osa kunnan rahoituskokonaisuutta.

Kunnat siis rahoittavat kiinteistöverolla kaikkea toimintaansa.

”Sellainen käsitys on yllättävän sitkeässä, että nimenomaan kiinteistöverolle pitäisi saada jotain suoraa vastinetta. Meillä vastine tulee yleisten kaupungin toimintojen kautta, eli teiden kunnossapitona ja niin edelleen”, sanoo Jyväskylän talousjohtaja Hirvensalo.

Hirvensalo ei usko, että veron korottaminen heikentää myöskään kaupungin mainetta mökkiläisten silmissä.

”Kuntien väliset erot ovat tässä asiassa aika marginaalisia. Jos mökkiläinen löytää hyvän tontin Päijänteen rannalta, niin en tiedä, onko 1,55 prosentin kiinteistövero merkittävä asia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat