Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurten kaupunkien terveysmenoissa isot erot – yli puolet kustannuksista tulee vanhuksista

Terveyskuluissa on suurten kaupunkien välillä isot erot. Yli puolet hoivakotien kuluista syntyy vanhuksista.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksen asukkaat Hellä Kaarela (vasemmalla edessä), Jarmopekka Väisänen (vasemmalla verkon toisella puolella), Tellervo Marttinen ja Pentti Hakala pelaavat muiden kanssa ilmapallolla lentopalloa.
Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksen asukkaat Hellä Kaarela (vasemmalla edessä), Jarmopekka Väisänen (vasemmalla verkon toisella puolella), Tellervo Marttinen ja Pentti Hakala pelaavat muiden kanssa ilmapallolla lentopalloa. Kuva: Rio Gandara / HS

Terveydenhuoltoon uppoaa kunnallista verorahaa, mutta toisissa kaupungeissa sitä uppoaa merkittävästi enemmän kuin toisissa.

Kuntaliiton selvityksen mukaan isoista kaupungeista edullisimmin palvelunsa järjestää Espoo, kun taas eniten verorahaa terveyspalveluihin saadaan kulumaan Oulussa.

Raha palaa pitkälti ikääntyneiden hoitoon ja hoivaan. Keskimäärin yli puolet kaikista kustannuksista menee isoissa kaupungeissakin yli 65-vuotiaiden terveydenhuoltoon.

Miksi vanhustenhoito Espoossa on halpaa ja Oulussa kallista?

Oulua ja Espoota ei voi verrata keskenään, väittää Oulun vanhustyön johtaja Anna Haverinen.

”Kuntalaisten varallisuus on eri tasolla”, Haverinen sanoo. Varallisuus vaikuttaa sekä sairastavuuteen että mahdollisuuksiin maksaa terveydenhuollon palveluistaan itse.

Espoo ja Oulu ovat isoista kaupungeista kaikkein nuorimpia ikärakenteeltaan. Niissä yli 75-vuotiaiden määrä on kuitenkin viimeisen neljän vuoden aikana kasvanut selkeästi enemmän kuin muualla.

Espoossa päästiin perustamaan palveluja kasvavalle vanhusväestölle lähes puhtaalta pöydältä.

”Meillä ei ole ollut rasitteena vahvaa laitoskantaa. Laiva on kääntynyt nopeasti. Palvelurakenteesta on nopeasti luotu kevyt ja avohoitopainotteinen”, kertoo Espoon vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen.

Ovatko oululaiset vanhukset sairaampia kuin espoolaiset?

Kyllä. Espoossa väestö on kaiken kaikkiaan terveempää kuin muualla.

”Meillä on myös iso osuus ruotsinkielisiä, jotka tutkitusti ovat terveempiä ja elävät pitempään kuin suomenkieliset”, Lyytikäinen toteaa.

Oulussa asuu selkeästi sairaampaa väkeä. Kansantautien esiintyvyys ja yleinen sairastavuus ovat Pohjois-Suomessa korkeammalla tasolla kuin Etelä-Suomessa.

Oululaisilla ikääntyneillä on siis espoolaisia useammin esimerkiksi sepelvaltimotauti, diabetes, keuhkoahtauma, Alzheimerin tauti, syöpä, reuma, nivelrikko tai masennus.

Hoidetaanko vanhukset kalliisti laitoksissa vai edullisesti kotona?

Espoossa 92 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona, Oulussakin 91 prosenttia.

Kulut moninkertaistuvat siinä vaiheessa, kun kotona asuminen ei enää onnistu. Tämän elämänvaiheen hoitoon kunta voi valita joko kustannusrakenteeltaan kevyemmän tehostetun palveluasumisen tai kalliimman laitosasumisen, joka muistuttaa perinteistä vanhainkotia.

Tehostetussa palveluasumisessa vanhukset maksavat yleensä itse vuokran, lääkkeet, ruoan ja muut palvelut. Laitoksissa talo tarjoaa asiakasmaksua vastaan kaiken.

Espoolaisista yli 75-vuotiaista vain noin yksi sadasta on laitoshoidossa. Viimeinenkin terveyskeskuksen vuodeosasto lakkautettiin viime keväänä, eikä vanhainkotejakaan ole jäljellä kuin muutama.

Oulussa laitoksia yhä riittää ja uusin niistä on vain neljän vuoden ikäinen. Rajakylän hoivan 90-paikkaista vanhainkotia alettiin rakentaa 2009 ja se maksoi kaupungille noin 14 miljoonaa euroa.

Valtakunnallisen linjauksen mukaan ikäihmisten ympärivuorokautinen hoito pitäisi järjestää muualla kuin laitoksissa, joten Oulu on kulkenut investoinneissaan omia teitään.

”Oululaisessa päätöksenteossa on aikaisemmin haluttu, että laitoksia on. Nyt niiden kanssa on sitten oltu tuskissa”, Haverinen toteaa.

Oulu on onnistunut karsimaan kustannuksiaan parin viimeisen vuoden aikana.

”Nyt on saman verran vanhusten laitospaikkoja jo vähennetty kuin neljä vuotta sitten valmistui. Pitkäaikaisen laitoshoidon paikkoja on muutettu kuntoutus- ja asumispaikoiksi”, Haverinen kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat