Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MTK rikkonut yt-lakia? Tutkintapyyntö: Johto teki päätökset ensin ja aloitti vasta sitten neuvottelut

Yhteistoiminta-asiamies on aloittanut MTK:ssa historiallisen tarkastuksen yt-neuvottelujen lainmukaisuudesta.

Kotimaa
 
Ismo Pekkarinen / LEHTIKUVA
MTK eli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton pääkonttori Simonkadulla Helsingissä.
MTK eli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton pääkonttori Simonkadulla Helsingissä. Kuva: Ismo Pekkarinen / LEHTIKUVA
Fakta

Yt-asiamies valvoo, neuvoo ja tarkastaa

 Antaa ohjeita ja neuvoja yt-lakien soveltamisessa.

 Yhteistoiminta-asiamiehellä on oikeus tarkastaa yritys, mikäli hän epäilee laiminlyöntejä.

 Asiamies voi kehottaa korjaamaan lainvastaisen menettelyn ja estää sen uusimisen.

 Yhteistoiminta-asiamies voi viedä asian poliisitutkintaan, jos lain rikkomisesta seuraa rangaistus.

Yhteistoiminta-asiamies on aloittanut historiallisen tarkastuksen, jonka kohteena on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) ylin johto. Yli viisi vuotta työskennellyt asiamies ei ole koskaan aikaisemmin käynnistänyt tarkastuksia.

Tarkastus on saanut alkunsa MTK:n sisältä lähteneestä tutkintapyynnöstä.

Helsingin Sanomien haltuunsa saaman tutkintapyynnön mukaan MTK:n johto on päättänyt ensin mittavista organisaatiomuutoksista ja käynnistänyt yhteistoimintaneuvottelut (yt) vasta päätösten jälkeen. Lain mukaan neuvottelut pitäisi käydä ennen päätöksentekoa.

Tilanne on jännittävä, sillä MTK:n johtokunnan pitäisi päättää uudesta organisaatiosta ja nimityksistä keskiviikkona tai viimeistään ensi viikolla. Erilaisia uusia organisaatiomalleja on ollut syksyn aikana esillä ainakin kolme, HS:n haltuunsa saamat asiakirjat kertovat.

Lain mukaan yt-neuvottelut pitää käydä ennen uudesta organisaatiosta päättämistä, jos muutoksilla on vaikutuksia työtehtäviin tai työsuhteisiin. Lain noudattamista valvoo yhteistoiminta-asiamies, joka tutkimiseen jälkeen voi kehottaa korjaamaan lainvastaisen menettelyn tai estää lainvastaisuuksien toistumisen.

Yhteistoiminta-asiamies voi myös tehdä ilmoituksen poliisille esitutkintaa varten, jos hänen mielestään lain rikkomisesta seuraisi rangaistus.

Yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala vahvistaa Helsingin Sanomille, että tarkastusprosessi MTK:ssa on kesken. Hietala on lähettänyt MTK:n puheenjohtajalle Juha Marttilalle kysymyksiä, joihin tämän pitäisi vastata kuluvan viikon aikana.

”Jos vastausta ei tule tällä viikolla, niin sitten ensin viikolla pyydän sitä”, sanoo Hietala. Yhteistoiminta-asiamies ei ole perustamisensa jälkeen 2010 käynnistänyt yhtään tarkastusta yrityksissä tai yhteisöissä.

Yhteistoiminta-asiamiehen saaman muistion mukaan MTK:n johtokunta on ilmeisesti päättänyt organisaatiouudistuksesta jo viime elokuussa. MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi esitteli tuolloin asian henkilöstölle niin, että uuden organisaation piti aloittaa marraskuun alussa.

Lokakuun puolivälissä MTK:n johtokunta päätti vieläpä panna sisäiseen avoimeen hakuun uusien yksiköiden johtajanpaikat, kantelumuistio kertoo. Järjestö haki sisäisellä haulla johtajia elinkeinopoliittisen ryhmän sekä järjestö- ja viestintälinjan vetäjiksi.

Muistion mukaan itse yt-neuvottelut käynnistyivät vasta 9.11.2015 eli kuukausia sen jälkeen, kun päätökset organisaation muuttamisesta oli jo tehty ja osa tehtävistä oli pantu hakuun ja niiden hakuajatkin olivat jo päättyneet.

Lisäksi MTK:n vielä perustamattoman järjestö- ja viestintälinjan johtoon on aloitettu salainen rekrytointi konsulttiyrityksen kautta kesken yt-neuvottelujen, kantelu perustelee. HS:n selvityksen mukaan tällainen haku on ollut käynnissä, ja vahvin ehdokas uuden linjan johtoon on Pellervon taloustutkimuksen väliaikainen toimitusjohtaja Perttu Pyykkönen.

MTK:n ylin johto eli puheenjohtaja Juha Marttila ja toiminnanjohtaja Antti Sahi sanoivat Helsingin Sanomille maanantaina, että yt-neuvotteluissa on ollut tarkoitus menetellä lain mukaan ja koko organisaatio on ollut mukana muutoksessa.

”Meillä on puhtaat jauhot pussissa. On eri asia, jos jokin juridinen virhe on tässä asiassa, niin sitten se on osaamattomuutta. Että sitten otetaan oppia. Mitään tarkoituksellisuutta tässä ei ole takana”, puheenjohtaja Marttila sanoo.

Hänen mukaansa yt-neuvotteluiden selvitysprosessi on käynnistynyt ”yllättäen”, sillä mitään henkilöstön vähentämispyrkimyksiä yhteistoimintaneuvotteluissa ei ole ollut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat