Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon Kauklahdessa vanhukset saavat elää ”elämänmakuista” elämää loppuun asti

”Ei ole valittamista. Se on ihana juttu”, 71-vuotias Seppo Käppi sanoo.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksen asukkaat Hellä Kaarela (vas.) ja Pentti Hakala (oik.) pelaavat muiden kanssa ilmapallolla lentopalloa.
Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksen asukkaat Hellä Kaarela (vas.) ja Pentti Hakala (oik.) pelaavat muiden kanssa ilmapallolla lentopalloa. Kuva: Rio Gandara / HS

Ilmassa suihkivat joulunpunaiset ilmapallot, kun pyörätuolissa istuvat vanhukset pelaavat sulkapallomailoilla lentopalloa. Päässä on tonttulakit, stereoissa soi iskelmä. Useimmilla näyttää olevan silmin nähden hauskaa.

”Ei ole valittamista. Se on ihana juttu”, peliin osallistunut Seppo Käppi, 71, tiivistää arvionsa Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksessa asumisesta.

Paikan ideana on, että vanhukset saisivat elää ”elämänmakuista” elämää omien arvojensa mukaan loppuun asti. Tähän kuuluu asumista itse sisustetuissa yksiöissä tai kaksioissa, oman äänen esiin tuovia asukaskokouksia, yhteisöllisyyttä ja toimintaa, kuten levyraatia, tuolijumppaa ja karaokea.

”Asukkaat eivät tule tänne potilaaksi laitokseen”, palveluesimies Merja Sivula sanoo.

Keskukseen muutetaan vasta, kun vanhus ei pärjää kotona, vaikka saisi palveluja ja tukea. Useimmat asukkaat ovat pyörätuolissa tai muistisairaita. Vuokraan kuuluu ateriat ja ympärivuorokautinen hoiva ja se määräytyy tulojen mukaan.

Käpin mielestä yksi parhaista asioista seniorikeskuksessa asumisessa on vapaus. Hän käy välillä yöpymässä vaimon luona kotona ja vapaaehtoistyöntekijän kanssa ostoksilla Helsingissä. Ruokakin on hyvää, vaikkei se ihan aina miellytä.

”Silloin tilaamme pitsataksilla pitsaa. Sen joutuu sitten kyllä maksamaan itse”, hän kertoo.

Käppi laulaa asukkaiden lauluryhmässä ja osallistuu viikoittaiseen vanhusten ja pikkulasten yhteiseen liikuntatapahtumaan. Siellä lapset huutavat Seppo-setää pelaamaan palloa.

Muun muassa Tapio Rautavaaran kappaleita tulkitsevalla Kartanon seniorit -lauluryhmällä riittää keikkoja palvelukeskuksissa ja seurakunnassa.

”Sekin on ihana juttu. Saamme riisipuuroa, kahvit ja piparit. Tällaista bisnestä.”

Myös omaisten toivotaan olevan asukkaiden elämässä mukana. Juha Antikainen käy usein viemässä äitiään Anja Antikaista, 89, ulkoilemaan.

”Täällä on hirveän paljon toimintaa. Se ei tietysti lämmitä niitä, jotka eivät pysty osallistumaan ryhmän tahdissa. Omaisten rooli on silloin tärkeä”, Juha Antikainen sanoo.

Hän on silti erittäin tyytyväinen seniorikeskuksen puitteisiin ja henkeen: paikassa ei itketä resurssien puutetta.

”Olennaista on tekemisen asenne. Kerran seurasin, kun keskuksen pesulassa työskentelevä, ehkä vietnamilaistaustainen nuori veti vanhukselle karaokea ja lauloi suomalaista iskelmää. Hänelle olisin antanut työn sankarin mitalin.”

Rio Gandara / HS
Juha Antikainen käy usein seniorikeskuksessa viemässä äitiään Anja Antikaista ulkoilemaan. Äiti käyttää myös yksityisen fysioterapeutin palveluita.
Juha Antikainen käy usein seniorikeskuksessa viemässä äitiään Anja Antikaista ulkoilemaan. Äiti käyttää myös yksityisen fysioterapeutin palveluita.
Rio Gandara / HS
Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksen asukas Seppo Käppi kokeilee kuntolaitetta palveluohjaaja Sirpa Oinosen avustamana.
Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksen asukas Seppo Käppi kokeilee kuntolaitetta palveluohjaaja Sirpa Oinosen avustamana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat