Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akava hämmästelee ”pakkolakien” poliittista ohjausta – ”10 vuodessa en ole törmännyt vastaavaan”

”On ihan poikkeuksellista, että yksityiskohdatkin ovat poliittisessa ohjauksessa”, johtaja Maria Löfgren sanoo.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Akavan Maria Löfgren oudoksuu hallituksen pakkolakien valmistelua.
Akavan Maria Löfgren oudoksuu hallituksen pakkolakien valmistelua. Kuva: Kimmo Räisänen
Fakta

Pakkolait pyrkivät laskemaan työn hintaa

 Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkamiehet saivat 3–4 viikkoa aikaa valmistella työlainsäädäntöön tehtäviä lakimuutoksia, joilla työntekijöiden oikeutta sopia työehdoistaan yritetään määräajaksi heikentää.

 Hallituksen esityksen mukaan sairausloman ensimmäinen päivä olisi palkaton, samoin kuin loppiainen ja helatorstai vapaapäivinä. Lomaoikeutta rajattaisiin kuuteen viikkoon ja lomarahoja leikattaisiin.

 Lait eivät tule voimaan, jos työmarkkinajärjestöt löytävät sopimuksen, joka korvaa lakien kustannuskilpailukykytavoitteet.

Hallituksen niin sanottujen pakkolakien valmistelu oli erittäin vahvasti poliittisessa ohjauksessa, sanoo Akavan työelämäasioista vastaava johtaja Maria Löfgren.

Löfgrenin mukaan virkamiehet joutuivat jatkuvasti tarkistamaan, miten valmistelussa toimitaan. Löfgren sanoo, ettei hän ole kymmenessä vuodessa törmännyt vastaavaan.

”On ihan poikkeuksellista, että yksityiskohdatkin ovat poliittisessa ohjauksessa”, hän sanoo.

Poliittisella ohjauksella tarkoitetaan sitä, että poliitikot ohjaavat vahvasti lainvalmistelua, jota virkamiesten pitäisi tehdä puolueettomasti virkavastuulla.

Löfgren seurasi valmistelua korkeasti koulutettujen ammattijärjestön Akavan edustajana. Akava vastustaa hallituksen lakipakettia, ja järjestön mielestä asioista pitäisi saada aikaan sopimus työmarkkinaosapuolten kesken.

HS kertoi maanantaina, että useiden oikeustieteen professoreiden mielestä hallituksen ”pakkolakeja” koskevaa lakiluonnosta ei ole valmisteltu asianmukaisesti. Itä-Suomen yliopiston lainsäädäntötutkimuksen professori Anssi Keinänen arvioi, että esitysluonnoksesta on jätetty pois olennaista tietoa.

Hallitus pyrkii parantamaan Suomen kilpailukykyä lakipaketilla, johon kuuluu muun muassa lomarahojen leikkaus. Lait ovat parhaillaan lausuntokierroksella.

Lakeja on kutsuttu pakkolaeiksi, koska osa niistä puuttuu työntekijöiden ja työnantajien välisiin sopimuksiin.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan hallituksen kilpailukykylakeja on valmisteltu aivan normaalisti.

”Ei ole ollut mitään poliittista ohjaamista”, hän sanoo.

Lindström kiistää, että lakien valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä olisi ollut mitään erityistä.”Toki kiire tässä on ollut”, hän sanoo.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ole perehtynyt nykyisen hallituksen toimiin, mutta hänen mukaansa poliittinen ohjaus on lainvalmistelussa viime vuosina lisääntynyt.

Jonkka kertoo, että oikeusoppineiden arvostelu kuulostaa tutulta.

”Aika pitkälti siinä on vinha perä”, hän sanoo.

”On ollut tilanteita, joissa poliittiset intressit ja poliittisesti asetetut aikataulut ovat syrjäyttäneet hyvän lainvalmistelun periaatteet”, Jonkka sanoo.

Oikeuskanslerin tehtäviin kuuluu valvoa valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden virkatointen lainmukaisuutta. Oikeuskansleri on paikalla valtioneuvoston yleisistunnoissa.

HS:n haastattelemat oikeusoppineet epäilevät, että kilpailukykypaketin valmistelussa on törmätty EU-oikeudellisiin ongelmiin. Jonkka hämmästelee, että lakiesitysten oikeudelliset ongelmat voidaan nykyään kuitata vain teknisinä yksityiskohtina.

”Katsotaan, että asia on sillä valmis, kun se on poliittisesti linjattu”, hän sanoo.

Keväällä ilmestyneessä oikeuskanslerin vuosittaisessa julkaisussa Jonkka nosti äärimmäiseksi poliittisen ohjauksen esimerkiksi viime hallituskauden sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, joka kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

Akavan Löfgrenin mukaan virkavastuulla työskenteleville virkamiehille poliittinen ohjaus voi olla hankalaa.

”Se on varmasti erittäin tukala tilanne”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat