Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Seksuaalisen väkivallan uhrit törmäävät usein epäilyyn ja vähättelyyn – toipumisesta on silti toivoa

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kyselyn aineisto kerättiin nimettömänä, avoimien kysymysten verkkokyselynä, jonka vastaajista suurin osa oli alle 40-vuotiaita naisia.
Kyselyn aineisto kerättiin nimettömänä, avoimien kysymysten verkkokyselynä, jonka vastaajista suurin osa oli alle 40-vuotiaita naisia. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Ohjeita seksuaalista väkivaltaa kokeneen läheiselle

 Usko kokemusta. Se tarkoittaa tukea ja läsnäoloa, joka ei kyseenalaista, vähättele tai epäile väkivaltaa kokeneen kertomusta ja tunteita. Unohtamaan käskeminen lisää tuskaa.

 Ole läsnä. Väkivaltaa kokeneen tuskaa ei voi poistaa tai piilottaa, mutta riittää, jos joku jaksaa olla lähellä. Uhri saattaa kaivata välillä sekä suoria kysymyksiä asiasta että asian jättämistä rauhaan.

 Ole luottamuksen arvoinen. Toisen kokemusta ei saa levitellä, mutta salaisuuteen ei pidä lähteä mukaan. Esimerkiksi alaikäisten uhrien kohdalla ammattilaisia sitovat lait. Kerro uhrille, kelle asiasta joutuu kertomaan.

 Anna konkreettista apua. Erityisesti alkuvaiheessa tiskaaminen ja pyykinpesu auttaa, jos järkytys on vienyt uhrin toimintakyvyn. Arki jatkuu läheisten tuella.

 Ohjaa avun piiriin. Läheisten tuen rinnalle kaivataan usein ammattiapua, jossa kokemuksista ja tunteista saa puhua vapaasti. Avun piiriin ohjaaminen kertoo välittämisestä, ei hylkäämisestä.

 Anna toipumisaikaa. Toipumiselle ei voi ulkopuolelta määritellä deadlineja. Se etenee usein kaksi askelta eteenpäin, yksi taaksepäin -tahtia. Uudet elämäntilanteet, kuten lapsen saaminen voivat nostaa vanhat muistot esiin.

Lähde: Maaret Kallion kokoamat ohjeet perustuvat kyselyyn vastanneiden kertomuksiin ja toiveisiin.

Seksuaalisesta väkivallasta selviytymisessä ratkaisevaa on kokemuksista kertominen, mutta uhrit törmäävät usein epäilyyn ja vähättelyyn.

Asia selviää Väestöliiton julkaisemasta Oon siellä jossain mun -kirjasta, joka pohjautuu 319:een seksuaalista väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai kaltoin kohtelua kokeneen suomalaisen toipumiskertomukseen.

Aineisto kerättiin nimettömänä, avoimien kysymysten verkkokyselynä, jonka vastaajista suurin osa oli alle 40-vuotiaita naisia. He olivat pääosin kokeneet aikuisen tekemää seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä lapsuudessaan tai nuoruudessaan. Osa oli kokenut seksuaalista väkivaltaa aikuisiän parisuhteessa.

”Valitettavasti heillä oli paljon kielteisiä kokemuksia siitä, etteivät he olleet saaneet tukea. Läheiset ja ammattilaiset, kuten lääkärit, poliisit, diakonit, terveydenhoitajat, opettajat ja koulupsykologit olivat vähätelleet ja mitätöineet asiaa”, kertoo kirjan kirjoittanut, pitkään seksuaalisen väkivallan uhrien kanssa työskennellyt psykoterapeutti Maaret Kallio.

Jos väkivaltaa kokenut torjutaan, hänelle voi tulla ikään kuin tuplatrauma, Kallio sanoo. Kertomus seksuaalisesta väkivallasta voi järkyttää läheistä niin, ettei hän kykene antamaan tukea.

”Läheiset saattavat sanoa, että ei pitäisi ajatella asiaa tai päästä siitä jo yli. Joskus he haluavat suojella tekijää tai ummistaa silmänsä, koska asia on vaikea ja vastenmielinen.”

Kallion mukaan kyselyn vastaajilla oli myös myönteisiä kokemuksia. Ratkaisevaa on, jos kuuntelijana on vastaanottavainen läheinen tai ammattilainen, joka uskoo ja ohjaa hienovaraisesti avun piiriin.

Seksuaalinen väkivalta aiheuttaa uhrilleen häpeän, syyllisyyden ja avuttomuuden tunteita ja rikkoo uhrin kokemusta omasta itsemääräämisoikeudesta ja turvallisuudesta.

Seksuaalisesta väkivallasta voi kuitenkin toipua.

Ensimmäisinä, arkea ylläpitävinä selviytymiskeinoina kyselyn vastaajia olivat auttaneet esimerkiksi musiikki, luonto, liikunta, eläinten hoito, kirjoittaminen ja taide.

”Ne eivät ratkaise väkivaltakokemusten käsittelemistä, mutta auttavat jaksamaan vaikeimpien aikojen yli”, Kallio sanoo.

Selviytymisessä auttoivat myös henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten sisukkuus, avoimuus ja periksiantamattomuus.

Kielteisistä selviytymiskeinoista esiin nousivat salailu, päihteiden käyttö, välinpitämätön seksuaalikäyttäytyminen, syömisoireilu ja itsetuhoinen käytös, kuten viiltely ja ihon polttaminen. Näiden avulla uhri yritti unohtaa kokemansa, mutta vain jarrutti toipumistaan.

Kallion mukaan ongelmana on, ettei terveydenhuolto aina tunnista näitä hoitamattoman trauman oireiksi.

”Ihmistä katsotaan myös ammatillisissa hoitokontakteissa liian oirekeskeisesti ja mietitään, miten syöminen hoidetaan kuntoon sen sijaan, että mietittäisiin, mikä saa ihmisen toistuvasti oksentamaan.”

Aineistossa tuli Kallion mukaan esille, että monille päihteiden väärinkäyttö tai viiltely olivat este saatavalle hoidolle.

”Vastaajille oli sanottu, että lopeta ensin tuo ryypiskely tai viiltely ja tule sitten meille hoitoon. Oireet rupeavat kuitenkin ajan myötä hellittämään, kun niiden syitä päästään käsittelemään.”

Moni uhri pitää Kallion mukaan hyvänä, että seksuaaliseen väkivaltaan liittyvät rikokset viedään oikeuteen. Toisaalta suuri osa seksuaalirikoksista jää piiloon: esimerkiksi poliisibarometrin mukaan vain neljännes seksuaalirikoksista ilmoitetaan poliisille.

”Uhrin kannalta keskeistä on, että tekijä tulee tuomituksi. Rikosprosessit ovat kuitenkin kohtuuttoman pitkiä, ne voivat varjostaa uhrin koko nuoruusikää ja jarruttaa joskus jopa toipumista. Tuomiot voivat olla naurettavia siihen nähden, mikä toipumisen aika on.”

Silloin kun teko sisältää fyysistä väkivaltaa ja tekijä on tuntematon, uhrin on helpompaa ilmoittaa asiasta poliisille, Kallio sanoo. Uhritutkimusten mukaan esimerkiksi raiskaajista suurin osa on uhrin tuttuja.

”Jos tekijään on ollut luottamuksellinen suhde, erityisesti nuorella uhrilla on yleensä valtava syyllisyyden ja jopa rikoskumppanuuden tunne. Siksi on tärkeää, että ensi vaiheessa asiasta kuulevat ottavat uhrin asiallisesti ja hellävaraisesti vastaan, kun lähdetään etsimään apua ja mietitään rikosprosessia.”

Toiset tarvitsevat seksuaalisesta väkivallasta tai hyväksikäytöstä toipuakseen vuosien terapian. Psykoterapia nousi kirjan aineistossa esiin myönteisenä hoitomuotona – siihen pääseminen oli tosin vaikeaa.

Kallion mukaan väkivaltakokemuksista on myös mahdollista selvitä ilman ammattiapua.

”Se riippuu paljon siitä, mitä on tapahtunut, millainen elämänhistoria ja millaisia tukea antavia ihmissuhteita väkivaltaa kokeneella on. Ammattilaisen kanssa olisi ainakin hyvä miettiä, miten oma tuki riittää.”

Monet Kallion tekemän kyselyn vastaajista olivat pitkällä toipumisessaan.

”Seksuaalisesta väkivallasta ei toivuta ilman toista ihmistä, mutta sitkeällä työllä ja uskolla voi päästä eteenpäin. Toivo ei ole mennyttä”, Kallio painottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat