Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulun suurimmassa vanhainkodissa talo tarjoaa kaiken – ruoan, lääkkeet, palvelut

Vastikään peruskorjattu Hiirosenkoti valmistui vanhainkodiksi jo 1950-luvulla.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Toini Poussu (oik.) vietti Hiirosen vanhainkodissa 90-päiväänsä. Kummityttö Aila Katiska (vas.) toi kakkua koko osastolle.
Toini Poussu (oik.) vietti Hiirosen vanhainkodissa 90-päiväänsä. Kummityttö Aila Katiska (vas.) toi kakkua koko osastolle. Kuva: Vesa Ranta

Bruno Hyvönen, 94, rullaa rollaattorillaan osastolta toiselle Oulun suurimmassa vanhainkodissa, 122-paikkaisessa Hiirosenkodissa. Vierailu Helmi -vaimon, 96, luona naapuriosastolla kuuluu päivärutiiniin.

”Avioparit pyritään mielellään sijoittamaan samaan huoneeseen, mutta hoidon tarve vaikuttaa myös ratkaisuun”, kertoo palvelupäällikkö Maria Vahtola.

Vastikään peruskorjattu Hiirosenkoti valmistui vanhainkodiksi jo 1950-luvulla.

Sitä voi yhä pitää perinteisenä vanhainkotina. Suurin osa paikoista on pitkäaikaisia, mikä tarkoittaa sitä, ettei asiakas muuta enää omaan kotiin.

Irma Väisäsellä, 83, on oma huone pitkäaikaisosastolla. Aika kuluu sängyssä lepäillen ja katsellen vanhoja mustavalkoisia elokuvia.

Osaston asukkaat eivät juurikaan kykene liikkumaan. Oma rauha on kuitenkin taattu, sillä pääsääntöisesti kaikki Hiirosenkodissa asuvat omissa huoneissaan.

Täälläkin on viime vuosina lisätty lyhytaikaista hoitoa. Kotona asuvat vanhukset tulevat laitokseen muutaman päivän tai parin viikon jaksolle kuntoutumaan ja palaavat sen jälkeen takaisin kotiinsa.

Tekemistä kuntoutusosastolla riittää: jumppaa, kuntosalia, laulamista ja kädentöitä. Talosta löytyy ammattilaisia moneen lähtöön: fysioterapeutteja ja askartelunohjaajia.

Kaikki palvelut sisältyvät asiakasmaksuun, myös ruoka ja lääkkeet.

Oulun kaupungin linjauksen mukaan kutakin asiakasta kohden on 0,65 työntekijää. Hoivaosastolla henkilökuntaa on hieman vähemmän, 0,55 per asiakas.

Toini Poussun 90-vuotispäivän kunniaksi kuntoutusosastolla kilisevät kakkukahvit. Aila Katiska on tuonut kakun kummitätinsä juhliin.

”Juhlat oli tarkoitus viettää kotona, mutta muutama viikko sitten täti joutui sairaalaan. Hoivapaikka-anomus on nyt vetämässä. En voi jättää häntä yksin enää”, Katiska sanoo.

Katiskan toiveena on saada tädille pienestä hoivakodista oma huone, jonka voisi sisustaa omilla tavaroilla.

”Kaunis pieni huone, jossa apu olisi koko ajan saatavilla ja jossa voisimme käydä häntä katsomassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat