Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saadaanko etelään valkea joulu – se selviää ehkä vasta jouluviikolla

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tuuli heilutti joulukuusta Tuomaan markkinoilla Helsingin Senaatintorilla perjantaina.
Tuuli heilutti joulukuusta Tuomaan markkinoilla Helsingin Senaatintorilla perjantaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ennätyslämmin joulukuun alku ei ole vielä poissulkenut Etelä-Suomen valkoista joulua. Ilmatieteen laitoksen mukaan valkoisen joulun ennustaminen voi kuitenkin jäädä jopa jouluviikolle.

”Säätila on vaikeuttanut ennustemallien tekemistä. Se näkyi esimerkiksi viime viikon perjantaina, kun meillä oli vaikeuksia tehdä ennuste viikonlopun säälle” päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Ennusteiden tekemistä on vaikeuttanut muun muassa lännestä virtaavien poikkeuksellisten lämpimien ilmamassojen määrä. Kokko kertoo, että Etelä-Suomen lumitilanne ja pakkaskelit riippuvat paljolti ilmamassojen tulosuunnasta.

”Ilmamassojen virtausrakenteeseen pitäisi saada selvä muutos. Nyt tänne virtaa lauhaa ilmaa lännestä, mutta sen sijaan tänne pitäisi saada kylmää ilmaa pohjoisesta tai idästä”, Kokko toteaa.

Ainakaan tälle viikolle ei ole luvassa itäisiä ilmamassoja, vaan lännestä tuleva lämmin ilma hallitsee Suomen säätä.

”Yleisilme koko viikolle taitaa olla alkuviikon kaltainen. Välillä Suomen yli kulkee korkeapaineen selänteitä ja välillä saadaan matalapaineita. Tiistaiaamu on Etelä-Suomessa aurinkoinen, kunnes taivas pilvistyy lännestä alkaen. Sateet ovat etelässä hajanaisia”, Kokko kertoo.

Epävakainen sää jatkuu koko viikon. Välillä saadaan hajanaisia sadekuuroja ja välillä on selkeää. Päivälämpötila vaihtelee pilvisyyden mukaan parin lämpöasteen ja kuuden lämpöasteen välillä.

”Ennätyksiä ei enää rikota”, Kokko vakuuttaa.

Ahvenanmaalla mitattiin viikonloppuna yli 11,1 asteen lämpötila, joka on joulukuun lämpöennätys. Kemiönsaarella mitattiin viime kuussa 14,3 asteen lämpötila, joka taas on marraskuun lämpöennätys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat