Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus lisää paikallista sopimista kolmikantaisesti – useita lakeja muutetaan

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Valmistelua toteutetaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja sopimusyhteiskunnan hengessä, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).
Valmistelua toteutetaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja sopimusyhteiskunnan hengessä, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitus asettaa kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan paikallista sopimista edistävää ja henkilöstön asemaa vahvistavaa lainsäädäntöä. Hallitus päätti asiasta jo maanantaina, mutta kertoi siitä vasta tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Valmistelua toteutetaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja sopimusyhteiskunnan hengessä, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Ensisijaisena paikallisen sopimisen muotona on Rehnin mukaan työehtosopimusten puitteissa tehtävä paikallinen sopiminen.

Tavoitteena on laatia yhteiset pelisäännöt muiden muassa työajoista ja palkoista. Myös ehdotukset henkilöstön asemaa yrityksen päätöksenteossa vahvistavista toimista tulee laatia.

Muutoksia valmistellaan työsopimuslakiin, työaikalakiin, vuosilomalakiin ja opintovapaalakiin.

Työryhmä valmistelee työaikalain muutokset, joilla lisätään työnantajien ja työntekijöiden oikeutta sopia keskimääräisestä säännöllisestä työajasta, väljennetään liukuvan työajan sääntelyä ja lisätään työaikapankkia koskevat säännökset.

Työ tulee saada valmiiksi 15. maaliskuuta mennessä, minkä jälkeen on vuorossa lausuntokierros. Hallituksen esitys on määrä antaa toukokuussa. Voimaan lait tulisivat syyskuussa 2016.

Kaikkiaan tavoitteena on vahvistaa luottamusta työpaikoilla, Rehn korosti. Työllisyysaste on määrä nostaa 72 prosenttiin ja luoda yli 100 000 työpaikkaa.

Työryhmää johtaa työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Pekka Timonen. Edustajia siinä on myös muun muassa kolmesta muusta ministeriöstä sekä työmarkkinajärjestöistä.

Työministeri Jari Lindström (ps) korosti tiistain tiedotustilaisuudessa luottamusta. Järjestäytymättömät yritykset on hänen mukaansa tärkeää tuoda samaan asemaan kuin järjestäytyneet.

Vaihtoehtona tulee olla perälauta, kun kyseessä ovat palkat, Lindström tähdensi. Myös yleissitovuutta vahvistetaan.

”Sopiminen on sopimista, ei sanelua”, Lindstöm sanoi. Aikataulu on haasteellinen, mutta ei mahdoton, Lindstöm sanoi.

Hänen mukaansa selvitysmies Harri Hietalan raportti lokakuulta on kolmikantaisen työn pohjana.

Viime viikon lopulla pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi keskustelleensa työmarkkinaosapuolten kanssa paikallisesta sopimisesta. Pääministerin mukaan asiasta on viime viikkojen aikana käyty keskusteluja, joiden perusteella kaikki osapuolet ovat valmiita etenemään asiassa.

Työpaikoilla sovitaan jo usein esimerkiksi joustavista työajoista, mutta ei palkoista. Palkansaajajärjestöt ovat puolustaneet sitä, että vastakin vähimmäispalkoista sovittaisiin yleissitovin työehtosopimuksin.

Selvitysmies Harri Hietala esitti lokakuussa, että paikallinen sopiminen voidaan tehdä myös lailla pakottavaksi, jos osapuolet eivät sitoudu edistämään sitä työehtosopimuksin. Työaikalainsäädäntöä voitaisiin Hietalan mukaan muuttaa työajan liukumia korottamalla. Päivittäisestä ja viikoittaisesta ensimmäistyöajasta voitaisiin sopia työpaikoilla.

Hietala on korostanut myös luottamusta paikallisessa sopimisessa.

Hallitus on valmistelemassa myös niin sanottuja pakkolakeja eli kilpailukykypakettia, jonka on määrä parantaa julkisen talouden kestävyyttä. Hallitus aikoo pidentää työaikaa esimerkiksi lyhentämällä lomia ja muuttamalla pyhiä palkattomiksi vapaiksi.

Vaihtoehtona on tunnusteltu mahdollisuutta yhteiskuntasopimukseen, mutta neuvottelut työmarkkinakeskusjärjestöjen kesken kariutuivat ainakin toistaiseksi viime viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat